Headerafbeelding
Foto orchidee
Onderzoek

Röntgen- en echo localisatieonderzoek van de borst (met behulp van radioactieve jodiumbron)

Bij een localisatie bepalen we de precieze plaats van de afwijking in uw borst.

De localisatie vindt plaats met behulp van een radioactieve jodiumbron. Meestal wordt één zo’n bron - een ‘zaadje’ - geplaatst, maar soms ook meerdere. Het zaadje is van metaal en 4 millimeter klein. Het geeft een hele lage dosis straling af. Dit is niet gevaarlijk voor uzelf of uw omgeving.

Dit zaadje kunnen we tijdens de operatie opsporen (localiseren) met een speciaal apparaat, een zogenaamde detector. De afwijking wordt vervolgens samen met het zaadje uit uw borst verwijderd.

Het onderzoek naar - en de behandeling van - borstafwijkingen bij mannen is vrijwel hetzelfde als bij vrouwen. De informatie in deze folder is zowel van toepassing op vrouwen als op mannen. Omdat borstafwijkingen en borstkanker vooral voorkomen bij vrouwen is sommige informatie specifiek voor vrouwen.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Lees meer

Het inbrengen van een jodiumbron in de borst kan om twee redenen plaatsvinden:

  • De tumor in de borst is niet voelbaar
  • Soms wordt voor de operatie chemotherapie gegeven. Mogelijk slinkt de tumor door deze behandeling zodanig, dat hij nadien niet meer voelbaar of zichtbaar is op een foto.

Het is ook mogelijk een jodiumbron in te brengen in een okselklier. Dit gebeurt in specifieke gevallen. Het gaat dan om een situatie waarin voor de start van de behandeling al kwaadaardige cellen zijn aangetoond in 1 of meer lymfklieren in de oksel. Hierbij wordt voorafgaand aan een operatie chemotherapie gegeven. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt zal de chirurg dit met u bespreken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-084
Laatste revisie: 20 augustus 2020 - 15:52
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgen- en echo localisatieonderzoek van de borst (met behulp van radioactieve jodiumbron)

Verzorging

Wij vragen u van tevoren te baden of te douchen. U mag wel deodorant maar geen bodymilk/crème gebruiken.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Wat voor kleding trekt u aan?

Draag op de dag van de ingreep een beha met goede steun, bij voorkeur een sportbeha.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat die u heeft ontvangen. Meldt u aan bij de gele aanmeldzuil of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Met echoapparatuur

De radioloog smeert wat gel op uw borst. Met behulp van het echoapparaat zoekt de radioloog het gebied op waar de afwijking zich bevindt. U krijgt een plaatselijke verdoving. De radioloog prikt uw borst aan met een holle naald. In deze naald zit het
jodiumzaadje. Op het scherm van het echoapparaat is te zien of de naald op de juiste plaats zit. De radioloog plaatst het zaadje en daarna maakt de laborant twee opnamen van de borst om te controleren of het jodiumzaadje op de juiste plaats zit.

Met röntgenapparatuur

De procedure lijkt veel op die van een biopsie. U gaat op uw buik op de onderzoekstafel liggen. Hierbij zakt uw borst door een opening in de tafel. Alle apparatuur bevindt zich onder de tafel en kunt u niet zien. Met behulp van röntgenbeelden wordt de
plaats berekend waar de naald met het jodiumzaadje in de borst terecht moet komen. U krijgt een plaatselijke verdoving. De radioloog prikt uw borst aan met een holle naald. In deze naald zit het jodium zaadje. De radioloog plaatst het zaadje en daarna
maakt de laborant twee opnamen van de borst om te controleren of het jodiumzaadje op de juiste plaats zit.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt soms gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het maken van de foto’s kunt u weer naar huis.

  • Belast uw borst en arm de eerste dagen hierna niet te intensief.
  • Na de ingreep kan er een bloeduitstorting optreden op de plaats van de prik.
  • Wanneer u pijn heeft mag u paracetamol gebruiken, maximaal 4x daags 2 tabletten van 500mg.
  • Er is een kleine kans dat na de ingreep een infectie optreedt. Het is belangrijk om bij roodheid, zwelling of koorts contact op te nemen met uw verpleegkundig specialist.

Hoe lang duurt de localisatie?

De localisatie duurt ongeveer 45 minuten.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 36 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen. 

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Neemt u dan contact op met Radiologie/Borstcentrum, telefoonnummer (073) 553 36 00 of per e-mail: borstcentrum@jbz.nl.