Headerafbeelding
Vrouw met kind kijkend naar binnentuin
Behandeling

Pleuradrainage thuis (verwijderen van vocht uit de pleuraholte) met een IPC

De pleuraholte is de ruimte tussen het longvlies en borstvlies. Als er te veel vocht in de pleuraholte zit, kunt u zich benauwd voelen. Met een speciaal dun slangetje (IPC) kunnen we het vocht continu afvoeren. 

IPC staat voor Indwelling Pleural Catheter. We noemen het ook wel pleurakatheter of drain. Met een IPC is vocht afvoeren (draineren) mogelijk in de thuissituatie. De constante afvoer van vocht uit de pleuraholte zorgt ervoor dat u zich minder benauwd voelt.

Het inbrengen van de speciale drain gebeurt tijdens een opname in ziekenhuis. Na de ingreep krijgt u uitleg over het verzorgen van de drain. Na 2 dagen kunt u meestal weer naar huis.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling
Code LON-333
Laatste revisie: 7 februari 2022 - 09:28
Hoe verloopt de behandeling?

Pleuradrainage thuis (verwijderen van vocht uit de pleuraholte) met een IPC

De IPC is een dun slangetje (ook wel katheter of drain genoemd) gemaakt van flexibel siliconen materiaal. Het is ongeveer 40 cm lang. Een deel van het slangetje komt onder de huid te liggen en groeit vast zodat dit er niet uit kan glijden. Dit voorkomt dat er infecties ontstaan via de insteekopening.

Het uiteinde van de katheter bevindt zich buiten het lichaam en heeft een opening met een ventiel. Het pleuravocht kan alleen aflopen als u de IPC vastmaakt aan een speciale opvangzak.

Het plaatsen van de IPC gebeurt tijdens een opname van ongeveer 2 dagen op de verpleegafdeling Longgeneeskunde. Telefonisch krijgt u te horen hoe laat we u verwachten. Op de verpleegafdeling mag u zich melden bij de balie.

Tijdens de opname krijgen u en uw naasten uitleg over de verzorging van de drain. Zo nodig kunnen we Thuiszorg inschakelen voor de zorg rondom de drain.

U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.

U krijgt een operatiejasje aan. De verpleegkundige brengt u met bed over naar de longbehandelkamer. U mag op uw bed blijven liggen tijdens de ingreep. Uw bovenlichaam wordt ontbloot en u krijgt een steriele doek over u heen.

Eerst maken we uw huid goed schoon. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving aan de zijkant van uw borstkas; dit kan pijnlijk zijn.

Vervolgens maakt de arts een klein sneetje van 2 tot 3 centimeter in de huid, aan de zijkant van de borstkas. Door dit sneetje brengt de arts de IPC in tussen de longvliezen. Het slangetje steekt nu uit de zijkant van uw borstkas. De arts maakt het slangetje met een hechting vast en plakt deze rondom steriel vast.

De IPC is verbonden aan een opvangreservoir dat naast uw bed hangt. Het opvangsysteem zuigt steeds het pleuravocht weg, waardoor de long zich langzaam ontplooit. Dit ontplooien kan gevoelig zijn en een hoestprikkel veroorzaken. Als u pijn heeft of het gevoel heeft te moeten hoesten, meld dit dan direct aan de arts of verpleegkundige.

Het aanleggen van de IPC duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Daarna wordt u teruggebracht naar de afdeling Longgeneeskunde.

Op de afdeling Longgeneeskunde krijgt u uitleg over het draineren (aflopen van pleuravocht) en het verzorgen van de insteekopening van de drain. Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat de verzorging van de drain heel schoon (steriel) gebeurt.

We schakelen Thuiszorg voor u in om de drain 1 keer per week te verzorgen. Daarnaast kunt u contact opnemen met de Thuiszorg bij mogelijke problemen. Daarvoor krijgt u een noodnummer. 

 

 • Infectie insteekopening. Dit merkt u aan roodheid, pus rondom insteekopening, toegenomen benauwdheidsklachten en koorts (temperatuur boven de 38.5 graden). Het is belangrijk dat u dan contact opneemt met de polikliniek Longgeneeskunde.   
 • Empyeem. Dit merkt u aan koorts, benauwdheidsklachten en verandering van kleur van het pleuravocht (roodkleurig pleuravocht met pus). Het is belangrijk dat u dan contact opneemt met de polikliniek Longgeneeskunde.  
 • Verstopping IPC. Als er geen vocht meer uit de IPC loopt, dan kan het zijn dat de IPC verstopt is. Het is dan belangrijk dat u contact op neemt met de polikliniek Longgeneeskunde. Zij kunnen dan een afspraak maken met u om de drain door te laten spuiten.
 • Lekken pleuravocht. Als er pleuravocht langs de insteekplaats loopt, adviseren we om eerst pleuravocht te laten aflopen. Hierdoor vermindert de druk. De eerste week na het plaatsen van de drain brengen we schuimverband bij u aan voor het opvangen van pleuravocht langs de insteekplaats. 
 • Pijnklachten na drainage. U kunt pijn ervaren na de drainage doordat de longen aan het ontplooien zijn. Dit is bij het te snel of te veel laten aflopen van pleuravocht. Hiervoor mag u paracetamol gebruiken. Helpt dit bij u niet voldoende, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde.
 • Aanhouden of toenemen van benauwdheidsklachten. Het is belangrijk dat u contact opneemt met de polikliniek Longgeneeskunde.

Als u naar huis gaat, krijgt u een startpakket mee met de materialen die nodig zijn om uw pleuradrain te verzorgen. Dit pakket bevat een opvangzak met verbindingsslang; steriele handschoenen; sponsig splitgaas;  afdekfolie 20x15; steriel afsluitdopje; alcoholdoekjes.

Hierna krijgt u van de arts/verpleegkundig specialist een recept waarmee u materialen altijd kunt bijbestellen. Deze materialen kunt u ophalen bij de Jeroen Bosch Apotheek.

Draineren (laten aflopen van pleuravocht)

De Thuiszorg kan u helpen met draineren. De Thuiszorg kan u en/of uw naaste ook leren om dit zelf te doen.

De eerste dagen na het inbrengen van de drain is het bijna iedere dag noodzakelijk om het vocht te laten aflopen. Daarna draineert u meestal om de 1 of 2 dagen. Over het algemeen gebruikt u 1 zak per dag. Als u dan nog veel last heeft van benauwdheid kan het nodig zijn om een tweede zak af te nemen. Heeft u daarna nog steeds klachten? Neemt u dan contact op met uw hoofdbehandelaar in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Na een aantal weken kan het pleuravocht minder worden en hoeft u ook minder vaak te draineren.

Aanvullende informatie

De verpleegkundig specialist neemt na een aantal dagen contact met u op om te horen hoe het gaat en om te bespreken of er(pijn)klachten en vragen zijn.

De geplaatste hechtingen mogen na 14 dagen worden verwijderd door de huisarts. De drain is dan voldoende vastgegroeid onder de huid. U kunt hier zelf een afspraak voor maken bij de huisarts.

 • In ieder pakket met een nieuwe drainzak zit ook nieuw afdekmateriaal. Verbind na het draineren ook de insteekopening opnieuw.
 • De insteekopening moet minimaal 1 keer per week worden verzorgd door de Thuiszorg. De thuiszorgmedewerker controleert dan ook of er geen infecties zijn.
 • Na het inbrengen van de IPC mag u 2 weken lang niet baden of douchen. Na deze periode kunt u beter douchen dan baden.
 • Na het douchen moet u altijd de verbandmaterialen wisselen. De Thuiszorg legt u en uw naasten uit hoe dat moet.
 • Als de insteekopening volledig is genezen, dan mag u zwemmen in zee of in een zwembad met chloorwater. Wissel daarna de verbandmiddelen. Ga niet in hot-tubs, rivieren, vijvers of zwembaden zonder chloor.
 • U mag vliegen met een IPC.
 • Voorkom dat de IPC in de kleding vast komt te zitten; maak hem eventueel extra goed vast op de huid.