Headerafbeelding
nieuws 20180208 Voorplein jbz
Behandeling

Interferon bij multiple sclerose (MS)

Interferon is een eerstelijns medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS).

RRMS is een vorm van MS waarbij ziekte-opvlammingen (schubs) voor komen. Het doel van de behandeling is om ziekte- opvlammingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Daardoor wordt eventuele achteruitgang in het functioneren zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code NEU-316
Laatste revisie: 19 maart 2024 - 13:34
Hoe verloopt de behandeling?

Interferon bij multiple sclerose (MS)

Interferon is een lichaamseigen eiwit. Dit eiwit speelt een belangrijke rol in het afweersysteem. Bij het gebruik van dit medicijn worden precies dezelfde bestanddelen ingespoten, als het interferon dat in uw lichaam voorkomt. Hierdoor worden de ontstekingsreacties bij MS afgeremd.

Voor de behandeling

Voordat u start met interferon wordt er bloedonderzoek gedaan. U kunt bloed laten prikken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of bij een van de prikposten. De uitslagen worden naar het MS-behandelcentrum gefaxt.

Gebruik

 • U krijgt interferon in de vorm van een injectie. Deze injectie wordt vlak onder de huid geprikt. Dit geldt niet voor Avonex®, dit medicijn wordt in de spier gespoten.
 • Er zijn 4 verschillende interferon injecties: Rebif®, Plegridy®, Betaferon® en Avonex®. Elke injectie heeft dezelfde werking, maar ieder medicijn heeft een andere tijd tussen het toedienen van de injecties.
 • De eerste keer dat u de injectie krijgt, begeleidt een instructieverpleegkundige u. Deze verpleegkundige komt bij u thuis, en regelt bijvoorbeeld ook de prikpen en het medicijn.
 • Het advies is om voor elke injectie een andere prikplaats te kiezen. Dit verkleint de kans op irritatie of pijn van de prikplaats. U mag het medicijn in uw armen, buik, heupen en dijen spuiten.

Rebif

 • U spuit Rebif 3 keer per week, met een tussentijd van minstens 48 uur.
 • Het is het beste als u het medicijn elke week op dezelfde dagen spuit.
 • U bouwt de dosis Rebif langzaam op, zodat uw lichaam kan wennen aan het medicijn. Het opbouwen gebeurt in overleg met de instructieverpleegkundige.

Plegridy

U spuit Plegridy om de 14 dagen. Ook deze dosis wordt langzaam opgebouwd, zodat uw lichaam kan wennen aan het medicijn.

Betaferon

U spuit Betaferon om de dag.

Avonex

U spuit Avonex 1 keer per week. Het is het beste als u het medicijn elke week op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip spuit.

Levering

Interferon wordt geleverd door een centrale apotheek. Het MS-behandelcentrum zorgt ervoor dat de apotheek het recept ontvangt. De apotheek neemt contact met u op om de levering van het medicijn met u te bespreken.

Vervolgafspraken

 • 1 week na het starten met interferon heeft u een afspraak met de MS-verpleegkundige.
 • Na 1 maand heeft u weer een controle bij de MS-verpleegkundige.
 • Na 3 maanden heeft u een afspraak met de neuroloog om de behandeling en mogelijke bijwerkingen te bespreken.
 • Na 6 maanden krijgt u een MRI-scan van de hersenen. Er wordt dan ook een controleafspraak gepland bij de neuroloog om de uitslag van de MRI-scan te bespreken.
 • Daarna wordt er meestal iedere 6 maanden een afspraak voor u gemaakt. Dit gebeurt vaak om en om bij de MS-verpleegkundige en de neuroloog.
 • De eerste jaren krijgt u ieder jaar een MRI-scan van de hersenen.

Deze afspraken plannen we in overleg met u. Er kan zeker van dit tijdpad worden afgeweken, bijvoorbeeld als er bijwerkingen of nieuwe klachten zijn.

Controle van uw bloed

De controles van uw bloed zijn belangrijk voor een veilig gebruik van interferon. Als u meerdere keren uw bloed niet laat controleren, dan kan de arts het voorschrijven van interferon (tijdelijk) stopzetten.

 • Uw bloed wordt elke 6 maanden na de start van de behandeling gecontroleerd.
 • Na 1 tot 2 jaar bepalen we de neutraliserende antistoffen in uw bloed. Soms maakt het lichaam antistoffen aan tegen het medicijn, waardoor de werking wordt geblokkeerd.

Zoals bij elk medicijn kan interferon bijwerkingen geven. Niet iedereen heeft daar last van. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen of koorts.
 • Huidreacties op de prikplaats, zoals roodheid, jeuk of pijn.

De bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf weer. Soms is het nodig om de behandeling met interferon stop te zetten vanwege de bijwerkingen. Heeft u last van bijwerkingen, neem dan contact op met de MS-verpleegkundige of de instructieverpleegkundige.

Zwangerschap

 • Het gebruik van interferon tijdens de zwangerschap lijkt geen nadelige effecten te hebben op de ontwikkeling van het kind in het eerste trimester. In het tweede en derde trimester zijn de gegevens beperkt.
 • U kunt interferon in ieder geval blijven gebruiken tot u zwanger bent.
 • De neuroloog kan er soms voor kiezen om interferon te blijven gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit gebeurt altijd in overleg met u.
 • Heeft u een zwangerschapswens? Neem dan contact op met de MS-verpleegkundige voor overleg over stoppen van interferon en verdere begeleiding.
 • Er wordt bij gebruik van interferon geen effect op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verwacht.

Borstvoeding

Borstvoeding kan waarschijnlijk veilig worden gegeven tijdens gebruik van interferon.

Autorijden

De aandoening multiple sclerose (MS) kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. U mag alleen autorijden als u voldoende controle over uw bewegingen heeft. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, dan kunnen er nog andere adviezen per medicijn zijn. U kunt de informatie per medicijn ook terug vinden per medicijn via www.apotheek.nl.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 25. Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.