Headerafbeelding
Patiënt krijgt een Duplex onderzoek
Onderzoek

Duplexonderzoek van de bloedvaten in de hals

Bij een duplexonderzoek van de bloedvaten in uw hals brengt de vaatlaborant met geluidsgolven het bloedvat in beeld. De mate van vernauwing in uw bloedvaten wordt gemeten door de snelheid van de bloedstroom te meten.

Met dit onderzoek kan de arts problemen in de bloedvaten van uw hals opsporen. Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplexonderzoek wordt gebruik gemaakt van 2 technieken, namelijk echografie en doppler. Beide werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn (ultrageluid). Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘in het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm. Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Lees meer

 

    Hoe verloopt het onderzoek?

    Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

    Praktische tips

    Wat neemt u mee?

    Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

    Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

    Gegevens delen

    Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

    Betrokken afdelingen

    Code VTL-009
    Laatste revisie: 19 oktober 2023 - 09:30
    Hoe verloopt het onderzoek?

    Duplexonderzoek van de bloedvaten in de hals

    Op het aanvraagformulier kunnen de volgende namen staan voor dit onderzoek:

    • duplex halsvaten
    • duplex arteria subclavia
    • duplex vena jugularis / vena subclavia

    Hoe bereidt u zich voor?

    Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Als u medicijnen gebruikt, mag u die gewoon innemen.

    Waar meldt u zich?

    Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

    Hoe verloopt het onderzoek?

    U gaat op uw rug op een onderzoektafel liggen. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant. Om goed contact te maken met de huid wordt (soms koude) gel op de huid aangebracht. Vervolgens wordt een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (= transducer) tegen uw huid gehouden. Hiermee worden op verschillende plaatsen in de hals de bloedvaten beoordeeld. U hoort soms uw hartslag. Van de beelden op het beeldscherm worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts.

    Het onderzoek is niet belastend, gevaarlijk of pijnlijk.

    Het onderzoek duurt 20 tot 40 minuten.

    Van wie krijgt u de uitslag?

    De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

    Kunt u niet naar uw afspraak komen?

    Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via telefoonnummer (073) 553 26 00. Als u aansluitend een afspraak heeft bij uw behandelend arts, moet u ook contact opnemen met de polikliniek van uw arts. Het telefoonnummer staat op uw afspraakbevestiging. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft. 

    Heeft u nog vragen?

    Neemt u dan contact op met de afdeling Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

    Het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5) is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.