Patiënt is aan de beurt op de Poliklinische Operatiekamer

Littekencorrectie met een plaatselijke verdoving

Een litteken geneest soms niet op de gewenste manier.

Dit kan klachten veroorzaken die we met een operatie kunnen verhelpen. We noemen deze operatie een littekencorrectie. Ook kunnen we met een littekencorrectie het litteken mooier maken.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Code pch-721b
Laatste revisie: 13 februari 2020 - 13:27

Littekencorrectie met een plaatselijke verdoving

De behandeling is onder een plaatselijke verdoving en gebeurt dan op de poliklinische operatiekamer (POK). U hoeft dan niet nuchter te zijn.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Het kan zijn dat u op afdeling Dagbehandeling wordt opgenomen. De arts vertelt u tijdens het eerste polikliniekbezoek waar u wordt verwacht.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

De behandeling is met een plaatselijke verdoving. Bij een plaatselijke verdoving verdoven we alleen de plaats die geopereerd wordt. Tijdens de behandeling verwijderen we het oude litteken. Hierna sluiten we de wond. We doen dit meestal met onderhuidse hechtingen. Deze ziet u dus niet. Soms is het ook nodig dat we hechtingen gebruiken die we later moeten verwijderen. De duur van de operatie hangt af van hoe uitgebreid de operatie is.

De wond is afgeplakt met papieren pleisters. Voor een mooie wondgenezing is het erg belangrijk dat u deze laat zitten. Over de papieren pleisters hebben we vaak nog een grote pleister geplakt. Soms heeft u ook nog een slangetje (drain) in de wond. Deze zorgt ervoor dat het teveel aan wondvocht afgevoerd wordt naar een plastic flesje. Dit is meestal maar weinig en daarom mag het slangetje er vaak dezelfde dag nog uit.

Naar huis

Het kan zijn dat u de arts nog ziet op de afdeling, voordat u naar huis gaat.

Risico's

Zoals bij iedere operatie is er wel een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie.

Adviezen voor thuis

• Houd het verband de eerste 2 dagen droog.
  • Bij een littekencorrectie is rust voor het wondgebied belangrijk. Door rust geneest de wond beter.
  • U kunt dus beter niet sporten.
  • Bij pijn kunt u Paracetamol tablet van 500 mg nemen (maximaal zes per dag) en/of medicijnen die u op recept meekrijgt. Deze medicijnen kunt u halen bij de apotheek.
  • Met de nieuwe littekens mag u zeker niet in de directe zon komen of onder de zonnebank. Pas een jaar na de operatie zijn de littekens helemaal uitgerijpt. Dit betekent dat het litteken plat en licht van kleur is. Gebruik tot die tijd een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 40 of hoger of bedek het litteken.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Wat doet u bij problemen thuis?

Wanneer u zich thuis ongerust maakt en vragen heeft, kunt u het ziekenhuis bellen.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15. Bij spoedgevallen en buiten kantoortijden, belt u de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

De verpleegkundige maakt voor u een afspraak voor een controle. Dit is meestal na een week. Tijdens deze afspraak verwijderen we de huidhechtingen. Er is natuurlijk een nieuw litteken ontstaan. Dit litteken is zo smal mogelijk.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.