Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Contrastmiddelen en allergie

Bij onderzoeken op de afdeling Radiologie of Nucleaire Geneeskunde, kan er gebruik worden gemaakt van contrastvloeistoffen. Het kan zijn dat u hier een allergische reactie op krijgt. 

Om zo’n allergische reactie te voorkomen moet u thuis tabletten Prednisolon innemen. 

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-088
Laatste revisie: 23 april 2021 - 15:10
Hoe verloopt het onderzoek?

Contrastmiddelen en allergie

Gebruik van Prednisolon

  • 12 uur vóór het onderzoek neemt u 40 mg Prednisolon in (2 tabletten van 20 mg).
  • 2 uur vóór het onderzoek neemt u nog een keer 40 mg Prednisolon in (2 tabletten van 20 mg).

Medicijnen

Uw medicijnen mag u gewoon innemen zoals u gewend bent.

Autorijden

Tot 12 uur ná het onderzoek mag u NIET zelf autorijden.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant, voorafgaand aan het onderzoek.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U krijgt binnenkort een onderzoek op de afdeling Radiologie of Nucleaire Geneeskunde voor een onderzoek. Bij dit onderzoek wordt een contrastvloeistof gebruikt. Volgens de gegevens die wij van u hebben, heeft u eerder een allergische reactie op deze contrastvloeistof gehad. Om zo’n allergische reactie te voorkomen moet u thuis tabletten Prednisolon innemen. Ook krijgt u voor het onderzoek nog een medicijn toegediend. Hiervoor krijgt u een infuus in uw arm. Vlak voor het onderzoek krijgt u door dit infuus het medicijn (Tavegyl®) ingespoten. Hierna wordt de contrastvloeistof via hetzelfde infuus ingespoten.

Wij vinden het erg belangrijk om tijdens het onderzoek te weten hoe u zich voelt. De laborant zal dit ook aan u vragen. Na het onderzoek verwijdert de laborant het infuus.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie op telefoonnummer (073) 553 26 00 en de afdeling Nucleaire Geneeskunde op telefoonnummer (073) 553 26 90.