Headerafbeelding
maag, darm en leverziekten bevolkingsonderzoek darmkanker
Onderzoek

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig. Het onderzoek bestaat uit een ontlastingstest. Hiermee wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt dit onderzocht in het laboratorium.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie
Code INT-192
Laatste revisie: 2 oktober 2024 - 12:05
Hoe verloopt het onderzoek?

Bevolkingsonderzoek darmkanker

U voert de test zelf uit. U krijgt hiervoor een buisje met daarin een staafje toegestuurd. Met het staafje prikt u op 4 verschillende plaatsen in uw ontlasting. Daarna doet u het staafje in het buisje en stuurt u het terug.

Na 2 weken krijgt u een brief thuisgestuurd met de uitslag. Als er bloed in uw ontlasting zit, dan zou dit kunnen wijzen op darmkanker, of een goedaardig voorstadium daarvan. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn. De meeste mensen waarbij er bloedsporen in de ontlasting worden gevonden, hebben geen darmkanker. Er is vervolgonderzoek nodig om dit vast te stellen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is 1 van de ziekenhuizen waar u terecht kunt voor dit vervolgonderzoek.

Bij het vervolgonderzoek kijken we hoe uw conditie is en krijgt u een coloscopie. Dit is een darmonderzoek waarbij de arts met een flexibele slang met een camera erop de binnenkant van de dikke darm bekijkt. U krijgt altijd eerst een intakegesprek met een intakeverpleegkundige op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten. Voordat u het intakegesprek heeft, kunt u een filmpje bekijken bij het MijnJBZ servicepunt in het JBZ, gebouw B, verdieping 0.

Tijdens dit intakegesprek neemt een verpleegkundige uw medische gegevens met u door. Tijdens het gesprek bespreekt de verpleegkundige de risico's van de coloscopie met u.

U krijgt een aparte afspraak op de afdeling Endoscopie voor het darmonderzoek. Tijdens het intakegesprek hoort u wanneer deze afspraak is. Het darmonderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde MDL-arts die aan alle kwaliteitseisen van het bevolkingsonderzoek voldoet.

Het bevolkingsonderzoek wordt geleidelijk aan ingevoerd. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunt u zien wanneer u een uitnodiging kunt verwachten (afhankelijk van uw geboortejaar). U vindt op deze website ook uitgebreidere informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker.