Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

MRI-onderzoek van een gewricht met een punctie (MRI-arthrografie)

Een MRI-arthrografie met punctie bestaat uit 2 onderzoeken.

Eerst brengt de radioloog met een echo- of röntgenapparaat uw gewricht in beeld. Daarna prikt de radioloog het gewricht aan en spuit contrastvloeistof erin. Het tweede onderzoek is een MRI-scan van uw gewricht. Dit gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met dit onderzoek kan de arts zien of er afwijkingen zijn aan uw gewricht.

LET OP! 

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 
 • We vragen u om ruim van tevoren de vragenlijst in te vullen. Heeft u één of meerdere vragen met JA beantwoord? Neem dan contact op met afdeling Radiologie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-078
Laatste revisie: 21 september 2021 - 11:47
Hoe verloopt het onderzoek?

MRI-onderzoek van een gewricht met een punctie (MRI-arthrografie)

Vragenlijst MRI

LET OP! Het MRI-apparaat maakt gebruik van een sterke magneet. Metaal wordt hierdoor aangetrokken of afgestoten. Daarom is het belangrijk voor ons om vóór het onderzoek te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft.

 • Bij de afspraakbevestiging heeft u een vragenlijst MRI- MRA-onderzoek (code RAD-100) ontvangen. Wij vragen u deze vragenlijst volledig in te vullen en te ondertekenen en mee te nemen naar het onderzoek.
 • Heeft u een of meer vragen in deze vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
 • Heeft u deze vragenlijst niet ontvangen? Dan kunt u deze hier vinden (RAD-100) of neem contact op met de afdeling Radiologie.
 • De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 26 00.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Bent u misschien zwanger of korter dan 16 weken zwanger? Neemt u dan contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Het is niet aangetoond dat een MRI-onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch doen we het onderzoek in de eerste 16 weken van de zwangerschap liever niet.

Bent u langer dan 16 weken zwanger? Dan kan het onderzoek gewoon doorgaan. Vertel wel altijd aan de laborant dat u zwanger bent voordat het onderzoek begint.

Metalen delen en magnetisme

Omdat bij het MRI-onderzoek gebruik wordt gemaakt van een heel sterk magneetveld is het volgende belangrijk:

 • Metalen of magnetische voorwerpen moeten buiten de onderzoeksruimte blijven. Deze voorwerpen moet u daarom in het kleedkamertje laten liggen: sleutels, munten, gebitsprothesen, haarspelden, gehoorapparaten, sieraden, horloge, bankpasjes.
 • Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.
 • Mascara bevat soms ijzerdeeltjes. Daarom mag u geen mascara aanbrengen voor een MRI-onderzoek van de hersenen (cerebrum).
 • Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek warm gaan aanvoelen.
 • Het beste kunt u onderkleding dragen zonder metalen delen (haakjes, ritssluitingen, beugel/sluiting van de bh of drukkers).
 • U mag géén anti-bacteriële (sport)kleding dragen.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Angst voor kleine ruimtes

Als u angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie), is het mogelijk dat u komt proefliggen in de MRI. U kunt hiervoor langskomen tijdens kantooruren op de hoofdlocatie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U kunt ook uw behandelend arts om een kalmerend medicijn vragen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat die u heeft ontvangen. Meldt u aan bij de gele aanmeldzuil of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. De röntgenlaborant of radioloog legt u het onderzoek uit. Daarna wordt het desbetreffende gebied gedesinfecteerd. Met behulp van een echoapparaat of een röntgenstatief brengt de radioloog het betreffende gewricht in beeld. De radioloog prikt het gewricht aan en spuit het contrastmiddel in het gewricht. Dit zorgt voor spanning op het gewricht wat (meestal) aanvoelt als een ‘zwaar gevoel’.

MRI-apparaat

Tijdens het onderzoek ligt u op een smalle tafel. Deze tafel schuift geheel of gedeeltelijk in de lange smalle tunnel van het MRI-apparaat. Tot hoever is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. De tunnel is aan beide kanten open.

Meestal bent u alleen in de onderzoeksruimte. De laboranten bedienen het MRI-apparaat vanuit een ruimte naast de onderzoekkamer. Zij zien u door een raam en houden u steeds in de gaten. In de tunnel zit een microfoon en een luidspreker. U krijgt een knijpballetje in uw hand. Als u hierin knijpt, kunt u praten met de laborant.

De laborant maakt een serie opnamen van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Elke opname toont een dwarsdoorsnede van dit lichaamsdeel. Zo kan de radioloog precies de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied onderscheiden.

Het onderzoek is pijnloos. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed stil ligt, omdat anders de opnamen mislukken.

Het MRI-apparaat maakt tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden. Dit kan vervelend voor u zijn. U ontvangt van ons gehoorbescherming door middel van een koptelefoon en/of oordopjes. Maar ook met de koptelefoon of oordopjes blijft u het kloppende geluid van het MRI-apparaat nog horen. Als u wilt kunt u via de koptelefoon naar muziek luisteren. De laborant bespreekt dit met u.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Er wordt een redelijke hoeveelheid contrastmiddel (vocht) in het gewricht gespoten. Daardoor heeft u de dag van het onderzoek mogelijk wat minder controle over het desbetreffende gewricht. Ook kunt u een drukkend gevoel ervaren in dit gewricht.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de injectie van het contrastmiddel wordt u begeleid naar de wachtkamer van de MRI. U mag het gewricht niet teveel bewegen tijdens het wachten. Na het wachten mag u het gewricht langzaamaan meer gaan bewegen. Dit bevordert de opname van het contrastmiddel door het lichaam.

U mag de eerste 2 tot 3 uur na de injectie niet zelf autorijden. Dit komt door een verminderde beweeglijkheid van het gewricht. Houdt u hier rekening mee. Overige vervoersmiddelen zijn wel toegestaan.

Hoe lang duurt het onderzoek?

 • Een punctie ten behoeve van een MRI arthrografie duurt 15 minuten.
 • Het MRI onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.