Headerafbeelding
Pasgeboren baby op de verpleegafdeling Verloskunde
Behandeling

Vaginale kunstverlossing

Bij een vaginale kunstverlossing gebruikt de gynaecoloog een vacuümpomp om de geboorte van uw kindje te bespoedigen.

Een vaginale kunstverlossing kan alleen plaatsvinden in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. De gynaecoloog kan alleen een vaginale kunstverlossing uitvoeren als het hoofdje van uw kindje diep genoeg in het bekken is ingedaald.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-761
Laatste revisie: 28 februari 2023 - 11:42
Hoe verloopt de behandeling?

Vaginale kunstverlossing

Een vaginale kunstverlossing kan nodig zijn als de uitdrijving (de tweede fase van de bevalling) te lang duurt. Of als uw kindje het in de baarmoeder benauwd dreigt te krijgen. We houden daarom tijdens het persen de harttonen van uw kindje goed in de gaten met een CTG (hartfilmpje). Als de harttonen afwijkend zijn, kan dat een teken zijn dat uw kindje te weinig zuurstof krijgt.

Eerst wordt uw blaas geleegd via een katheter (een dun slangetje). Vervolgens plaatst de gynaecoloog via een inwendig onderzoek de ‘zuignap’ van de vacuümpomp op het hoofdje van het kindje. De gynaecoloog trekt bij elke wee mee aan de vacuümpomp terwijl u perst. Hierdoor wordt uw kindje sneller geboren. Na de geboorte van het hoofdje verwijdert de gynaecoloog de vacuümpomp en wordt uw kindje helemaal geboren. Vaak wordt er bij een vaginale kunstverlossing een knip gezet, om meer ruimte te maken en verder inscheuren te voorkomen.

Na de kunstverlossing wordt de knip gehecht. Uw kindje wordt nagekeken door de kinderarts en blijft nog een paar uur ter observatie. Ook geven we uw kindje paracetamol. Uw kindje heeft na een kunstverlossing met een vacuümpomp een zwelling op het hoofd. Deze trekt snel weg. Wel kan er nog enkele dagen een afdruk van de vacuümpomp te zien zijn.