Kersenbloesem in de binnentuin

Nazorg na het plaatsen van een prothese van de penis of sluitspier van de blaas (penis- of sphincterprothese operatie)

U heeft een operatie ondergaan waarbij een prothese is geplaatst.

De prothese kan bedoeld zijn om de sluitspier van de blaas ondersteunen of om een erectie mogelijk maken.

We geven u hier informatie over het herstel thuis, de leefregels en adviezen, en wat u moet doen als er na het ontslag nog vragen of problemen zijn.

Hoe verloopt de nazorg?

Hier vindt u belangrijke informatie voor uw herstel.

Code URO-083
Laatste revisie: 1 mei 2020 - 11:48
Hoe verloopt de nazorg?

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:

• De penis en balzak kunnen de eerste tijd gezwollen en paars of blauw zijn.
  • De hechtingen hebben meestal een oplosbaar materiaal en verdwijnen na ongeveer 3 tot 4 weken. Op de insteekplaats van de hechtingen kan wat beslag of een korstje komen. Ook deze verdwijnen vanzelf.
  • De ingebrachte prothese kan een pompje in de balzak hebben. Het oefenen met het pompje kan de eerste tijd gevoelig zijn. Het is erg belangrijk dat u toch oefent.
  • U mag thuis gewoon douchen. Als de hechtingen verdwenen zijn, mag u ook baden.
  • Het is verstandig de eerste 2 dagen geen zware dingen te tillen.
  • Het is verstandig de eerste 2 weken niet te zwemmen, te fietsen of te sporten.
  • U mag de eerste 6 weken geen geslachtsgemeenschap hebben.
  • Bij pijn aan de wond mag u paracetamol gebruiken: maximaal 3x 1000 milligram per dag (tenzij de arts anders heeft geadviseerd).

________________________________________________________________________________________________

Heeft u vragen na ontslag?

Heeft u na uw ontslag bij de afdeling Kort Verblijf (B3) nog vragen over uw opname? Neem dan contact met ons op tijdens het telefonisch spreekuur: maandag t/m zondag van 10.30 tot 11.30 uur op het telefoonnummer (073) 553 67 00.

Voor overige vragen verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer: (073) 553 60 10.

Voor spoed(vragen) kunt u contact opnemen met:

• de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00. Dit doet u binnen 48 uur na ontslag;
  • uw huisarts. Dit doet u na 48 uur na ontslag.

Heeft u problemen na ontslag?

Neem contact op met het ziekenhuis of met uw huisarts:

• Als u koorts krijgt boven de 38.5 °C.
  • Als u pijnklachten heeft die niet verdwijnen na het innemen van pijnstilling.
  • Als u meerdere dagen bloed in uw urine blijft houden, wat niet minder wordt en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
  • Als u naast bloed ook flinke bloedstolsels met de urine uitplast.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.
  • Als u plotseling helder rood bloed of pus verliest via de wond(jes).
  • Als er sprake is van roodheid of een zwelling van de wond(jes) die er eerder niet was.