Headerafbeelding
De zon schijnt in de fleurige binnentuin van de afdeling Geriatrie
Behandeling

Primair Progressieve Afasie (PPA) behandeling

De behandeling en begeleiding richt zich vooral op de kwaliteit van leven, dus hoe u zo prettig en zelfstandig mogelijk kunt blijven leven. Er bestaan geen medicijnen die PPA kunnen genezen.

Logopedie

In overleg met de logopedist van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zoeken wij naar een passende begeleiding dicht bij u in de buurt. Het is belangrijk dat u door een logopedist begeleid wordt die bekend is en ervaring heeft met het begeleiden van mensen met PPA. Op deze pagina staat een overzicht van logopedisten die zijn gespecialiseerd in PPA.

Behandeling door een (gespecialiseerd) logopedist kan u helpen om zo lang mogelijk en zo goed mogelijk te kunnen blijven communiceren. Het is belangrijk om uw naasten hierbij te betrekken.

De logopedist richt zich in de begeleiding op:

  • voorlichting geven aan de omgeving;
  • zo goed mogelijk maken van de communicatie;
  • leren werken met communicatiehulpmiddelen (zoals een letterbord) en met manieren om te communiceren zonder woorden te gebruiken (bijvoorbeeld met ondersteuning van gebaren).

Casemanager dementie

De manier waarop de mantelzorger omgaat met de klachten die u heeft van PPA, speelt een grote rol in hoeveel last u ervaart van de ziekte (ziektelast). Maar ook hoe zwaar de zorg is voor de mantelzorger (zorgbelasting). Begeleiding door een casemanager dementie, ook wel dementiebegeleider genoemd, kan hierbij ondersteunend zijn. De huisarts of de wijkverpleging kan na de diagnose dementie de casemanager voor u inschakelen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Netwerk Dementie.

Psycholoog

Soms kan (korte tijd) begeleiding door een psycholoog, voor u en/of uw partner zinvol zijn. Bijvoorbeeld bij gedragsveranderingen.

Medicijnen die het ziekteproces vertragen

Heel soms is de onderliggende oorzaak van PPA de ziekte van Alzheimer, bijvoorbeeld bij de logopene vorm. Dan kan de arts soms een cholinesteraseremmer voorschrijven, bijvoorbeeld rivastigmine of galantamine en donepezil. Dit kan soms het ziekteproces vertragen zodat u langer zelfstandig kunt blijven wonen.

Deze medicijnen kunnen wel vervelende bijwerkingen hebben zoals maag- darmklachten. Of u daar last van krijgt en hoe erg deze klachten zijn, is niet te voorspellen. Dat verschilt per persoon.

PPA begeleidingsgroep

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft voor patiënten en naasten (mantelzorgers) een speciale PPA begeleidingsgroep. Hierbij is ook een mogelijkheid voor lotgenotencontact. Uw behandelaar kan u hiervoor aanmelden.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code GER-127
Laatste revisie: 22 januari 2024 - 16:03

Primair Progressieve Afasie (PPA) behandeling