Inzage of kopie van een patiëntendossier na overlijden

Alle informatie in een patiëntendossier valt onder het beroepsgeheim van de zorgverlener. Dat geldt ook na het overlijden van een patiënt.

Op deze pagina staat wat een patiënt kan doen zodat zijn nabestaanden wel, of geen, inzage hebben in zijn dossier na zijn overlijden. Ook staat op deze pagina informatie voor nabestaanden.

Inzage niet vanzelfsprekend

Het is niet vanzelfsprekend dat nabestaanden inzage krijgen in een patiëntendossier. Daarom is het belangrijk om na te denken wat u, als patiënt, zelf wil. Daarnaast is er een wet, waarin staat wat wel en niet mag. Meer informatie leest u in deze folder van de Patiëntenfederatie Nederland.

Toestemming geven

Een nabestaande kan inzage krijgen in uw patiëntendossier als u hier bij leven toestemming voor heeft gegeven. Deze toestemming moet schriftelijk of digitaal zijn vastgelegd en kan opgenomen worden in het patiëntendossier. Het is belangrijk dat duidelijk is welke informatie aan welke nabestaande(n) gegeven mag worden.

U en uw zorgverlener kunnen ook met elkaar in gesprek gaan over wie u inzage wenst te geven in (welke delen van) uw patiëntendossier na uw overlijden. Het is belangrijk dat u dit zo duidelijk mogelijk vastlegt in een wilsverklaring. Verandert er iets? Dan is het belangrijk dat u uw wilsverklaring aanpast en het doorgeeft. U kunt ook aangeven dat u juist niet wilt dat nabestaanden inzage krijgen in het patiëntendossier na uw overlijden.

Incident

Als een nabestaande of vertegenwoordiger van een overleden patiënt een mededeling van een incident (op grond van artikel 10 lid 3 Wkkgz) heeft gekregen, mag hij inzage krijgen in het patiëntendossier.  Het recht op inzage geldt dan alleen voor die informatie die betrekking heeft op het incident. Een nabestaande of vertegenwoordiger kan deze informatie namelijk nodig hebben. Andere personen krijgen geen inzage.

Zwaarwegend belang

Als nabestaande (of andere aanvrager) kan u inzage krijgen in het patiëntendossier van een overleden patiënt als er sprake is van een zwaarwegend belang. Bijvoorbeeld een medische fout of erfelijke aandoening. 

Het is aan de nabestaande (of andere aanvrager) om met voldoende concrete aanwijzingen aannemelijk te maken dat:

  • er daadwerkelijk sprake is van een zwaarwegend belang. U moet goed kunnen uitleggen waarom het een zwaarwegend belang is;
  • dit zwaarwegende belang mogelijk wordt geschaad door geheimhouding van het patiëntendossier; en
  • inzage in het patiëntendossier is noodzakelijk om het zwaarwegend belang te behartigen en kan niet op een andere wijze dan inzage in het patiëntendossier worden behartigd.

Van een zwaarwegend belang is niet snel sprake. Een emotioneel belang of rouwverwerking zijn geen zwaarwegende belangen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis bepaalt of u voldoende hebt aangetoond dat ereen zwaarwegend belang is. Het belang van een nabestaande (of andere aanvrager) wordt afgewogen tegen het belang van geheimhouding van de medische gegevens van de overleden patiënt.

Aanvraagformulier

Wilt u inzage in de medische gegevens van een naaste die is overleden? Of wilt u een kopie van de medische gegevens? Dan kunt u gebruik maken van het 'Aanvraagformulier inzage/kopie van patiëntendossier na overlijden'. Lees eerst de uitgebreide toelichting onderaan het formulier.

Ga naar het aanvraagformulier

Let op! Er zijn verschillende aanvraagformulieren. Kijk goed welk formulier u moet invullen.

Code ALG-026a
Laatste revisie: 7 december 2023 - 16:57