Headerafbeelding
Een vrouw loopt door de branding
Behandeling

Spatader behandeling: therapeutische elastische kous

Bij milde klachten door spataderen is een ingreep niet altijd meteen noodzakelijk.

Een therapeutische elastische kous kan een goed middel zijn om uw klachten aan de benen te verminderen. Met deze steunkous wordt door middel van uitwendige druk, het ‘teruglekken’ van bloed zoveel mogelijk tegengegaan. 

Wat houdt de behandeling in?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code SPA-008
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 13:51
Wat houdt de behandeling in?

Spatader behandeling: therapeutische elastische kous

Bij u zijn milde afwijkingen gevonden aan de aderen. Een ingreep is niet (meteen) noodzakelijk. Een steunkous kan een goed middel zijn om uw klachten aan de benen te verminderen. Met een steunkous wordt door middel van uitwendige druk, het ‘teruglekken’ van bloed zoveel mogelijk tegengegaan.

De steunkousen moeten op maat worden gemaakt. U krijgt van de polikliniek een machtiging voor de zorgverzekering mee, waarmee u naar een speciaalzaak (bandagist) gaat. Daar worden de kousen aangemeten en voor u besteld. De vergoeding wordt meestal geregeld door de bandagist.

Als uw klachten niet minder worden, komt u terug naar het ziekenhuis voor controle.

Het kan nodig zijn dat u dan eerst naar het Vaatlaboratorium gaat. Daar wordt het been gecontroleerd met behulp van echoapparatuur. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Daarna komt u op het spreekuur bij de vaatchirurg.

Wij proberen deze afspraken aansluitend te plannen, dit is helaas niet altijd mogelijk.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de Spataderpolikliniek, telefoonnummer (073) 553 60 05 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur).