Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Operatie bij te veel huid aan de bovenoogleden (dermatochalasis)

Te veel huid aan de bovenoogleden kan de oogarts met een operatie verwijderen. 

De oogarts maakt bij deze operatie een sneetje in de plooi van uw ooglid. Op deze manier is het litteken na de operatie bijna niet zichtbaar.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code OOG-064a
Laatste revisie: 2 april 2024 - 08:34
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij te veel huid aan de bovenoogleden (dermatochalasis)

Kosten van de behandeling

Het kan zijn dat de kosten van deze behandeling niet of slechts gedeeltelijk vergoed wordt door uw zorgverzekering. Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor deze behandeling en voor welk bedrag. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar. 

Afspreken van de operatiedatum

De assistente van de oogarts belt u op om een datum voor de operatie af te spreken.

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Daarom hoeft u van tevoren niet nuchter te zijn.

Verdere voorbereidingen thuis

 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan vertelt de assistente u of u moet stoppen en hoeveel dagen van tevoren.
 • U mag 2 dagen voor de operatie en op de dag van de operatie geen alcohol drinken. Alcohol verdunt het bloed en geeft een verhoogde kans op een bloeding.
 • U moet 6 weken voor en 6 weken na de operatie stoppen met roken. Roken is slecht voor de huid en vertraagt de wondgenezing. Doorgaan met roken heeft een slechte invloed op het eindresultaat.
 • Voor de operatie mag u geen make-up op doen. Ook geen lippenstift.
 • U kunt na de operatie zelf géén auto besturen. Wij raden u aan dat u iemand regelt die u (brengt en) ophaalt.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de polikliniek Oogheelkunde.

Tijdens de behandeling

De oogarts haalt het teveel aan huid aan het bovenooglid en het eventuele vet weg.

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hiervoor krijgt u enkele injecties, om de huid van het bovenooglid te verdoven. Vervolgens maakt de arts een sneetje in de plooi van uw ooglid. Het teveel aan huid en vet wordt dan verwijderd. Daarna hecht de arts de wond. Het litteken valt in de ooglidplooi, zodat het litteken later bijna niet zichtbaar is.

Risico's

Complicaties zoals een nabloeding of infectie komen maar zelden voor. 

Resultaat

Na 3 maanden is het definitieve resultaat van de operatie te zien.

IJsbril

Om ernstige zwellingen tegen te gaan, moet u thuis koelen met een ‘ijsbril’. Dit is een koelelement in de vorm van een bril. Deze ‘ijsbril’ houdt u ongeveer 10 tot 15 minuten op. Het gebied rond uw ogen voelt gezwollen en branderig aan. Zeker de eerste uren na de operatie kunt u last hebben van troebel zicht.

Thuis kunt u de eerste dag en enkele dagen na de operatie zelf het geopereerde gebied koelen. In plaats van een ‘ijsbril’ kunt u thuis ijsblokjes in een plastic zakje doen met daar een washandje omheen. U kunt ook een plastic zakje vullen met bevroren doperwtjes. Zorg dat het ijs niet direct met de huid in aanraking komt. Het is verstandig om de eerste 4 dagen na de operatie 3 tot 4 keer per dag 15 minuten te koelen.

Adviezen thuis

 • De avond van de operatie en 2 dagen daarna mag u geen alcohol drinken.
 • Op de dag van de operatie mag u geen make-up op doen. Ook geen lippenstift.
 • Het is belangrijk dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. Daarom mag u niet te veel bukken, persen of zwaar tillen.
 • Uw ogen zien er in de eerste dagen gezwollen en blauw uit. We raden u aan in deze periode een zonnebril te dragen. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen.
 • Na ruim een week kunt u weer make-up rondom uw ogen gebruiken.
 • Belangrijk is om 6 weken na de operatie niet te roken. Dit vanwege een goede wondgenezing.
 • Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit herstelt zich in de loop van een aantal weken meestal vanzelf.
 • In de zon en onder de zonnebank moet u uw ogen de eerste maanden goed beschermen.

Wat doet u bij problemen thuis?

Het is belangrijk dat u het ziekenhuis belt, als u na de operatie ernstige pijn krijgt in of rondom uw oog. U belt ook als het gezichtsvermogen van één van de ogen in de eerste uren na de operatie minder wordt.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 60. Buiten kantooruren belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

De verpleegkundige maakt voor u een afspraak op de polikliniek. Tijdens deze afspraak verwijderen we de pleisters en de uitwendige hechtingen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 60.