Headerafbeelding
afdelingen mond kaak en aangezichtschirurgie controle
Afdeling

Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)

Een MKA-chirurg staat ook bekend als kaakchirurg. Een MKA-chirurg houdt zich bezig met mondziekten, kaakchirurgie en aangezichtschirurgie.

Bij mondziekten gaat het om irritatieplekken in het slijmvlies van de mond. Deze kunnen ofwel goedaardig ofwel kwaadaardig zijn. Deze kunnen zich ook buiten de mond uiten in zwellingen die langzaam ontstaan. Ook voeren MKA-chirurgen speekselklierchirurgie uit. Dit zijn operaties onder volledige verdoving.

Lees meer

Bij kaakchirurgie gaat het onder andere om het trekken van tanden en kiezen, wortelpuntbehandelingen en het plaatsen van implantaten en abutments.

Bij aangezichtschirurgie gaat het onder andere om operaties van het bot, huid en spieren. Bij sommige mensen steekt de onderkaak bijvoorbeeld erg uit. Na de voorbereiding door de orthodontist, kan de MKA-chirurg de kaak verplaatsen. Zo kunt u weer goed kauwen. Ook de vorm van uw gezicht ziet er dan beter uit.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
profielfoto zorgverlener Niek Gerlach
Dr. N.L. Gerlach
MKA-chirurg
Profielfoto zorgverlener Christian Grientschnig
Drs. C.G. Griëntschnig
MKA-chirurg, Implantoloog
profielfoto zorgverlener Sajjad Walji
Drs. S. Walji
MKA-chirurg
Bekijk ons team

Meer informatie

Code MON-044
Laatste revisie: 11 juli 2023 - 11:43

Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)