Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Operatie bij ingevallen neusvleugels (alaplastiek)

Een van de oorzaken van een verstopte neus is het invallen of aanzuigen van de neusvleugels.

Dit is vooral bij het inademen en bij inspanning. Dit komt door zwakte van de neusklep. Dit is het smalste deel van de neusluchtweg. De KNO-arts kan dit verhelpen met een neusoperatie.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Code KNO-052
Laatste revisie: 13 oktober 2021 - 09:48
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij ingevallen neusvleugels (alaplastiek)

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Dit zijn meestal telefonische afspraken. De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS/Intake duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw afspraak met de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Opname ziekenhuis

Tenzij anders met u is afgesproken, blijft u na deze operatie één nacht in het ziekenhuis.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

De operatie gebeurt onder algehele narcose. De arts brengt een dun plakje (donor)kraakbeen of kraakbeen uit uw oorschelp diep onder de huid aan de binnenzijde in de neusvleugel. Dit kraakbeen is niet te zien, alleen te voelen, zoals u ook het kraakbeen in het topje van uw neus voelt.

Door dit kraakbeen en door het litteken  van de operatie wordt de zijwand van de neus steviger, waardoor de neusvleugels niet meer invallen. Sommigen denken dat het kraakbeen de neus breder laat lijken. Met de normale zwelling na de operatie is dit wel zo, maar dit neemt met de tijd af. Dit kan zeker wel een jaar duren. Het kan zijn dat het uiterlijk van uw neus iets verandert, doordat de neusvleugels iets voller worden. Dit zal minimaal zijn. Mogelijk valt u dit op, anderen zien dat meestal niet.

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

Eenmaal terug op de afdeling heeft u een infuus waardoor u vocht en eventueel pijnstilling krijgt toegediend. Voordat u naar huis gaat, wordt het infuus verwijderd.

De volgende dag verwijdert de verpleegkundige de tampons. Hierna kan er soms een bloedneus optreden. Deze stopt bijna altijd spontaan. Nadat de tampons zijn verwijderd gaat u uw neus spoelen.

De dag na de operatie mag u naar huis.

Wat zijn de risico's?

Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. U kunt een infectie krijgen of een onverwachte bloeding. Deze complicaties zijn echter goed behandelbaar. Complicaties bij een neusoperatie zijn zeer zeldzaam.

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen. U kunt zich na de operatie moe voelen. Uw lichaam moet tenslotte herstellen van een operatie. Ook kan uw reactievermogen wat vertraagd zijn. De pijn na de operatie valt meestal mee. U kunt hiervoor eventueel pijnstillers nemen. 

In de neus en omgeving kunt u een dof gevoel hebben. Dit komt omdat de kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf. Het normale gevoel komt binnen enkele weken tot maanden terug. 

Na de operatie kan de huid rond de ogen en neusrug blauw en opgezwollen zijn. Dit is het gevolg van kleine onderhuidse bloeduitstortingen. Deze verkleuring en zwelling verdwijnen meestal binnen enkele dagen.

Soms kunnen er veel korstjes in de neus blijven zitten. Als u dit vervelend vindt, kan de KNO-arts hiervoor een neuszalf voorschrijven.

De eerste weken na de operatie kan de neus en bovenlip wat stijf aanvoelen. Dit is normaal en wordt vanzelf minder. Ook kan het soms wat langer duren voordat de hechtingen zijn opgelost.

Neusspoelen

Door de genezing kunnen er wondjes ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u thuis uw neus 3 tot 4 weken spoelt om de neus te reinigen. Dit moet u 2 tot 3 keer per dag  doen.  Voor het spoelen van de neus zijn diverse systemen op de markt. Via de polikliniek kunt u een spoelset kopen. 

U kunt ook uw neus spoelen met een spuit en spoelvloeistof. De assistente geeft u hier uitleg over en geeft u informatie mee.

Adviezen voor thuis

De adviezen die we u meegeven helpen bij de genezing. Ook heeft u hierdoor een kleiner kans op eventuele complicaties.

  • Wanneer u een kapje over uw neus heeft, zorg dan dat uw gezicht droog blijft. De pleisters laten anders los.
  • Vermijd warmte: laat eten en drinken iets afkoelen.
  • Niet te heet douchen, geen zonnebank of naar de sauna gaan.
  • U mag tot aan de eerste controle uw neus niet snuiten, alleen ophalen. Het is beter om uw neus schoon te spoelen. Dit kan met een spuitje met keukenzoutoplossing of met het aangeschafte neusspoelsetje.
  • U mag niet tillen, persen of bukken tot aan de eerste controle.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Bij vragen kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.

Na 1 week komt u bij de KNO-arts op controle.