Headerafbeelding
Patiënt krijgt een PET-CT scan
Onderzoek

FDG PET onderzoek van het lichaam met koolhydraatarm dieet (LNG-077)

Een PET-scanner brengt de suikercelstofwisseling in beeld met behulp van een radioactieve vloeistof, en combineert dit met een nauwkeurige plaatsbepaling. Zo kunnen eventuele ontstekingen opgespoord worden.

LET OP!

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
 • Wij vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-077
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 11:59
Hoe verloopt het onderzoek?

FDG PET onderzoek van het lichaam met koolhydraatarm dieet (LNG-077)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Vanaf 6 uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde mag u:

 • Niets meer eten, dus ook geen kauwgom of keelsnoepjes.
 • Géén infuus met suiker hebben of voeding via een buis, sonde of naald.
 • Alléén water drinken.

In de laatste 2 uur vóór het onderzoek moet u:

 • Minstens 1 liter water drinken.

U mag gewoon naar het toilet. U hoeft niet met een volle blaas naar het onderzoek te komen. 

 

Let op! Omdat het onderzoek afhankelijk is van het suikergehalte in het lichaam moet u zich de dag voor het onderzoek aan het volgende dieetvoorschrift houden:

1 DAG VOOR HET ONDERZOEK

 • Op deze dag is het de bedoeling dat u zo min mogelijk koolhydraten eet. Deze zitten vooral in: aardappelen, rijst, pasta, brood, meelproducten, fruit, appelmoes, suiker (snoep, zoet broodbeleg, koek, frisdrank, etc.).
 • U mag onbeperkt eten: heldere soep zonder vermicelli, vlees(waren), kip, vis, eieren, kaas, boter/margarine, groente, rauwkost.
 • U mag onbeperkt drinken: koffie of thee zonder melk en suiker (eventueel met een zoetje), light frisdrank, heldere bouillon of water. U moet minstens 1 liter drinken.

Voor meer informatie over de hoeveelheid koolhydraten in producten verwijzen wij u naar de volgende website: www.koolhydratentabel.nl

 

Voorbeeld van een dagmenu

Ochtendmaaltijd/ontbijt
Schaaltje yoghurt, kwark, melk, of karnemelk (zonder fruit)
Plakje(s) kaas en/of vleeswaren
Gekookt of gebakken ei
Middagmaaltijd/lunch
Schaaltje yoghurt (zonder fruit of suiker) 
Schaaltje rauwkost (bijvoorbeeld sla, tomaat, komkommer) 
Plakje(s) kaas en/of vleeswaren
Gekookt of gebakken ei
Avondmaaltijd/diner
Een stukje gebakken vlees, vis of kip (zonder paneermeel)
Een portie gekookte groente (geen doperwten)
Schaaltje rauwkost (bijvoorbeeld sla, tomaat, komkommer) 
Schaaltje yoghurt (zonder fruit of suiker)

Medicijnen

Uw medicijnen moet u innemen met water. Gebruikt u plasmedicatie, dan mag u deze pas innemen ná het onderzoek.

Vragenlijst

Het is belangrijk dat u de vragenlijst op de laatste pagina print en ingevuld meeneemt naar het onderzoek. U kunt de vragenlijst helaas niet digitaal invullen.

Heeft u diabetes?

Heeft u diabetes mellitus (suikerziekte) en heeft u dit niet aangegeven bij het plannen van de afspraak? Dan moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U moet dan een speciale voorbereiding volgen. 

Lichamelijke inspanning

In de 24 uur voorafgaand aan het onderzoek mag u zich niet extra inspannen. U mag dus bijvoorbeeld niet sporten, in de tuin werken of fietsen naar het ziekenhuis.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee. 

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Na het toedienen van de radioactieve stof moet de borstvoeding afgekolfd worden en 12 uur apart gehouden worden.  Na deze 12 uur kunt u deze afgekolfde voeding veilig geven. Laat iemand anders gedurende de 12 uur uw baby voeding geven uit een flesje. Daarna mag u zelf weer borstvoeding geven. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingskamer. Daar komt u in een comfortabele stoel zitten. U krijgt extra informatie over het onderzoek, uw bloedsuiker wordt gemeten en u krijgt een injectie met een radioactieve vloeistof. Soms krijgt u eerst nog een medicijn toegediend; dit is afhankelijk van de reden van het onderzoek. Dit medicijn moet 15 minuten inwerken, voordat de radioactieve vloeistof ingespoten kan worden.

