Headerafbeelding
Omarming, Gerard van Iersel
Behandeling

Nazorg na een urethraplastiek met behulp van wangslijmvlies

Na een operatie waarbij een vernauwing in de plasbuis is verholpen met behulp van een stukje van uw eigen wangslijmvlies, kunt u thuis de eerste periode last hebben van bepaalde klachten.

U heeft nog een blaaskatheter als u naar huis gaat. Lees hier meer over de afspraak voor het verwijderen van de blaaskatheter en de leefregels en adviezen voor na de operatie.

Hoe verloopt de behandeling?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code URO-016
Laatste revisie: 1 mei 2025 - 15:37
Hoe verloopt de behandeling?

Nazorg na een urethraplastiek met behulp van wangslijmvlies

Waar kunt u last van hebben?

De balzak (scrotum) en de penis kunnen opzwellen, afhankelijk van de plaats van de vernauwing. Het is een normale reactie op de operatie dat het wondgebied opzwelt en dat er een bloeduitstorting ontstaat. Het duurt een tijdje voor dit helemaal weg is. De hechtingen lossen vanzelf op.

Bij pijn in het wondgebied mag u paracetamol innemen. Lees de bijsluiter en gebruik maximaal 8 tabletten van 500 mg per dag (tenzij de uroloog anders heeft geadviseerd).

Na de operatie heeft u een wondje in de mond. Dit geneest heel snel. Bij een ontsteking kunt u eventueel een ontsmettingsvloeistof voor de mond gebruiken zoals chloorhexidine.

U gaat met een katheter naar huis. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek Urologie. Op de dag van die afspraak gaat u eerst naar de afdeling Radiologie. Daar worden röntgenfoto's gemaakt van de blaas en de plasbuis. Hierbij neemt u plaats op een onderzoekstafel. Er worden voor en tijdens het plassen röntgenfoto's gemaakt (met contrastvloeistof). We begrijpen dat u zich in deze situatie wat ongemakkelijk kunt voelen. Probeer toch de instructies van de laborant op te volgen, dit is belangrijk.

De katheter wordt op afdeling Radiologie verwijderd.

  • Draag een onderbroek die stevig zit. Het is beter om de eerste dagen na de operatie de penis omhoog te leggen in verband met het optreden van zwelling.
  • Het zit fijner als u op een ring gaat zitten, bijvoorbeeld op een zwembandje of een opgerolde handdoek.
  • De eerste dagen na de operatie kunt u het beste koud en vloeibaar voedsel eten. Dan geneest het wondje in uw wang beter. Daarna kunt u weer alles eten. Bij problemen helpt het om de mond te spoelen met chloorhexidine. U kunt dit bij een drogisterij/apotheek halen.
  • U mag niet fietsen tot de eerste controleafspraak. Later is een aangepast zadel met een uitsparing in het midden aanbevolen.
  • U mag geen geslachtsgemeenschap hebben tot de eerste controleafspraak.
  • Oefen niet te veel druk uit op het wondgebied.

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

  • Als u koorts boven de 38.5 °C krijgt.
  • Als u pijn krijgt, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
  • Als u meerdere dagen bloed in de urine blijft houden, wat niet minder wordt en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
  • Als u behalve bloed, ook flinke bloedstolsels met de urine uitplast.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.
  • Heeft u stinkende of troebele urine in de katheterzak, dan heeft u mogelijk antibiotica nodig.

Als u een wond heeft:

  • Als u plotseling helder rood bloed, of pus verliest via de wond(jes).
  • Als er sprake is van roodheid of zwelling van de wond(jes) die er eerder niet was.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. 

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Urologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 10. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie, op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur via telefoonnummer (073) 553 60 10.