Willem-Alexander Ziekenhuis

Het Willem-Alexander Ziekenhuis is een van de vijf ziekenhuizen waaruit het Jeroen Bosch Ziekenhuis is ontstaan.

Willem-Alexander Ziekenhuis

Een lange geschiedenis ging aan de opening van het 'protestantsch ziekenhuis' vooraf. De Kerkenraad van de Hervormde Gemeente van 's-Hertogenbosch besloot in 1883 dat het niet langer verantwoord was dat protestanten werden verpleegd in het Groot Ziekengasthuis. Het was namelijk al meermalen voorgekomen dat gemeenteleden tijdens hun verblijf in het gasthuis waren overgegaan tot het katholieke geloof. Na lang sparen en veel vergaderen werd het ziekenhuis met protestantse signatuur in 1914 dan eindelijk geopend.

Historie - Verpleegkundige meet de hartslag

Op 31 januari 1974 werd het Bastion - het oude ziekenhuis - verlaten en werden de patiënten overgebracht naar het nieuwe gebouw aan de Deutersestraat.

Bosch Medicentrum

Een bezuinigingsmaatregel halverwege de jaren tachtig van de twintigste eeuw, waarbij de regio 's-Hertogenbosch 250 bedden moest inleveren, leidde tot een fusie tussen het Groot Ziekengasthuis en het Willem-Alexander Ziekenhuis. Op 6 januari 1990 is de oprichting van het Bosch Medicentrum een feit.

In 1995 neemt het Bosch Medicentrum het Bommelsch Gasthuis in Zaltbommel over.

Fusie met Carolus-Liduina Ziekenhuis

Verdeling van het ziekenhuis over twee locaties blijkt inefficiënt, het Bosch Medicentrum wil daarom één gebouw waarin beide locaties samengevoegd kunnen worden. De overheid stelt als voorwaarde voor nieuwbouw nauwere samenwerking met het Carolus-Liduina Ziekenhuis. In 2002 is deze fusie een feit en gaat het Bosch Medicentrum op in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

(bron: 'Het protestants ziekenhuis Willem-Alexander, 1914-1989', door A.C.M. Kappelhof)

Historie - Willem Alexander Ziekenhuis - Tour de france 1996
Code ORG-025
Laatste revisie: 4 december 2023 - 09:58