Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Eventrecorder (Hartritmeregistratie)

Tijdens dit onderzoek registreert een recorder 14 dagen lang thuis uw hartritme.

De recorder registreert de elektrische activiteiten van uw hart (uw hartslagen). De elektroden op uw lichaam vangen de signalen van uw hart op en zenden die via de draden naar de eventrecorder. De arts kan dan zien hoe uw hart reageert als u bezig bent met uw dagelijkse activiteiten zoals slapen, fietsen, werken, sporten, traplopen, bij blij- of boosheid enzovoort. Het onderzoek doet geen pijn en u kunt uw normale werkzaamheden gewoon uitvoeren. Het enige verschil is dat u een kleine recorder met u meedraagt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code CAR-048
Laatste revisie: 21 mei 2024 - 11:41
Hoe verloopt het onderzoek?

Eventrecorder (Hartritmeregistratie)

Om storing van het onderzoek te voorkomen is het belangrijk dat:

 • U geen bodylotion of crème op uw lichaam gebruikt.
 • Trek gemakkelijk zittende kleding aan. Draag geen strakke, knellende kleding, zoals een nauwsluitende blouse, trui of jurk.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij Cardiologie, functieonderzoeken, gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4.

Voor het onderzoek

 • Voor het vastmaken van de eventrecorder is het nodig dat u geen kleding draagt op uw bovenlichaam. Een BH mag u wel aanhouden.
 • De functielaborant plakt plaatjes op uw borst, dit noemen we elektroden. Dit zijn witte huidvriendelijke pleisters. Wilt u van te voren melden als u allergisch bent voor witte pleisters.
 • Als het nodig is scheert de functielaborant borsthaar weg op de plaats waar de elektroden komen.

Hierna gaat u naar huis.

Tijdens het onderzoek

Eventknop en dagboek

Tijdens het onderzoek met de eventrecorder is het belangrijk dat u een dagboek bijhoudt op het moment dat u klachten heeft. Dit dagboek krijgt u tijdens het aansluiten van de eventrecorder.

 • Als u klachten heeft, drukt u kort (ongeveer 1 seconde) op de eventknop. Deze zit in het midden van de recorder. U hoort een zachte pieptoon bij het indrukken van de eventknop.
 • Schrijf in het dagboek de datum en tijd op, wat u deed op dat moment en wat de klacht is. Bijvoorbeeld hartkloppingen, brandend gevoel in linkerarm, pijn op de borst, duizelig, zenuwachtig, benauwd.
 • Wij vragen u om een horloge te dragen. Dit is nodig om de tijden dat u klachten hebt, zo precies mogelijk in uw dagboek te kunnen schrijven.

Tussentijds opladen

De recorder kan ongeveer 5 dagen achter elkaar de registratie opnemen. Als op de recorder een blauw lampje knippert, betekent dit dat u de recorder moet opladen.

 • Tijdens het dragen van de evenrecorder mag u niet douchen. De recorder mag namelijk niet nat worden. Het is daarom belangrijk dat u de recorder en plakkers voor het douchen/baden verwijdert.
 • U krijgt 5 extra setjes met nieuwe elektroden/plakkers mee naar huis. U kunt dan zelf elke 3 dagen douchen en nieuwe elektroden opplakken.
 • Maak voorzichtig de recorder los van de aansluitdraden en gebruik de meegeleverde oplaadkabel om de eventrecorder op te laden.
 • Na +/- 90 minuten kunt u ervan uit gaan dat de recorder weer volledig is opgeladen.
 • U kunt de recorder weer vastmaken aan de draden. Controleer of de eventrecorder goed is vastgemaakt aan de draden, zodat deze goed blijft hangen. De registratie gaat dan weer verder. U kunt dit controleren door te kijken of het groene lampje in het hartje knippert.

Belangrijk!

 • Maak de recorder niet open.
 • Trek niet aan de plakkers of de draden van de plakkers. Ook niet bij jeuk of irritatie.
 • Slapen op een waterbed of onder een elektrische deken is toegestaan.
 • Pas uw dagelijkse activiteiten niet aan. Doe op de dagen van het onderzoek wat u anders ook zou doen.
 • Als er op de recorder een rood lampje knippert in het kruisje of uitroepteken, dan werkt de recorder niet goed. Bel dan naar de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (073) 553 60 40.
 • Voor het onderzoek installeert de functielaborant de eventrecorder. U krijgt uitleg hoe u het apparaat moet gebruiken.
 • Het apparaat en de daarbij horende elektroden zijn erg duur. Als u niet op de juiste manier omgaat met het apparaat dan kan deze beschadigd raken en dat kost het ziekenhuis veel geld.
 • Het Jeroen Bosch Ziekenhuis geeft u de apparatuur gratis mee. U hoeft hiervoor geen borg te betalen.
 • Na 14 dagen is de registratie klaar en verwijdert u de plakkers van uw borst. Deze kunt u weggooien.
 • Lever de eventrecorder compleet met de draden, de oplaadkabel en het dagboek in bij de polikliniek Cardiologie, functieonderzoeken, gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4. U kunt spullen in de brievenbus aan de gele balie stoppen.
 • De informatie die op de eventrecorder staat, wordt voor uw huisarts of behandelend arts in een rapport verwerkt.

Wat zijn de risico's?

Door de plakelektroden kunnen er irritaties van uw huid ontstaan.

Het is niet mogelijk om u meteen een uitslag van het onderzoek te geven. De gegevens van de eventrecorder worden uitgewerkt door de firma Fysiologic. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw huisarts of behandelend arts.

Als u nog vragen heeft dan kunt u deze voor het onderzoek stellen.