Headerafbeelding
maag, darm en leverziekten bevolkingsonderzoek darmkanker
Onderzoek

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. 

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Lees meer

Het onderzoek

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig. Het onderzoek bestaat uit een ontlastingstest. Hiermee wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt dit onderzocht in het laboratorium.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?

U voert de test zelf uit. U krijgt hiervoor een buisje met daarin een staafje toegestuurd. Met het staafje prikt u op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting. Daarna doet u het staafje in het buisje en stuurt u het terug. 

Uitslag

Na twee weken krijgt u een brief thuisgestuurd met de uitslag. Als er bloed in uw ontlasting zit, dan zou dit kunnen wijzen op darmkanker, of een goedaardig voorstadium daarvan. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn. De meeste mensen waarbij er bloedsporen in de ontlasting worden gevonden, hebben geen darmkanker. Er is vervolgonderzoek nodig om dit vast te stellen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één van de ziekenhuizen waar u terecht kunt voor dit vervolgonderzoek. 

Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek bestaat uit een coloscopie. Dit is een darmonderzoek waarbij de arts met een flexibele slang met een camera erop de binnenkant van de dikke darm bekijkt. U krijgt altijd eerst een intakegesprek op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten. Tijdens dit intakegesprek neemt een verpleegkundige met de MDL-arts uw medische gegevens met u door. Ook leggen we u precies uit hoe een coloscopie wordt uitgevoerd. U krijgt een aparte afspraak op de afdeling Endoscopie voor het darmonderzoek. Wanneer deze afspraak is, krijgt u te horen tijdens het intakegesprek. Het darmonderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde MDL-arts die aan alle kwaliteitseisen van het bevolkingsonderzoek voldoet.

Meer informatie

Het bevolkingsonderzoek wordt geleidelijk aan ingevoerd. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunt u zien wanneer u een uitnodiging kunt verwachten (afhankelijk van uw geboortejaar). U vindt op deze website ook uitgebreidere informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker.  

Code INT-192
Laatste revisie: 7 februari 2022 - 09:28

Bevolkingsonderzoek darmkanker