Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Onderzoek

Bloedprikken

Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte.

De arts laat ook bloed prikken om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. Nadat het bloed is afgenomen, onderzoekt de analist de buisjes met bloed in een laboratorium. De analist vergelijkt uw bloed met een aantal standaard bloedwaarden. Met deze waarden kan de arts een eerste diagnose stellen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.
Code LAB-029
Laatste revisie: 16 mei 2020 - 13:11
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedprikken

Soms moet u nuchter zijn voor het bloedprikken. Uw arts vertelt u dat dan. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 24.00 uur niet meer mag eten of drinken. U mag wel uw medicijnen innemen. 

Heeft u (of uw cliënt) ernstige prikangst? Dan adviseren wij u vooraf contact op te nemen met de teamleider van de afdeling Bloedafname. We kunnen dan afspraken met u maken over het bloedprikken.

Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De laborant doet een strakke band om uw bovenarm. Hierna ontsmet de laborant uw huid. Daarna prikt de laborant met een holle naald in uw bloedvat en nemen we één of meer buisjes bloed af. Dit hangt af van het aantal testen dat moet worden uitgevoerd.

Prikposten

Vanwege het Coronavirus zijn een aantal prikposten gesloten of veranderd van locatie. Voor bloedprikken en urine inleveren, kunt u terecht op verschillende locatiesU hoeft geen afspraak te maken.

Antistollingsmedicatie

Bent u bij de Trombosedienst voor de begeleiding van uw antistollingsmedicatie, dan is het belangrijk dat de INR tijdig wordt bepaald. Kijk daarom goed op welke prikpost u terecht kunt.

Beschermingsmaatregelen medewerkers

Onze medewerkers dragen beschermende middelen als dat nodig is. Wanneer een medewerker geen klachten heeft en niet verkouden is, dan is de kans op een mogelijke besmetting zeer klein. Zij hoeven dan ook volgens de landelijke richtlijnen geen beschermingsmiddelen bij het bloedprikken te dragen. Uiteraard is het belangrijk dat zowel onze patiënten als onze medewerkers goed de algemene hygiënemaatregelen in acht nemen. Vooral goede handhygiëne is belangrijk. Daarom desinfecteren onze medewerkers hun handen voordat ze bloed bij je afnemen. Dit vermindert de kans op besmetting van alle virussen en bacteriën.

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.