Jeroen Bosch Ziekenhuis: van vijf ziekenhuizen naar één

In ’s-Hertogenbosch en omgeving zijn vijf ziekenhuizen gevestigd geweest, waarvan het oudste al in de 14e eeuw in bedrijf was. In de loop van de tijd zijn ze bij elkaar gekomen om in 2011 als Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) te verhuizen naar een nieuwe locatie in ’s-Hertogenbosch-West.

Uitgangspunt bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis was de patiëntenzorg. De architecten hebben het gebouw opgedeeld in kleinere bouwdelen, die met elkaar verbonden zijn door een ruime en lichte boulevard. Op die manier zijn binnentuinen ontstaan, waardoor mensen zich makkelijker kunnen oriënteren. Alles in en rond het gebouw is erop gericht om een zo aangenaam mogelijke omgeving te creëren met prettige kleuren, kunst, veel groen en een duidelijke logistiek.

Historie - Aanbouw Jeroen Bosch Ziekenhuis 2008

Naast het JBZ maken ook Tolbrug specialistische revalidatie, het regionaal centrum voor geestelijke gezondheidszorg van de Reinier van Arkelgroep en een dependance van het Bernard Verbeeten Instituut (radiotherapie en nucleaire geneeskunde) onderdeel uit van het ziekenhuiscomplex. 

’s-Hertogenbosch

Carolus ziekenhuis

’s-Hertogenbosch

Groot Ziekengasthuis

’s-Hertogenbosch

Willem Alexander ziekenhuis

Zaltbommel

Bommels Gasthuis

Code ORG-022
Laatste revisie: 4 december 2023 - 09:59