Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Onderzoek

Echo-onderzoek van de prostaat (echografie)

Een echografisch onderzoek van de prostaat is een inwendig onderzoek, waarbij de prostaat en de omgeving ervan op een beeldscherm worden afgebeeld.

Dit gebeurt met behulp van ultrageluidsgolven. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat het geluid door mensen niet te horen is. Echografie is een veilig onderzoek en is niet pijnlijk.

Lees meer

Wat is de prostaat?

Iedere man heeft een prostaat. De prostaat is een klier die normaal de grootte en vorm heeft van een kastanje. Deze klier maakt de productie van zaadvloeistof aan. De prostaat bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis.

Afbeelding van de prostaat

 

Bij het ouder worden, wordt de prostaat vaak groter. Dit kan leiden tot problemen bij het plassen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Het komt echter ook voor dat er in de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog een diagnose stellen. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code URO-055
Laatste revisie: 9 januari 2024 - 10:48
Hoe verloopt het onderzoek?

Echo-onderzoek van de prostaat (echografie)

Kunt u op de datum van het onderzoek niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 werkdag voor de onderzoeksdatum, naar de polikliniek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de polikliniek Urologie op één van de onderstaande locaties:

  • 's-Hertogenbosch. Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 3.
  • Boxtel. Route 4.
  • Drunen.
  • Rosmalen.

Tijdens het onderzoek

Het echografisch onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw broek en onderbroek uitdoet. Hierna neemt u plaats op de onderzoektafel.

U gaat op uw zij liggen en trekt uw knieën zover mogelijk op. Vervolgens brengt de uroloog een ‘sonde’ enkele centimeters in uw anus. Deze sonde is een vingerdik kunststof buisje. Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk dat u de sluitspier zo goed mogelijk probeert te ontspannen. Het onderzoek kan dan meestal, zelfs bij kloofjes of aambeien, pijnloos verlopen.

Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een beeldscherm. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de vorm te bekijken. Ook kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat te zien zijn.

Soms is er niet duidelijk genoeg te zien wat er precies aan de hand is, of er is een verdenking op een kwaadaardig gezwel. Dan wordt er een biopsie gedaan. Bij een biopsie wordt met een naald een stukje prostaatweefsel weggenomen voor verder onderzoek. U krijgt hierover dan apart nog informatie.

U krijgt de uitslag van de echografie meestal meteen te horen. Na afloop van het onderzoek kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden of gebruik maken van het openbaar vervoer, is na dit onderzoek geen probleem.

Heeft u nog vragen?

Het kan zijn dat in uw geval het onderzoek wat anders verloopt dan hier is beschreven. De arts kan soms voor een andere behandelingsmethode kiezen, die beter past bij uw situatie. Aan het begin van het onderzoek zal de arts u vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem stellen.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u op werkdagen bellen met de polikliniek Urologie:

  • Locatie ‘s-Hertogenbosch: (073) 553 60 10.
  • Locatie Boxtel: (073) 553 68 58. Bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.
  • Locatie Drunen: (073) 553 60 10.
  • Locatie Rosmalen: (073) 553 35 30.

Heeft u vragen of problemen na het onderzoek?

Neem dan contact op met het ziekenhuis.

  • Tijdens kantooruren: bel naar de polikliniek Urologie, telefoonnummer: (073) 553 60 10.
  • Voor dringende zaken 's avonds na 17.00 uur, 's nachts en in het weekend: bel naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.