De radioactieve vloeistof moet 1 uur inwerken. U moet dit uur zo ontspannen mogelijk blijven liggen. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld te lezen of te puzzelen. Het is ook niet mogelijk om een familielid/begeleider bij u te hebben in de voorbereidingsruimte en tijdens het onderzoek. Wij kunnen u radiomuziek aanbieden, of u mag ook zelf muziek meebrengen die u op uw telefoon of ander eigen apparaat afspeelt. 

Vlak voor de scan wordt u gevraagd goed uit te plassen. Alle kleding zonder metalen onderdelen kunt u aanhouden. Ook schoenen mogen vaak aanblijven. Metalen hulpmiddelen als een bril, gehoorapparaten en gebitsprotheses moet u uit doen.

Tijdens het maken van de scan ligt u op een smal bed. U ligt op de rug met de armen boven het hoofd. Er wordt eerst een CT-scan van enkele minuten gemaakt. Vervolgens wordt in dezelfde houding een PET-scan gemaakt die ongeveer 30 tot 50 minuten duurt. Tijdens beide scans schuift u enkele keren door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat u gedurende het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten via camera’s. Ook is er een intercom voor communicatie. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. In verband met metalen onderdelen is het luisteren van muziek tijdens de scan niet mogelijk. 

Patiënt krijgt een PET-CT scan

Het onderstaande filmpje geeft een algemene uitleg over een PET onderzoek. Let op! U moet zich thuis goed voorbereiden op dit onderzoek. Lees daarom de informatie onder het kopje ‘voorbereiding’ goed door. Bekijk ook het filmpje:

Indiveo video

 

 

 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (voorbereiding):  20 minuten

Wachttijd:  1 uur

Deel 2 (onderzoek): 30 tot 50 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wilt. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen.  Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze weer innemen zoals u gewend bent.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist).

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken. 

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Wanneer mag ik bloed laten prikken?

Moet u bloed laten prikken? Doe dit dan vóór het onderzoek of de dag na het onderzoek.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.

Vul de vragenlijst op de volgende pagina in:

 

 

Print deze vragenlijst en neem deze ingevuld mee naar het onderzoek

1. Heeft u momenteel infecties of ontstekingen?

    0 Nee          0 Ja  -> Waar en sinds wanneer?    

 

2. Heeft u in de afgelopen 3 maanden een operatie gehad?

    0 Nee           0 Ja ->  Waaraan bent u geopereerd en wanneer?

   

3. Zijn er in de afgelopen 3 maanden stukjes weefsel of cellen bij u weggehaald om te onderzoeken (punctie, biopt, scopie)? 

    0 Nee          0 Ja  -> Waarvan en wanneer?

   

4. Heeft u ooit chemotherapie gehad? 

    0 Nee          0 Ja -> Waarvoor en wat is de datum van de laatste behandeling? Indien minder dan 10 dagen geleden: neem contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde)

 

5. Heeft u ooit een bestraling (radiotherapie) ondergaan bij de behandeling van kanker?

    0 Nee          0 Ja -> Wat is er bestraald en wat is de datum van de laatste behandeling?

 

6. Gebruikt u één van de volgende medicijnen? 

    Prednison    /    Methotrexaat    /    Epo    /    G-CSF   /    Metformine    /   Insuline  

 

7. Heeft u ná de PET-scan, op dezelfde dag andere onderzoeken of afspraken gepland? 

    0 Nee          0 Ja-> Wat voor onderzoek of afspraak heeft u?

 

8. Heeft u recent een vaccinatie, prik of booster gehad? (Bijvoorbeeld: griepprik, corona e.d.)

    0 Nee          0 Ja  -> Datum: 

    Welke arm: Links / Rechts

 

9a. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?

    0 Nee          0 Ja  -> (U hoeft hierover geen contact op te nemen).

9b. Heeft u last van bloedings- of stollingsproblemen? 

    0 Nee          0 Ja  -> Neem contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.   

 

10. Indien van toepassing: heeft u op dit moment uw menstruatie? 

      0 Nee          0 Ja   

 

11. Wanneer krijgt u de uitslag van dit onderzoek:      Datum:                              Tijd: