Onderzoek

Doorlichting

Bij doorlichting (maag, slokdarm, darm, nier- en urinewegen en blaas, baarmoeder) kunnen we de beweging van een orgaan of contrastmiddel bekijken.

Soms geeft een röntgenfoto onvoldoende informatie om een goede diagnose te stellen. Bijvoorbeeld omdat het te onderzoeken orgaan in beweging is. Bij doorlichting wordt vaak gebruik gemaakt van een contrastmiddel.

Lees meer

De arts kan op een beeldscherm steeds zien waar het contrastmiddel is, of waar het naar toe gaat. De radioloog, arts-assistent of physician assistent kan het doorlichtingsonderzoek doen samen met de laborant.

Het doorlichtingsapparaat bestaat uit een onderzoekstafel die in verschillende richtingen kan verplaatsen en kantelen. Een röntgenbuis beweegt hierbij mee, zodat de laborant in de juiste positie foto’s kan maken.

Er zijn verschillende röntgenonderzoeken waarbij we gebruik maken van doorlichting:

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code RAD-089
Laatste revisie: 24 oktober 2023 - 10:02
Hoe verloopt het onderzoek?

Doorlichting

De laborant vertelt u welke kleding u uit moet doen en welke u mag aanhouden.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel. De laborant plaatst het röntgenapparaat voor het af te beelden orgaan. Ook kan het apparaat rechtop gezet worden zodat staand foto’s gemaakt kunnen worden.