Headerafbeelding
Operatiedossier Operatiekamer 2
Behandeling

Therapeutische hysteroscopie

Een therapeutische hysteroscopie is een operatie in de baarmoeder via een hysteroscoop.

Dit is een holle buis, die via de vagina wordt ingebracht. De scoop wordt aangesloten op een camera. Zo kan de arts op de monitor de binnenkant van de baarmoeder goed zien en via de scoop de behandeling verrichten. Hier leest u algemene informatie en welke behandelingen we kunnen doen tijdens de hysteroscopie. 

Lees meer

Wat zijn redenen voor een hysteroscopie?

Er zijn verschillende redenen om een therapeutische hysteroscopie te doen:

 • Het verwijderen van een tussenschot in de baarmoeder. Een tussenschot in de baarmoeder is soms een oorzaak van zwangerschapsproblemen. De gynaecoloog kan tijdens de hysteroscopie zo’n tussenschot verwijderen.
 • Doorknippen van ernstige verklevingen in de baarmoederholte (syndroom van asherman). Bij ernstige verklevingen zijn de voor- en achterwand van de baarmoeder helemaal met elkaar verkleefd. De operatie om de verklevingen door te knippen, is dan moeilijk en lukt vaak niet in 1 keer.
 • Het verwijderen van een placentarest. Na een bevalling of curettage bij een miskraam kan er een rest van de placenta achterblijven in de baarmoeder. Dit kunnen we via een hysteroscopie verwijderen.
 • Het verwijderen van grotere poliepen.
 • Het verwijderen van vleesbomen (myomen). Dit zijn goedaardige verdikkingen van een spier die in de spierwand of aan de binnenkant van de baarmoeder zitten.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-175
Laatste revisie: 7 februari 2022 - 09:28
Hoe verloopt de behandeling?

Therapeutische hysteroscopie

Behandeling via Myosure / shaver

Met deze hele veilige manier kunnen we placentaresten, vleesbomen (myomen) en poliepen verwijderen. De Myosure is een speciaal ontwikkeld instrument met aan het uiteinde een ‘shaver’ die kleine stukjes van de vleesboom of poliep afscheert/weg hapt. Het verwijderen doet geen pijn. Bij de behandeling wordt alleen de baarmoederhals verdoofd. Het slijmvlies van de baarmoederholte wordt via Myosure niet beschadigd. Dit is belangrijk voor als u zwanger wilt worden. Ook is de kans op beschadiging van de baarmoeder veel kleiner. Grotere vleesbomen kunnen we niet verwijderen met de Myosure. Deze behandeling kan poliklinisch gebeuren met een plaatselijke verdoving of onder algehele anesthesie. De arts zal dit met u bespreken.

Resectoscoop

Grotere vleesbomen of die deels in de wand zitten, verwijderen we met een resectoscoop. Dit is een holle buis met aan het uiteinde een dunne metalen lis die elektrisch wordt verhit. Hiermee verwijdert de arts de vleesbomen. Dit is gevoeliger dan de shaver en gebeurt daarom onder algehele anesthesie of sedatie.

Behandelingen van het baarmoederslijmvlies

Bij hevige menstruatie kan het verwijderen of het vernietigen van het slijmvlies aan de binnenwand van de baarmoeder een behandeling zijn. De gynaecoloog adviseert u dit als andere behandelingen geen succes hebben gehad of niet mogelijk zijn. We bespreken hieronder 2 methoden:

 • Novasurebehandeling;
 • Endometriumresectie.

Na deze operaties adviseren we u om niet meer zwanger te worden. Wij adviseren dit omdat de embryo zich dan direct in de spierwand van de baarmoeder kan innestelen. Dit is een gevaarlijke situatie. Een garantie dat u onvruchtbaar bent, kunnen we u niet geven. Betrouwbare anticonceptie blijft daarom noodzakelijk.

Novasurebehandeling

Hier leest u meer informatie over de novasurebehandeling.

Endometriumresectie

Deze operatie gebeurt ook met een resectoscoop. De gynaecoloog brengt een dunne metalen lis, die elektrisch verhit wordt, in de baarmoeder en verwijdert hiermee het slijmvlies.

Op welk moment gebeurt de hysteroscopie?

De hysteroscopie gebeurt niet tijdens de menstruatie, tenzij vloeien juist de reden is voor de operatie. Dan gebeurt de hysteroscopie wel tijdens het bloedverlies. Heeft u een kinderwens? Dan gebeurt het in de eerste helft van de cyclus, nog voordat de eisprong heeft plaatsgevonden. Het is niet de bedoeling dat u zwanger bent tijdens de operatie.

Tegelijk een laparoscopie?

