Headerafbeelding
Operatiedossier Operatiekamer 2
Behandeling

Kaakgewrichtsprothese

Bij een kaakgewrichtsprothese vervangt de MKA-chirurg uw eigen kaakgewricht door een kunstkaakgewricht (prothese). 

U krijgt deze prothese omdat u problemen heeft met uw kaakgewricht en/of de spieren die daar langs lopen.

Lees meer

Het kaakgewricht (temporomandibulair gewricht) is een van de meest complexe gewrichten van het lichaam. Het gaat open en dicht als een scharnier en beweegt naar voren, naar achteren en zijwaarts. Tijdens het kauwen komen er enorme krachten op te staan.

Het gewricht bestaat uit een kaakkop en een kaakkom. Tussen de kaakkop en kaakkom bevindt zich een stukje speciaal kraakbeen die de vorm heeft van een schijf. Deze kraakbenige schijf zorgt ervoor dat het kaakbeen en de schedel niet tegen elkaar schuren. Het kapsel en spieren houden het gewricht bij elkaar en zorgen voor de kracht die nodig is om uw kaak te bewegen.

Nu heeft u klachten aan uw kaakgewricht en/of de spieren die daar langs lopen. Dit noemen we TMD (temporomandibulaire dysfunctie).

Klachten die u kunt hebben zijn:

 • pijn;
 • oorpijn;
 • hoofdpijn;
 • u kunt uw mond niet goed opendoen;
 • u hoort een krakend geluid in uw kaak;
 • u hoort een knappend geluid van de kaak;
 • u heeft moeite met openen en sluiten;
 • u heeft last van duizeligheid.

Er is meestal niet een enkele oorzaak voor TMD aan te wijzen. De meeste mensen krijgen klachten door een combinatie van oorzaken, zoals tandenknarsen, slijtage van het gewricht, een slecht zittend kunstgebit, enzovoorts.

Hoe verloopt uw behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code MON-071
Laatste revisie: 21 september 2021 - 13:41
Hoe verloopt uw behandeling?

Kaakgewrichtsprothese

Totale kaakgewrichtsprothese operatie

De MKA-chirurg opereert u en u krijgt een totale kaakgewrichtprothese. De gewrichtprothese is vergelijkbaar met een knieprothese of heupprothese en bestaat uit twee delen:

 1. De kaakkop. Dit gedeelte is gemaakt van metaal. Het kan een cobalt-chroommolybdeen legering zijn of een titaniumlegering.
 2. De kaakkom. Dit gedeelte is gemaakt van harde kunststof genaamd polyethyleen. De schroeven die gebruikt worden bij de prothese zijn gemaakt van titanium. Voor deze operatie bent u ongeveer 3 dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Schematische blauwe schedel met aangegeven oog, bovenkaak, onderkaak, gehoorgang en temporomandibulaire gewricht
Blauwe schedel met kaakgewricht prothese vanaf de gehoorgang tot en met de onderkaak

 

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Dit zijn meestal telefonische afspraken. De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS/Intake duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw afspraak met de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Opname ziekenhuis

Voor deze operatie wordt u enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

De behandeling

Bij de operatie maakt de MKA-chirurg een kleine snee in een huidplooi. Hierdoor is het litteken na genezing bijna niet meer zichtbaar. Bij de operatie verwijdert de MKA-chirurg de zieke kaakkop en plaatst de prothese. Daarna wordt de huid gehecht. De operatie duurt ongeveer 4 uur. 

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

Eenmaal terug op de afdeling heeft u nog een infuus. 

Risico's

De risico's kunnen zijn: 

 • tijdelijke hangende mondhoek;
 • veranderd gevoel van de lip, kin, tong en (soms) tandvlees.

Resultaat

Na het plaatsen van de kaakgewrichtprothese mag u verwachten dat u:

 • uw mond beter/verder kunt openen;
 • minder pijn heeft;
 • beter kunt kauwen.

Het resultaat is afhankelijk van de ernst van de ziekte, het aantal en soort eerdere behandelingen. Ook uw conditie en hoe goed u de leefregels en instructies na de operatie opvolgt hebben invloed op het resultaat.

Adviezen voor thuis

Wanneer u naar huis gaat, krijgt u pijnstillers mee en een antibioticum voor 10 dagen. Het is belangrijk dat u zich aan de leefregels houdt die de MKA-chirurg u heeft meegegeven. 

 • U mag gewoon eten. Probeer wat lukt om te eten, alleen geen hard/knapperig voedsel tot aan de controle.
 • Na ongeveer 1 week mag u weer douchen. De wond mag namelijk niet nat worden. Dit is om ontsteking te voorkomen.
 • Doe geen contactsporten zoals balsporten en judo, tot aan de controle.
 • Na 2 weken weer tillen.
 • Geen activiteiten doen die de prothese kunnen beschadigen.
 • We adviseren u om de eerste 3 weken niet te werken. U kunt eventueel samen met uw bedrijfsarts hiervoor een plan opstellen.

Fysiotherapie

U gaat revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Deze gaat samen met u oefenen met het openen en sluiten van uw mond. Hoe de revalidatie verloopt, is bij iedereen anders. Dat kan 6 weken tot 6 maanden zijn.

Wat doet u bij problemen thuis?

U belt naar het ziekenhuis bij één van de volgende problemen:

 • grote zwelling van het kaakgewricht;
 • plotselinge hevige pijn in het operatiegebied;
 • plotseling niet goed de mond open kunnen doen.

Heeft u in vóór uw controleafspraak problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Laat het ons ook weten als u een klap of duw in uw gezicht of op het hoofd heeft gekregen. Bijvoorbeeld bij een auto-ongeval.

U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Dit is na ongeveer 2 weken. Dan worden ook de hechtingen verwijderd. Na het eerste jaar, blijft u één keer per jaar op controle komen. 

Met vragen belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30.