Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Onderzoek

Bloedprikken

Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte.

De arts laat ook bloed prikken om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. Nadat het bloed is afgenomen, onderzoekt de analist de buisjes met bloed in een laboratorium. De analist vergelijkt uw bloed met een aantal standaard bloedwaarden. Met deze waarden kan de arts een eerste diagnose stellen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.
Code LAB-029
Laatste revisie: 30 augustus 2019 - 14:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedprikken

Soms moet u nuchter zijn voor het bloedprikken. Uw arts vertelt u dat dan. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 24.00 uur niet meer mag eten of drinken. U mag wel uw medicijnen innemen. 

Heeft u (of uw cliënt) ernstige prikangst? Dan adviseren wij u vooraf contact op te nemen met de teamleider van de polikliniek Bloedafname. We kunnen dan afspraken met u maken over het bloedprikken.

Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De laborant doet een strakke band om uw bovenarm. Hierna ontsmet de laborant uw huid. Daarna prikt de laborant met een holle naald in uw bloedvat en nemen we één of meer buisjes bloed af. Dit hangt af van het aantal testen dat moet worden uitgevoerd.

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.