Bij het verwijderen van vleesbomen of van ernstige verklevingen in de baarmoeder, kijkt de gynaecoloog soms in de buikholte met behulp van een laparoscoop. De laparoscoop is net zoals de hysteroscoop ook een kijkbuis. Daarmee ziet de arts dat er bij het gebruik van de hysteroscoop geen gaatje in de wand van de baarmoeder ontstaat. Uw gynaecoloog bespreekt meestal vooraf met u of er ook een laparoscopie gepland wordt. Soms blijkt de noodzaak hiervan pas tijdens de operatie. 

Medicijnen

Soms adviseert de gynaecoloog een behandeling van het slijmvlies met anti-hormonen voordat u de hysteroscopie behandeling ondergaat. Anti-hormonen zijn medicijnen die de periode na de laatste menstruatie (postmenopauze) nabootsen. Dit betekent dat de eierstokken tijdelijk geen hormonen meer maken. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies dunner. Een behandeling uitvoeren is dan makkelijker. Deze medicijnen hebben over het algemeen bijwerkingen. De klachten zijn:

 • opvliegers en transpireren, vooral 's nachts;
 • de vagina kan droger aanvoelen. 

Na de hysteroscopie stopt u met deze medicijnen. De werking van de eierstokken herstelt zich en de bijwerkingen verdwijnen. Ook de maandelijkse bloedingen treden weer op.

Therapeutische hysteroscopie met shaver

De therapeutische hysteroscopie met een shaver kan wel met plaatselijke verdoving. Deze operatie gebeurt op de Poliklinische Operatie Kamer (POK). U hoeft dan van tevoren niet naar de afdeling PreOperatieve Screening. 

Therapeutische hysteroscopie met een resectoscoop

De therapeutische hysteroscopie met een resectoscoop gebeurt onder algehele anesthesie, met een ruggenprik of met sedatie. Afhankelijk van de soort anesthesie of verdoving wordt u meestal voor 1 dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Soms is een langere opname nodig. Dit hangt af van het verloop van de operatie. 

Om u goed en veilig voor te bereiden op de operatie, bezoekt u enige tijd van tevoren de afdeling PreOperatieve Screening. U krijgt hiervoor een afspraak. 

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS). Dit zijn meestal telefonische afspraken. De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw afspraak met de afdeling POS.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag deze niet doorslikken.
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen  snoepjes). U mag ook geen kauwgom meer kauwen.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

Tijdens de hysteroscopie ligt u op een operatietafel met beensteunen. De gynaecoloog brengt de hysteroscoop vaginaal in. De vagina wordt gevuld met vloeistof waardoor de baarmoederhals beter te zien wordt. Via de baarmoederhals wordt de scoop in de baarmoederholte gebracht. De baarmoederhals moet eerst worden opgerekt. Dit is vanwege de dikte van de scoop. Omdat de voor- en achterwand van de baarmoeder dicht tegen elkaar aan liggen, brengt de arts wat vloeistof in de baarmoeder. Hierdoor zet de baarmoeder uit en kan de arts de binnenkant van de baarmoeder goed bekijken.

Hoe lang duurt de operatie?

De operatie duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur. Dit is afhankelijk van wat de arts doet.

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Op de afdeling Dagbehandeling

Na de operatie heeft u een infuus waardoor u vocht en eventueel pijnstilling krijgt toegediend. Vaak bent u misselijk en soms moet u overgeven. Ook hier krijgt u medicijnen voor. Het infuus blijft zitten tot de misselijkheid verdwenen is en u voldoende drinkt. De meeste vrouwen hebben na afloop weinig klachten, maar enkelen hebben wel pijn en voelen zich niet lekker.

Mogelijke risico’s en complicaties

Zoals bij iedere operatie kunnen ook bij de therapeutische hysteroscopie complicaties optreden. Gelukkig zijn deze zeldzaam. Het kan gaan om:

