Headerafbeelding
Een vrouw loopt door de branding
Behandeling

Spatader behandeling: ClariVein

De ClariVein techniek is een methode om spataderen te behandelen.

Bij deze techniek wordt het bloedvat aan de binnenzijde beschadigd en ingespoten. Het bloedvat valt dan samen. Met deze behandeling is een operatieve behandeling van spataderen in veel gevallen niet meer nodig.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code SPA-014
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 13:50
Hoe verloopt de behandeling?

Spatader behandeling: ClariVein

 • U mag direct na de behandeling niet zelf autorijden. Het is dus belangrijk dat u van tevoren regelt dat iemand u thuisbrengt.
 • Op de dag van de behandeling mag u geen zalf of crème op uw benen smeren.
 • Op de dag van de behandeling kunt u het beste ruime kleding en ruime schoenen dragen. Neem ook reserve-ondergoed mee.
 • Gebruikt u bloedverdunners? Dan kunt u deze gewoon blijven innemen.

Voor uw afspraak meldt u zich bij het Vaatlaboratorium

(Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5).

Zorg ervoor dat u 15 minuten voor aanvang aanwezig bent.

De behandeling wordt uitgevoerd op het Vaatlaboratorium. Bij de ClariVein techniek krijgt u een plaatselijke verdoving rond de knie. Vervolgens wordt het bloedvat aangeprikt en een ClariVein draad ingebracht tot aan de lies. Hierna gaat de draad ronddraaien. Hierbij wordt het vat aan de binnenzijde beschadigd en valt samen. Vervolgens wordt het samengevallen vat aan elkaar geplakt met een soort lijm (sclerosans).

De behandeling is vrijwel pijnloos. Alleen het aanbrengen van de plaatselijke verdoving kan soms als pijnlijk worden ervaren. Deze verdoving dient ook als bescherming voor het omringende weefsel.

Wat zijn de voordelen van deze behandeling?

De ClariVein behandeling heeft voor u veel voordelen:

 • u krijgt een plaatselijke verdoving. Een ruggenprik of narcose is niet nodig;
 • u hoeft maar een korte periode een steunkous te dragen;
 • u krijgt geen littekens;
 • u bent hooguit 1 uur in het ziekenhuis;
 • u kunt snel weer aan het werk;
 • complicaties komen zelden voor.

Wat zijn de risico's van deze behandeling?

Algemene complicaties of risico's die na deze operatieve ingreep kunnen voorkomen zijn:

 • een allergische reactie (heel zeldzaam);
 • een infectie;
 • trombose (heel zeldzaam);
 • een nabloeding op de plek waar de spatader is aangeprikt.
 • Omdat het krijgen van spataderen vaak te maken heeft met een bepaalde aanleg hiervoor, kunnen zij helaas na de behandeling terugkomen (recidiveren). Het gaat meestal om andere vaten; de spataderen kunnen verschijnen op andere plaatsen.
 • Er kan huidverkleuring optreden. Deze verdwijnt bijna altijd na enkele maanden. Er wordt geadviseerd om na een ClariVein behandeling 2 weken niet in de zon te komen met het behandelde been (ook geen zonnebank) en niet in een warm bad of sauna te gaan.
 • Sommige patiënten ervaren in de eerste weken na het verwijderen van de spataderen een pijnlijk 'trekkerig' gevoel. Vaak is de behandelde ader te voelen als een (tijdelijk) gevoelige, vaste streng in het been. Ook kunt u tintelingen in het behandelde been voelen. Het tintelende gevoel trekt meestal geleidelijk weg. De pijn is te onderdrukken met paracetemol.
 • De dag na de behandeling mag u kort douchen. De pleister en het gaasje kunt u dan verwijderen.
 • U kunt direct na de ingreep naar huis.
 • Na de behandeling krijgt u een steunkous aan. Deze steunkous krijgt u op het Vaatlaboratorium en moet u de eerste 48 uur steeds dragen. Daarna draagt u de steunkous nog 10 dagen overdag.

Pijnstilling

Na de behandeling kunt u pijn hebben. Deze pijn varieert per patiënt en begint soms pas de dag na de behandeling. Eventueel mag u paracetamol innemen tegen de pijn. Als dit onvoldoende werkt mag u naproxen erbij slikken. Wanneer u twijfelt of u naproxen mag gebruiken, kunt u dit overleggen met uw specialist of huisarts.

Het hervatten van uw activiteiten

Veel lopen is goed en dat mag al zo snel als mogelijk na de behandeling. Lang staan moet u vermijden. U kunt staand werk doen als u de steunkous draagt. Een week na de behandeling kunt u weer gaan sporten.

Wat is het resultaat?

Na 6 tot 9 maanden is het eindresultaat zichtbaar. Een groot voordeel van deze snelle ingreep is dat hij geen littekens veroorzaakt.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt naast de ClariVein behandeling ook de EVLT (laserbehandeling) van spataderen aan.

Over de Clarivein behandeling is minder wetenschappelijke literatuur aanwezig dan over de EVLT. Het voordeel van de ClariVein behandeling is met name dat mensen minder pijn ervaren de eerste periode na de behandeling. Mogelijk komen er op langere termijn wat meer recidieven voor. We spreken over een recidief als de behandelde ader weer doorgankelijk wordt. Heeft u hierover vragen dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts.

Er wordt geen standaard controle afspraak gemaakt na de behandeling. U kunt in overleg met uw behandelaar bepalen wat het beste bij u past. Uiteraard bent u welkom om bij vragen contact op te nemen met de polikliniek Vaatchirurgie.

Als u nog vragen heeft neemt u contact op met de Spataderpolikliniek, telefoonnummer: (073) 553 60 05 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur).