Headerafbeelding
Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin
Behandeling

Inhalatiemedicijnen

Bij de behandeling van bijvoorbeeld astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) kan de longarts verschillende inhalatiemedicijnen voorschrijven.

Inhalatie medicijnen, zijn medicijnen die u 'inademt' (inhaleert). Ze zijn onder te verdelen in:

 • luchtwegverwijders;
 • ontstekingsremmers;
 • combinatie van medicijnen, een luchtwegverwijder met een ontstekingsremmer.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Betrokken afdelingen

Code LON-300
Laatste revisie: 20 maart 2023 - 08:50
Hoe verloopt de behandeling?

Inhalatiemedicijnen

 • Er is minder van het medicijn nodig, omdat het direct in de luchtwegen komt.
 • Het medicijn werkt sneller.
 • Het geeft minder bijwerkingen dan het gebruik van tabletten.

Gebruikt u meerdere inhalatiemedicijnen tegelijk?

 • U kunt dan het beste beginnen met een luchtwegverwijder.
 • Daarna inhaleert u de ontstekingsremmer.
 • Tussen elke groep inhalatie medicijnen wacht u 5 tot 10 minuten voordat het volgende medicijn inhaleert.

Sommige mensen krijgen na het inhaleren last van een hoestprikkel waardoor het moeilijk is om de adem vast te houden. Dit kunt u voorkomen door voor het inhaleren een slokje water te drinken.

Inhaleren op de juiste manier

Inhalatie medicijnen komen direct in uw longen terecht. Het is belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier inhaleert. Uw apotheker of longverpleegkundige laat u zien hoe u dat doet.

Alleen als u goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in uw longen. Zorg er daarom voor dat u goed leert inhaleren. Als u dit niet doet, komt het medicijn bijvoorbeeld in uw keel terecht. De juiste techniek om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Daarom is het advies: oefen 1 keer per jaar met uw huisarts, longarts, longverpleegkundige, praktijkondersteuner of apotheker. Uw apotheker kan u hier ook bij helpen.

Uw zorgverzekeraar vergoedt meestal de kosten van uw medicijnen. Is dit niet zo? Neem dan contact op met uw arts.

Website inhalatorgebruik.nl

Op deze website krijgt u uitleg hoe u met uw eigen inhalator op de juiste manier inhaleert. U kunt de gebruiksaanwijzing downloaden en lezen of een filmpje bekijken.

Ga naar Inhalatorgebruik.nl

Als u medicijnen inhaleert, bestaat de kans dat er een schimmelinfectie ontstaat in uw mond en keelholte. Vooral bij ontstekingsremmers is dit risico aanwezig. Een schimmelinfectie uit zich bijvoorbeeld in een:

 • wit beslag op de tong;
 • een gevoelig en pijnlijk plekje in de mond;
 • keelpijn en soms heesheid.

Bij het inhaleren van medicijnen, bestaat de kans dat u sneller gaatjes in tanden of kiezen krijgt. Dit komt doordat de aanmaak van speeksel wordt verminderd en de omgeving in de mond zuurder wordt.

Maatregelen om een schimmelinfectie te voorkomen

 • Spoel uw mond met water na elke inhalatie. Slik het water niet door!
 • Heeft u een gebitsprothese? Neemt u deze dan uit uw mond voordat u gaat spoelen. Spoel ook uw gebitsprothese goed na.
 • Verzorg uw mond goed. Dat wil zeggen poets 2 keer per dag uw tanden met een zachte tandenborstel. Heeft u een gebitsprothese, dan deze ook goed poetsen en naspoelen. Bij het poetsen kunt u het beste gebruik maken van een tandpasta met fluoride.
 • Op de juiste manier inhaleren is belangrijk. U moet het mondstuk tussen uw tanden zetten, zie ook het kopje over de website inhalatorgebruik.nl.
 • Laat ieder jaar de manier waarop u inhaleert controleren. Hierdoor kan mogelijk schade aan uw gebit worden voorkomen.

Heeft u toch klachten gekregen? Bel dan naar uw huisarts.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer (073) 553 24 63.