Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Allergisch voor jodiumhoudend contrastmiddel

Bij onderzoeken op de afdeling Radiologie of Nucleaire Geneeskunde, kan er gebruik worden gemaakt van jodiumhoudende contrastvloeistoffen. Het kan zijn dat u hier een allergische reactie op krijgt. 

Om zo’n allergische reactie te voorkomen moet u thuis tabletten Prednisolon innemen. 

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-088
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46
Hoe verloopt het onderzoek?

Allergisch voor jodiumhoudend contrastmiddel

Gebruik van Prednisolon

  • 12 uur vóór het onderzoek neemt u 50 mg Prednisolon in (1 tablet van 30 mg en 1 tablet van 20 mg).
  • 2 uur vóór het onderzoek neemt u nog een keer 50 mg Prednisolon in
    (1 tablet van 30 mg en 1 tablet van 20 mg).

Medicijnen

Uw medicijnen mag u gewoon innemen zoals u gewend bent.

Autorijden

Tot 12 uur ná het onderzoek mag u NIET zelf autorijden.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U krijgt binnenkort een onderzoek op de afdeling Radiologie of Nucleaire Geneeskunde. Bij dit onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel gebruikt. Volgens de gegevens die wij van u hebben, heeft u eerder een allergische reactie op dit jodiumhoudend contrastmiddel gehad.

Om zo’n allergische reactie te voorkomen moet u thuis tabletten Prednisolon innemen. Voor het onderzoek krijgt u een infuus in uw arm. Door dit infuus krijgt u vlak voor het onderzoek het medicijn (Tavegyl®) ingespoten. Hierna wordt het onderzoek gestart en krijgt u via hetzelfde infuus het jodiumhoudend contrastmiddel toegediend.

Wij vinden het erg belangrijk om tijdens het onderzoek te weten hoe u zich voelt. De laborant zal dit ook aan u vragen. Na het onderzoek blijft u een half uur op de gang wachten met het infuus nog in uw arm. Totdat we zeker weten dat het nog steeds goed met u gaat en er geen allergische reactie ontstaat. Na dit half uur verwijdert de laborant het infuus en mag u naar huis. Let op dat u tot 12 uur na het onderzoek zelf geen auto mag rijden.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie op telefoonnummer (073) 553 26 00 en de afdeling Nucleaire Geneeskunde op telefoonnummer (073) 553 26 90.