Headerafbeelding
Patiënt is aan de beurt op de Poliklinische Operatiekamer
Behandeling

Littekencorrectie met een plaatselijke verdoving

Een litteken geneest soms niet op de gewenste manier.

Dit kan klachten veroorzaken die we met een operatie kunnen verhelpen. We noemen deze operatie een littekencorrectie. Ook kunnen we met een littekencorrectie het litteken mooier maken. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code pch-721b
Laatste revisie: 25 augustus 2023 - 12:03
Hoe verloopt de behandeling?

Littekencorrectie met een plaatselijke verdoving

De behandeling is onder een plaatselijke verdoving en gebeurt dan op de poliklinische operatiekamer (POK) of behandelkamer. U hoeft dan niet nuchter te zijn.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK of behandelkamer.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Het kan zijn dat u op afdeling Dagbehandeling wordt opgenomen. 

U wordt een dag van tevoren gebeld. U hoort dan waar u zich kunt melden.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

De behandeling is met een plaatselijke verdoving. Bij een plaatselijke verdoving verdoven we alleen de plaats die geopereerd wordt. Tijdens de behandeling verwijderen we het oude litteken. Hierna sluiten we de wond. We doen dit meestal met onderhuidse hechtingen. Deze ziet u dus niet. Soms is het ook nodig dat we hechtingen gebruiken die we later moeten verwijderen. De duur van de operatie hangt af van hoe uitgebreid de operatie is.

De wond is afgeplakt met papieren pleisters. Voor een mooie wondgenezing is het erg belangrijk dat u deze laat zitten. Over de papieren pleisters hebben we vaak nog een grote pleister geplakt. Soms heeft u ook nog een slangetje (drain) in de wond. Deze zorgt ervoor dat het teveel aan wondvocht afgevoerd wordt naar een plastic flesje. Dit is meestal maar weinig en daarom mag het slangetje er vaak dezelfde dag nog uit.

Risico's

Zoals bij iedere operatie is er wel een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie.

Adviezen voor thuis

  • Houd het verband de eerste 2 dagen droog.
  • Bij een littekencorrectie is rust voor het wondgebied belangrijk. Door rust geneest de wond beter.
  • U kunt dus beter niet sporten.
  • Bij pijn kunt u Paracetamol tablet van 500 mg nemen (maximaal 6 per dag) en/of medicijnen die u op recept meekrijgt. Deze medicijnen kunt u halen bij de apotheek.
  • Met de nieuwe littekens mag u zeker niet in de directe zon komen of onder de zonnebank. Pas een jaar na de operatie zijn de littekens helemaal uitgerijpt. Dit betekent dat het litteken plat en licht van kleur is. Voor die tijd kan het roder en dikker zijn. Gebruik tot die tijd een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 40 of hoger of bedek het litteken.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

De volgende dag wordt er een afspraak voor u gemaakt. Dit is meestal na een week. Tijdens deze afspraak verwijderen we de huidhechtingen. Er is natuurlijk een nieuw litteken ontstaan. Dit litteken is zo smal mogelijk.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.