 • Abnormaal veel bloedverlies. De behandeling veroorzaakt vaak een wond aan de binnenkant van de baarmoeder. Er kunnen ook wondjes zijn in de baarmoederhals door een tangetje dat daar werd geplaatst. Is het bloedverlies meer dan een forse menstruatie? Bel dan naar de polikliniek Gynaecologie.
 • Beschadiging. Soms ontstaat tijdens de hysteroscopie een wond of een gaatje in de wand van de baarmoeder. Dit gaatje wordt een perforatie genoemd. Een perforatie geneest meestal vanzelf. Een groter gat moet soms operatief gesloten worden. In een enkel geval is dan een kijkoperatie of een buikoperatie nodig. Dit gebeurt onder algehele anesthesie.
 • Darmbeschadiging. Het kan zijn dat tijdens de operatie ongemerkt de darm beschadigd wordt. U krijgt dan binnen een paar dagen steeds meer buikpijn en vaak ook koorts. Dit gebeurt bijna nooit. Een buikoperatie door of samen met een chirurg is dan noodzakelijk.
 • Infectie. Koorts en hevige buikpijn kunnen wijzen op een infectie. Die kan in de baarmoederwand optreden, maar ook in de eileiders. Behandeling met antibiotica is dan nodig.
 • Overgevoeligheid. Een overgevoeligheidsreactie treedt bijna nooit op. U kunt overgevoelig zijn voor jodium of voor het middel waarmee plaatselijke verdoving wordt gegeven. In het JBZ gebruiken we een zoutoplossing om de baarmoeder op te rekken. Hierbij komen geen overgevoeligheden voor.
 • Een zeldzame complicatie is overvulling van de bloedcirculatie. Er treedt dan een te grote vochtbelasting voor het lichaam op. Deze complicatie komt vooral voor bij de verwijdering van een vleesboom en bij een endometriumresectie. Bij deze operaties komt de vloeistof waarmee de gynaecoloog de baarmoeder vult, gemakkelijk in de bloedbaan terecht. Komt er te veel vocht in de bloedbaan? Dan moet de operatie worden afgebroken. Meestal kan het lichaam dit vocht gemakkelijk kwijt. Een plaspil kan noodzakelijk zijn en soms wordt er ter controle bloed geprikt. Een enkele keer is extra intensieve zorg na de operatie noodzakelijk.
 • Syndroom van Asherman. Bij elke operatie treedt littekenvorming op. Ook bij operaties in de baarmoeder kunnen littekens ontstaan in de vorm van verklevingen. Dit noemt men het syndroom van Asherman. Deze complicatie is zeer zeldzaam. Als hij al voorkomt, is het meestal na een verwijdering van een vleesboom of na een placentarest. In ernstige gevallen kan het menstruatiebloed door de verklevingen niet naar buiten.

Ondanks deze zeldzame complicaties is de hysteroscopische operatie een veilige behandeling. Bij een goede reden om de operatie te verrichten, voorkomt deze operatie vaak een grotere operatie met kans op grotere complicaties.

  Adviezen voor thuis

  Pijn

  Direct na de hysteroscopie heeft u vaak een beetje buikpijn. De pijn vermindert de eerste uren na de operatie en is meestal aan het einde van de dag verdwenen. Sommige vrouwen houden de eerste dagen nog buikpijn. U kunt hier pijnstillers voor gebruiken en krijgt hiervoor een recept mee naar huis.

  Bloedverlies

  Na de hysteroscopie kunt u vaginaal bloedverlies hebben. Hoe lang dat duurt is moeilijk te zeggen, maar het kan een paar weken zo zijn. Was bij u hevig bloedverlies de reden voor de hysteroscopie? Dan zijn de bloedingen als het goed is minder dan voorheen. Soms blijft de menstruatie helemaal weg.

  Afscheiding

  Na afloop van het bloedverlies heeft u vaak nog bruinige afscheiding. Vooral bij de ballonmethode moet u rekening houden met de kans op vieze, soms wat sterk ruikende afscheiding voor een aantal weken. Soms zijn er geen afscheidingsklachten.

  Kunstmatige cyclus

  In een aantal situaties schrijft de gynaecoloog na de hysteroscopische operatie hormonen voor die u een maand moet gebruiken. Deze hormonen herstellen het slijmvlies van de baarmoederholte en voorkomen dat er verklevingen ontstaan. Deze medicijnen zijn vergelijkbaar met een zwaardere pil. De menstruatie die hierop volgt, kan hevig zijn.

  Spiraaltje

  Soms plaatst de gynaecoloog aan het einde van de operatie een spiraaltje in de baarmoeder. Dit gebeurt vooral na operaties waarbij verklevingen zijn doorgeknipt. Hiermee proberen we nieuwe verklevingen in de baarmoeder te voorkomen. Over het algemeen verwijdert de arts dit spiraaltje na de eerstvolgende menstruatie.

  Hechtingen

  Omdat de operatie via de vagina gebeurt, zijn er geen hechtingen waar u rekening mee moet houden.

  Werk

  U moet toch zeker wel rekenen op een herstelperiode van 1 week. Extra hulp in de huishouding is na thuiskomst meestal niet nodig.

  Seksualiteit

  Heeft u geen bloedverlies of vieze afscheiding meer? Dan is seks geen probleem. Zolang de buik gevoelig is, kan dit wel pijnlijk zijn.

  Bij welke klachten belt u?

  Het is belangrijk dat u het ziekenhuis belt als u:

  • steeds meer buikpijn krijgt;
  • koorts van 38°C of hoger heeft.

  Wat doet u bij problemen thuis?

  Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

  Tijdens kantoortijden belt u naar de Spoedafdeling Gynaecologie en Verloskunde: (073) 553 20 20. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u de afdeling Verloskunde, telefoonnummer: (073) 553 20 22.

  Dan kunt u deze altijd stellen aan de gynaecoloog. U belt dan naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.