Onderzoek

24-uurs urine verzamelen

Voor dit onderzoek verzamelt u 24 uur lang uw urine.

Er kunnen verschillende redenen zijn om de urine te onderzoeken. U hoort deze van uw arts.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LAB-025
Laatste revisie: 5 september 2024 - 14:31
Hoe verloopt het onderzoek?

24-uurs urine verzamelen

Uw arts heeft met u besproken om laboratoriumonderzoek aan te vragen dat bepaald moet worden uit uw urine. Voor dit onderzoek moet u 24 uur urine verzamelen. Deze urine verzamelt u in de bruine bokaal die u heeft meegekregen.

Hoe verzamelt u de urine over 24 uur?

U kunt de urine het beste meteen opvangen in de bruine bokaal. U begint in de ochtend met het sparen van de urine, bijvoorbeeld om 08.00 uur. De eerste (ochtend)urine plast u uit in het toilet.

De hele dag vangt u alle urine op in de bruine bokaal. U doet dit tot aan de volgende ochtend op hetzelfde tijdstip als de ochtend ervoor. Dus om 8 uur beginnen, dan ook om 8 uur eindigen. Vang nu wel de eerste (ochtend)urine op in de bokaal. Daarna bent u klaar met het sparen van de 24-uurs urine. Sluit de bokaal goed.

Let op! Géén urine uitplassen in het toilet!

Wanneer verzamelt u geen urine?

  • Tijdens de menstruatie.
  • Verzamel de urine niet op vrijdag of zaterdag (of andere feestdagen). U moet namelijk dezelfde dag de bokaal inleveren op het laboratorium.

​Hoe bewaart u de urine? 

  • De gespaarde urine bewaart u koel en donker.
  • De bokaal goed sluiten en rechtop vervoeren.

Waar brengt u de bokaal naar toe?

De dag dat u de laatste urine heeft opgevangen, brengt u de bokaal met het aanvraagformulier dezelfde dag nog naar de polikliniek Bloedafname.  

U kunt de bokaal inleveren op één van de onderstaande locaties:

  • locatie ‘s-Hertogenbosch (Henri Dunantstraat 1)
  • locatie ‘s-Hertogenbosch (St. Teunislaan 10)
  • locatie Boxtel
  • locatie Drunen
  • locatie Rosmalen
  • locatie Zaltbommel (Gamerschestraat 32a)

Controleert u of uw naam en geboortedatum op de bokaal en het aanvraagformulier staan. Dit geldt ook voor de begindatum en de tijd.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag toegestuurd. Uw arts bespreekt met u de uitslag tijdens uw volgend bezoek. 

Privacy Klinische Chemie en Hematologie

Uw persoons- en uitslaggegevens worden geregistreerd in het laboratorium informatie systeem. Hierop is een privacyreglement van toepassing dat voldoet aan wettelijke eisen. Laboratoriumgegevens geven we alleen door aan de aanvragend arts. Soms wisselen huisarts en specialisten in uw belang uw laboratoriumuitslagen uit. Als u niet wilt dat dit gebeurt kunt u dit kenbaar maken aan het laboratorium. Uw urine kan ook voor andere doelen worden gebruikt. Dit noemen we ‘nader gebruik lichaamsmateriaal’. Het ziekenhuis onderzoekt bloed en ander lichaamsmateriaal om de kwaliteit te testen, voor medisch wetenschappelijk onderzoek en scholing. Het is dan niet meer bekend van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het nader gebruik van lichaamsmateriaal, dan kunt u dit aangeven aan de medewerkers van het laboratorium.

Kwaliteitskeurmerk Klinische Chemie en Hematologie

Het laboratorium Klinische Chemie en Hematologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is geaccrediteerd volgens de NEN-EN-ISO15189:2012. Dit is een internationale norm voor medische laboratoria die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd en aantoonbaar gericht is op continue verbetering.

Bij vragen kunt u bellen naar het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie, telefoonnummer: (073) 553 27 64.