Headerafbeelding
Patiënt krijgt een PET-CT scan
Onderzoek

PET-CT met behulp van F-18 FDG zonder contrastmiddel en met koolhydraatarm dieet (LNG-077)

Met een PET-CT-scan kunnen ontstekingen of tumoren in het lichaam in beeld worden gebracht. Een PET-CT-scan is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan.

Een PET-CT-scan brengt afwijkingen in de stofwisseling in beeld en combineert dit met een nauwkeurige plaatsbepaling.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-077
Laatste revisie: 15 december 2020 - 15:06
Hoe verloopt het onderzoek?

PET-CT met behulp van F-18 FDG zonder contrastmiddel en met koolhydraatarm dieet (LNG-077)

Eten en drinken

Omdat het onderzoek afhankelijk is van het suikergehalte in het lichaam gelden er enkele dieetvoorschriften waaraan u zich moet houden.

1 dag vóór het onderzoek

  • Op deze dag is het de bedoeling dat u zo min mogelijk koolhydraten eet. Deze zitten vooral in: aardappelen, rijst, pasta, brood, meelproducten, fruit, appelmoes, suiker (snoep, zoet broodbeleg, koek, frisdrank, etc.).
  • U mag onbeperkt eten: heldere soep zonder vermicelli, vlees(waren), kip, vis, eieren, kaas, boter/margarine, groente, rauwkost.
  • U mag onbeperkt drinken: koffie of thee zonder melk en suiker (evtueel met een zoetje), light frisdrank, heldere bouillon, water. U moet minstens 1 liter drinken.
  • Voor meer informatie over de hoeveelheid koolhydraten in producten verwijzen wij u naar de volgende website: www.koolhydratentabel.nl

Voorbeeld van een dagmenu

Ochtendmaaltijd/ontbijt
Schaaltje yoghurt, kwark, melk, of karnemelk (zonder fruit)
Plakje(s) kaas en/of vleeswaren
Gekookt of gebakken ei
Thee, koffie (zonder suiker) of melk
Middagmaaltijd/lunch
Schaaltje yoghurt zonder suiker
Schaaltje rauwkost (bijvoorbeeld sla, tomaat, komkommer) eventueel met slasaus
Plakje(s) kaas en/of vleeswaren
Gekookt of gebakken ei
Avondmaaltijd/diner
Een stukje gebakken vlees, vis of kip (zonder paneermeel)
Een portie gekookte groente (geen doperwten)
Schaaltje rauwkost (bijvoorbeeld sla, tomaat, komkommer) eventueel met slasaus
Schaaltje yoghurt zonder suiker

De dag van het onderzoek

Vanaf 6 uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde mag u: 

  • niets meer eten;
  • geen infuus met suiker of voeding via een buis, sonde of naald;
  • alléén water drinken.

In de laatste 2 uur vóór het onderzoek moet u: 

  • minstens 1 liter water drinken.

Lichamelijke inspanning

In de 24 uur voorafgaand aan het onderzoek mag u géén zware lichamelijke inspanning leveren.

Geen metaal

De scans kunnen worden beïnvloed door metaal. Trekt u de dag van het onderzoek comfortabele, warme kleding aan. Zorg dat  in deze kleding geen metaal is verwerkt. Laat ook sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningen mee. 

 

Heeft u diabetes?

Heeft u diabetes mellitus (suikerziekte) en heeft u dit niet aangegeven bij het plannen van de afspraak? Dan moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U moet dan een speciale voorbereiding volgen. 

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Na het toedienen van de radioactieve stof moet de borstvoeding afgekolfd worden en 12 uur apart gehouden worden.  Na deze 12 uur kunt u deze afgekolfde voeding veilig geven. Laat iemand anders gedurende de 12 uur uw baby voeding geven uit een flesje. Daarna mag u zelf weer borstvoeding geven. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. De laborant brengt u naar de voorbereidingskamer waar u in een comfortabele stoel komt te zitten. Ook krijgt u een infuus waardoor de radioactieve vloeistof wordt ingespoten. Deze vloeistof moet 1 uur inwerken. U moet dit uur zo ontspannen mogelijk blijven liggen. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld te lezen of te puzzelen. Het is ook niet mogelijk om een familielid of begeleider mee te nemen tijdens het onderzoek. U krijgt nog wat extra water te drinken. Tijdens het inwerken van de radioactieve vloeistof kunnen wij u geen muziek aanbieden. U mag wel zelf muziek
meebrengen.

Vlak voor de scan wordt u gevraagd goed uit te plassen. Alle kleding zonder metalen onderdelen kunt u aanhouden. Tijdens het maken van de scan ligt u op een vrij smal bed. U ligt op de rug met de armen boven het hoofd. Er wordt eerst een CT-scan van enkele minuten gemaakt. Vervolgens wordt in dezelfde houding een PET-scan gemaakt die ongeveer 30 minuten duurt.
Tijdens beide scans schuift u enkele keren door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat u gedurende het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.

Na de scan bent u klaar. U kunt ook direct weer wat eten en drinken. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf weer kwijt. U merkt daar niets van.

Patiënt krijgt een PET-CT scan

Wat is een PET-CT?

Met een PET-scan is het mogelijk om stofwisselingsprocessen in het lichaam zichtbaar te maken. De stofwisseling is het proces waarbij voedingstoffen worden opgenomen door het lichaam en afvalstoffen worden uitgescheiden. Deze stofwisseling is afwijkend bij ontstekingen en tumoren. Een CT-scan geeft informatie over de ligging van organen. Een CT-scan gebruikt röntgenstraling.

Bij alle stofwisselingsprocessen zijn voedingsstoffen zoals suikers nodig. Bij dit onderzoek wordt dan ook een radioactieve vorm van suiker via een infuus in de arm toegediend. Deze vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Hiervan bent u ongeveer 1,5 uur in de voorbereidingskamer en 30 minuten in de scanruimte. 

Als u van ver moet komen kan het wenselijk zijn om iets te eten mee te nemen (voor ná de scan). 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist).

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken. 

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire
Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. U kunt uw vragen ook stellen aan de arts vóór het onderzoek.