Headerafbeelding
Optometrie bij een kind bij polikliniek oogheelkunde
Onderzoek

Orthoptisch onderzoek bij kinderen

Bij een orthoptisch onderzoek kijkt de orthoptist naar de samenwerking tussen de ogen, de gezichtsscherpte, de oogstand en de oogbewegingen.

Dit gebeurt vaak op een leuke manier, met poppetjes of een lampje. Daarna wordt de gezichtsscherpte van beide ogen afzonderlijk bepaald.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Neem bij iedere afspraak een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee! Lees hier wat u eventueel nog meer moet meenemen.

Afspraak op de polikliniek in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld uw kind dan bij aankomst eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code OOG-742
Laatste revisie: 18 april 2023 - 14:25
Hoe verloopt het onderzoek?

Orthoptisch onderzoek bij kinderen

Neem bij zonnig weer een petje of zonnebril mee voor uw kind. Door de oogdruppels die uw kind voor het onderzoek krijgt kan fel (zon)licht vervelend zijn.

Bij het eerste bezoek wordt bijna altijd de brilsterkte van de ogen gemeten. Hiervoor druppelen we de ogen van uw kind met één of meerdere oogdruppels. De oogdruppels moeten minstens 30 minuten inwerken. Door deze oogdruppels ontspannen de ogen zich en worden de pupillen wijd. Uw kind kan de ogen dan niet meer scherpstellen en kan wazig zien. Dit is normaal en kan enkele uren tot een dag duren.

De orthoptist bepaalt met een speciale lamp en glazen de brilsterkte van de ogen. Na het onderzoek door de orthoptist beoordeelt de oogarts de binnenzijde van de ogen.

Het eerste bezoek duurt in totaal ruim een uur. De controle-onderzoeken duren ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek bespreekt de orthoptist met u en uw kind de uitslag van de onderzoeken. Zo nodig stellen we een behandelplan op en krijgt uw kind een volgende afspraak.