Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Behandeling

Mycofenolaatmofetil bij nierziekten

Bij een ontsteking in de nieren kan de arts starten met mycofenolaatmofetil.

Bij patiënten met een ontsteking van de nieren is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam (auto-immuunaandoening). Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Niet alleen de nieren maar ook de longen, gewrichten, hersenen, zenuwen, bijholten en/of de huid kunnen betrokken zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code INT-204
Laatste revisie: 11 januari 2023 - 11:09
Hoe verloopt de behandeling?

Mycofenolaatmofetil bij nierziekten

Mycofenolaatmofetil remt bepaalde witte bloedcellen (de B- en T-lymfocyten) en onderdrukt daarmee de afweerreactie tegen het eigen lichaam. Daardoor worden ontstekingen geremd.

Voor welke aandoeningen wordt mycofenolaatmofetil gebruikt?

Mycofenolaatmofetil wordt gebruikt bij verschillende auto-immuunaandoeningen van de nieren. Bijvoorbeeld bij ontsteking van de nierfilters (glomerulonefritis en nefrotisch syndroom) en bij ontsteking van de bloedvaatjes (vasculitis) in de nieren (en soms ook in de longen of huid). Membraneuze glomerulopathie, SLE (systemische lupus erythemadosis) en AAV (ANCA-geassocieerde vasculitis)zijn ook ziektebeelden waarbij het middel wordt gebruikt.

Behalve bij ontstekingen van de nieren wordt mycofenolaatmofetil ook gebruikt bij orgaantransplantaties om een afstotingsreactie te voorkomen.

Wat is het effect?

Het medicijn werkt niet direct. Het kan 6 tot 12 weken of langer duren voordat u het effect ervan merkt. Bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.

  • Mycofenolaatmofetil is beschikbaar in 250 mg (capsule) en 500 mg (tabletten).
  • U start met mycofenolaatmofetil volgens een opbouwschema dat 2 tot 4 weken kan duren.
  • De dosis die meestal gebruikt wordt na het opbouwen is 2 keer per dag 1000 mg. Bijvoorbeeld in de ochtend 2 tabletten van 500 mg en in de avond 2 tabletten van 500 mg. Uw behandelend arts spreekt met u af hoeveel tabletten u moet gaan gebruiken en legt u het opbouwschema uit.
  • Bijt de tabletten niet stuk, en slik ze heel door.

Als uw ziekte rustig is, kan uw arts besluiten om de dosering te verlagen of mogelijk zelfs te stoppen.

Hoe bewaart u mycofenolaatmofetil?

De mycofenolaatmofetil tabletten bewaart u in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u de belangrijkste bijwerkingen.

  • Maag- of darmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, overgeven en verminderde eetlust.
  • Infecties zoals verkoudheid en griep, gordelroos en urineweginfecties.
  • Koorts, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn.
  • Leverfunctieafwijkingen, nierfunctiestoornissen en verlaagde bloedcellen. Uw arts controleert uw bloed regelmatig hierop.
  • U heeft een licht verhoogde kans op bepaalde vormen huidkanker die meestal goed te behandelen zijn.
  • Omdat mycofenolaatmofetil de afweer onderdrukt bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van infecties.
  • Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen.

Wanneer neemt u contact op?

Heeft u 1 of meerdere van bovengenoemde bijwerkingen en gaan deze niet over? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts of huisarts. Het is belangrijk dat u direct belt bij:

  • Koorts hoger dan 38.5 °C.
  • Infecties.
  • Benauwdheidsklachten.
  • Nieuwe huidafwijkingen.

Bloedcontrole

Voor en na het starten van mycofenolaatmofetil laat uw arts regelmatig uw bloed controleren. In het begin van de behandeling is dit nodig om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Bij verandering van de dosering wordt uw bloed mogelijk extra gecontroleerd. Zo nodig past de arts de dosis mycofenolaatmofetil aan.

Andere medicijnen

  • Bepaalde medicijnen kunnen de bloedspiegels van mycofenolaatmofetil en/of sommige bijwerkingen ervan beïnvloeden, als deze tegelijk worden gebruikt.
  • Mycofenolaatmofetil kan ook de werking en bijwerkingen van andere medicijnen beïnvloeden.
  • Vertel het uw behandelend arts als u behandeld wordt met mycofenolaatmofetil.
  • Overleg met uw eigen arts als er iets verandert in de medicijnen die u gebruikt.

Alcohol

Gebruik van alcohol wordt afgeraden. Alcohol verhoogt de kans op leverfunctiestoornissen als u ook mycofenolaatmofetil gebruikt.

Autorijden

Van mycofenolaatmofetil wordt u niet suf of slaperig. U mag daarom autorijden tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil.

Reizen

Als u naar het buitenland gaat, neem dan een medicijnpaspoort mee. Dit kunt u vragen bij uw apotheek.

Vaccinaties

  • Omdat u een nierziekte heeft en daarvoor afweerremmende medicijnen gebruikt, adviseren wij u om ieder jaar de griepprik te halen bij uw huisarts.
  • Heeft u een andere vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw nefroloog, huisarts of apotheek.
  • Heeft u plannen om een verre reis te maken? Bespreek dit dan voor het starten van mycofenolaatmofetil met uw behandelend arts. Bepaalde vaccinaties werken namelijk minder goed tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil.
  • Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin af tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil. Bijvoorbeeld vaccinaties tegen bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG.

Operaties en (tandheelkundige) ingrepen

  • Er bestaat bij het gebruik van mycofenolaatmefetil mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg met uw arts of het nodig is mycofenolaatmofetil tijdelijk te onderbreken.
  • Meldt bij uw (tand)arts dat u mycofenolaatmefetil gebruikt, zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Vruchtbaarheid, zwanger worden en borstvoeding

  • Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt.
  • Zowel aan mannen als aan vrouwen wordt geadviseerd om tijdens de behandelperiode voor betrouwbare anticonceptie te zorgen. U moet deze na het stoppen van de mycofenolaatmofetil nog minstens 3 maanden blijven gebruiken.
  • Heeft u een kinderwens, of bent u onverwacht zwanger geraakt? Laat dit dan weten aan uw behandelend arts. Mycofenolaatmofetil is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Het is niet bekend of mycofenolaatmofetil in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u mycofenolaatmofetil gebruikt.

Zonlicht en UV-straling

Beperk tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil de blootstelling aan zonlicht en UV-straling door het dragen van beschermende kleding en/of het gebruik van zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.

Als u nog vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Nefrologie, telefoonnummer (073) 553 30 71.