Laxeren met Klean-Prep bij een coloscopie

Binnenkort heeft u een onderzoek van de darmen: een coloscopie. Alle informatie over dit onderzoek vindt u in de folder Coloscopie. Anders dan in die folder vermeld staat, gebruikt u voor het schoonspoelen (laxeren) van de darm het middel Klean-Prep. Dit middel gebruikt u dus in plaats van Moviprep.

De instructies voor het laxeren met Klean-Prep vindt u hieronder.

Spoelen met Klean-prep

De dag voor het onderzoek

Laxeren als u zich vóór 13.00 uur moet melden:

Moet u zich de volgende dag tussen 7.00 en 13.00 uur melden in het ziekenhuis? Dan gebruikt u de dag voor het onderzoek alleen nog vloeibare voeding, zie folder coloscopie.

Tussen 17.00 en 21.00 uur begint u met het drinken van 3 liter Klean-Prep:

• De inhoud van één zakje Klean-Prep giet u in een maatbeker of andere kan van minimaal 1 liter. Doe daar 1 liter leidingwater bij en zorg dat het poeder goed is opgelost.
  • In totaal drinkt u 3 liter opgeloste Klean-Prep.
  • U drinkt iedere 10 minuten 1 glas van de klaargemaakte vloeistof tot deze op is.

Aanbeveling: drink de Klean-Prep gekoeld en eventueel met een rietje zodat de vloeistof verder in uw mond komt. U mag eventueel ook een scheutje citroensap toevoegen.

Het laxeren kan hoofdpijn veroorzaken en het is ook mogelijk dat u het kouder heeft dan normaal.

Door het drinken van Klean-Prep merkt u dat u regelmatig naar het toilet moet. Uw ontlasting moet uiteindelijk uit een heldere (theekleurige) vloeistof bestaan. Als u daarover twijfelt, kunt u een paar glazen water extra drinken.

LET OP: drink alle voorgeschreven laxeervloeistoffen op, ook als u denkt dat uw darm schoon is. Het blijkt dat bij mensen die minder drinken dan de voorgeschreven liters, de darm toch niet goed schoon is.

Laxeren als u zich na 13.00 uur moet melden:

Moet u zich de volgende dag na 13.00 uur in het ziekenhuis melden? Dan gebruikt u de dag voor het onderzoek alleen nog maar vloeibare voeding, zie folder coloscopie.

Tussen 18.00 en 20.00 uur drinkt u 2 liter Klean-Prep:

• In totaal drinkt u 2 liter opgeloste Klean-Prep.

LET OP: drink alle voorgeschreven laxeer vloeistoffen op, ook als u denkt dat uw darm schoon is. Het blijkt dat bij mensen die minder drinken dan de voorgeschreven liters, de darm toch niet goed schoon is.

De dag van het onderzoek

Als u zich vóór 13.00 uur moet melden:

Moet u zich tussen 7.00 en 13.00 uur melden in het ziekenhuis? Dan leest u hier welke voorbereidingen voor u gelden.

• Op de dag van het onderzoek mag u niets eten tot na het onderzoek.
  • U mag alleen water en thee zonder melk en suiker drinken.
  • U drinkt nog 1 liter Klean-Prep. Hiermee start u 3 uur voor het onderzoek, bijvoorbeeld: u krijgt om 8.30 uur de scopie, dan drinkt u tussen 05.30 - 06:30 uur de laatste liter Klean-Prep.
  • Krijgt u het onderzoek na 10:30 uur? Dan drinkt u om 07.30 uur de laatste liter Klean-Prep.
  • Gebruikt u medicijnen? Deze mag u 1,5 uur vóórdat u start met het drinken van Klean-Prep innemen. Na het onderzoek innemen mag ook.
  • Rookt u? Dit wordt sterk afgeraden de dag van het onderzoek.
  • De voorbereiding is klaar als uw ontlasting na het drinken van de Klean-Prep uit een heldere (theekleurige) vloeistof bestaat, zonder vaste bestanddelen. Als u daarover twijfelt, kunt u tot 2 uur voor uw aanmeldtijd een paar glazen water extra drinken.

Als u zich na 13.00 uur moet melden:

Moet u zich op de dag van het onderzoek na 13.00 uur melden? Dan leest u hier welke voorbereidingen voor u gelden.

• Op de dag van het onderzoek mag u niets eten tot na het onderzoek.
  • U mag alleen water en thee zonder melk en suiker drinken.
  • Tussen 8.30 en 10.30 uur drinkt u nog twee liter Klean-Prep.
  • Gebruikt u medicijnen? Deze mag u 1,5 uur vóórdat u start met het drinken van Klean-prep innemen. Na het onderzoek innemen mag ook.
  • Rookt u? Dit wordt sterk afgeraden de dag van het onderzoek.
  • De voorbereiding is klaar als uw ontlasting na het drinken van de Klean-prepuit een heldere (theekleurige) vloeistof bestaat, zonder vaste bestanddelen. Als u daarover twijfelt, kunt u tot 2 uur voor uw aanmeldtijd een paar glazen water extra drinken.

Problemen bij het spoelen van de darmen

Lukt het niet om de Klean-Prep helemaal op te drinken? Heeft u bijvoorbeeld last van misselijkheid of braken? Neemt u dan contact op met het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

• Tijdens kantooruren: afdeling Endoscopie, (073) 553 30 51.
  • Buiten kantooruren: afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.
Code INT-012a
Laatste revisie: 18 mei 2022 - 15:15