Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Passageonderzoek van de dikke darm

Bij een passageonderzoek bekijkt de arts hoe snel voedsel door de dikke darm gaat.

De voedselpassagetijd kan inzichtelijk gemaakt worden door middel van het inslikken van een capsule met daarin 'markers'. Vervolgens wordt er 5 dagen later een röntgenfoto gemaakt waarop de markers zichtbaar zijn.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN WEEK vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-052
Laatste revisie: 22 november 2023 - 14:28
Hoe verloopt het onderzoek?

Passageonderzoek van de dikke darm

Geen laxeermiddel gebruiken

Het belangrijkste aspect bij dit onderzoek is dat de darmen hun natuurlijke passagetijd laten zien. 

U mag geen laxeermiddelen gebruiken vanaf 6 dagen vóór de start van het onderzoek (het moment dat u de markers slikt). Vervolgens mag u pas weer laxeermiddelen gebruiken ná het maken van de röntgenfoto. Dit betekent dat u in totaal 11 dagen geen laxeermiddelen mag gebruiken.

Krijgt u in deze periode last van ernstige obstipatie (verstopping), neemt u dan contact op met uw behandelend specialist. Die kan eventueel een mild laxeermiddel toedienen. De meting wordt hierdoor beïnvloed.

Medicijnen

Medicijnen die de werking van de darmen beïnvloeden mag u niet innemen. Andere medicijnen mag u innemen zoals u gewend bent.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U krijgt van de MDL arts een capsule met daarin 20 markers (plastic ringetjes). Deze markers zijn zichtbaar op röntgenbeelden. 

Op dag 5 wordt er een röntgenfoto van uw buik gemaakt. Er wordt dan gekeken naar het aantal markers en waar deze markers zich in de buik bevinden op dat moment. Op die manier kan de passagetijd in uw darmen beoordeeld worden.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Over het gebruik van de markers zijn geen bijwerkingen bekend.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

In overleg met uw aanvragend arts start u het gebruik van laxeermiddelen weer.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het maken van de röntgenfoto van de buik op dag 5 duurt slechts een paar minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.