Headerafbeelding
Zorgverlener bereidt een operatie op de Poliklinische Operatiekamer voor.
Behandeling

Novasure bij ernstige menstruatieklachten

De Novasure behandeling is een manier om het baarmoederslijmvlies te verwijderen bij hevig bloedverlies en ernstige menstruatieklachten.

Bij de behandeling brengt de gynaecoloog een soort waaier (Novasure) in de baarmoeder. Met elektriciteit wordt het baarmoederslijmvlies dichtgebrand. Hierdoor verdroogt het baarmoederslijmvlies en heeft u minder of geen bloedverlies meer. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Meer informatie

Code GYN-156
Laatste revisie: 9 augustus 2023 - 09:27
Hoe verloopt de behandeling?

Novasure bij ernstige menstruatieklachten

1 op de 5 vrouwen heeft last van veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Dit noemen we ook wel menorrhagie. De klachten treden vooral op in de periode tussen de 35 en 45 jaar. In de meeste gevallen vinden we hiervoor geen duidelijke oorzaak. Novasure zorgt ervoor dat het overmatig bloedverlies stopt.

Voor wie is Novasure geschikt?

De behandeling is het meest geschikt voor vrouwen met overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, waarbij geen andere oorzaken zijn gevonden. De baarmoeder moet bepaalde afmetingen in lengte en breedte hebben. Als de baarmoeder te groot of te klein is, past de waaier niet. Tijdens de behandeling kunnen we pas de grootte van de baarmoeder zien. Past de waaier niet? Dan kunnen we helaas de behandeling niet afmaken.

Voor wie is Novasure niet geschikt?

Heeft u poliepen of vleesbomen? En is uw uitstrijkje niet normaal? Dan doen we geen Novasure behandeling. De Novasure is ook niet geschikt voor vrouwen met een kinderwens. Na de Novasure behandeling mag u namelijk niet meer zwanger worden. U moet daarom na de behandeling voorbehoedsmiddelen blijven gebruiken.

Welke verdoving wilt u?

De Novasure behandeling gebeurt op de Poliklinische Operatiekamer (POK). Dit kan met plaatselijke verdoving of met sedatie.

Plaatselijke verdoving

Bij een plaatselijke verdoving begint u al thuis, voor de behandeling, met tabletten voor de pijn. Op de poliklinische operatiekamer wordt de baarmoederhals met een injectie verdoofd. Het voordeel van een plaatselijke verdoving is dat u na de behandeling snel naar huis mag. Uw opname duurt dan een stuk korter.

Sedatie

Krijgt u sedatie? Dan wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Voor de opname heeft u bij deze vorm van verdoving nog een afspraak bij de afdeling PreOperatieve Sreening met een anesthesist. Daar krijgt u meer uitleg over de sedatie.

Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer op de poliklinische operatiekamer. Bent u goed wakker en voelt u zich goed? Dan gaat u terug naar de afdeling. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Het voordeel van de sedatie is dat u geen tot minder pijn ervaart en dat u niet onder algehele anesthesie (narcose) hoeft.

U mag zelf beslissen wat u wilt. De keuze voor sedatie of plaatselijke verdoving is heel persoonlijk. U kunt dit met uw gynaecoloog bespreken.

Hoe bereidt u zich voor?

Plaatselijke verdoving

Voor de behandeling met een plaatselijke verdoving zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U mag gewoon eten en drinken.
U heeft wel een recept voor een pijnstiller (Diclofenac) meegekregen. Neem 1 uur vóór de behandeling 100 milligram Diclofenac in.

Sedatie

Kiest u voor sedatie? Dan moet u wel nuchter zijn. Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken. Hierover krijgt u meer informatie tijdens uw afspraak bij de afdeling PreOperatieve Screening.

Vraag iemand om u te brengen en te halen. We raden u namelijk aan om na de behandeling niet zelf met de auto naar huis te rijden. Het kan handig zijn om al een rolstoel mee te nemen van de hoofdingang naar de afdeling. Denk aan een 2 euromunt voor in de rolstoel. U hoeft dan na de behandeling niet helemaal naar de uitgang te lopen.

Op de poliklinische operatiekamer wordt de baarmoederhals met een injectie eerst verdoofd. Daarna rekken we de baarmoederhals wat op. We meten dan de baarmoederholte op. Daarna brengt de gynaecoloog de Novasure in. Het baarmoederslijmvlies wordt 1,5 tot 2 minuten verhit. Tijdens de behandeling voelt u een soms hevige druk in uw onderbuik. Die druk kan 1,5 tot 2 minuten duren. Hierna verwijderen we de Novasure. Vaak neemt de druk snel af als de behandeling klaar is.

De totale behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Uw totale bezoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen. De mate van pijn wisselt sterk per persoon. In sommige gevallen kan deze vrij hevig zijn. De buikkrampen zijn meestal 8 tot 12 uur na de behandeling voorbij.

Waar moet u op letten na de Novasure behandeling?

Direct nà en eerste dagen na de behandeling

  • Op de dag van de Novasure behandeling treden 2 pijnpieken op: na 4 en na 8 uur. Daarom is het belangrijk dat u de pijnstiller (Diclofenac) goed inneemt. Is dit niet voldoende? Dan mag u ook nog tot 4 keer 1000 milligram Paracetamol innemen.
  • Doe het de dag of de eerste dagen na de behandeling rustig aan.
  • Heeft u koorts, ruim bloedverlies (meer dan menstruatie) of hevige pijn? Dan belt u naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50. Buiten kantooruren belt u Spoedafdeling Gynaecologie & Verloskunde, telefoonnummer: (073) 553 20 20.
  • Een enkele patiënt ervaart de dag van de Novasure teveel pijn en blijft dan 1 nacht in het ziekenhuis.

De periode na de Novasure

  • De eerste 2 tot 3 weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en geen seks te hebben. Zo voorkomt u infecties.
  • De 1e en 2e menstruatie na de Novasure kunnen nog hevig zijn. Maakt u zich daarover geen zorgen.

Werk

Sommige vrouwen voelen zich na de behandeling nog vervelend. Het is dan ook het beste op de dag van de Novasure behandeling geen belastende werkzaamheden te doen. Een paar dagen later kunt u over het algemeen uw normale bezigheden weer doen. Soms is het verstandig een paar dagen vrij te nemen.

Effect

  • Het eerste effect van de Novasure kunt u na 12 weken verwachten.
  • Na 6 maanden werkt de Novasure optimaal.
  • 95% van de patiënten is tevreden met het resultaat.
  • Ongeveer 40% van de vrouwen wordt niet of nauwelijks meer ongesteld.
  • Van de patiënten is 55% nog wel ongesteld, maar duidelijk minder en is tevreden.
  • Voor 5% van de vrouwen blijkt achteraf de Novasure methode niet de oplossing te bieden. Zij komen terug op de polikliniek om een aanvullende behandeling te bespreken.

Na 10 weken is er een controle-afspraak. De gynaecoloog bespreekt met u of dit telefonisch is of op de polikliniek.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.