Headerafbeelding
Gezin met twee jongens buiten het ziekenhuis
Behandeling

IJzerrijke voeding voor kinderen

Voldoende ijzer in de voeding is belangrijk voor een goede werking van de hersenen (geheugen, het kunnen leren op school) en de spieren.

IJzer is een stof die een belangrijke functie in het lichaam heeft. Ook voor kinderen is voldoende ijzer erg belangrijk. Het is nodig om goed te groeien en voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast is ijzer een belangrijke bouwsteen van hemoglobine. Dit zorgt voor de rode kleur in het bloed. Hemoglobine neemt de zuurstof op die via de longen wordt ingeademd, en vervoert die zuurstof naar alle cellen in het lichaam. Zonder ijzer kan er geen hemoglobine aangemaakt worden. Wie een tekort heeft aan ijzer, voelt zich op den duur slap en futloos.

Voedingsadviezen bij ijzerrijke voeding

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code DIE-061
Laatste revisie: 15 februari 2023 - 13:53
Voedingsadviezen bij ijzerrijke voeding

IJzerrijke voeding voor kinderen

Leeftijd kind ijzer in mg
Baby's 0 tot 1 jaar 8 mg
Kinderen 1 tot 6 jaar 8 mg
Kinderen 6 tot 9 jaar 9 mg
Jongens 9 tot 18 jaar 11 mg
Meisjes 9 tot 13 jaar

11 mg

Meisjes 13 tot 18 jaar 15 mg

 

In welke voedingsmiddelen zit ijzer?

  • In brood en andere graanproducten zit ijzer en dan vooral in volkoren graanproducten.
  • Vlees(waren), kip, vis en ei.
  • Alle soorten peulvruchten zoals linzen, witte bonen, groene erwten en kapucijners.
  • Groente en fruit.
  • In noten en zaden zit veel ijzer, zoals amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pinda’s en zonnebloempitten.

Opname van ijzer

  • Het lichaam neemt ijzer uit dierlijke producten beter op dan ijzer uit plantaardige producten.
  • Voedingsmiddelen waar veel vitamine C in zit, zoals groenten, aardappelen of fruit zorgen ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen. Het is aan te raden om ijzerrijke producten te gebruiken in samen met voedingsmiddelen waar veel vitamine C in zit.

Gebruik daarom bij iedere maaltijd vers fruit, vruchtensap en/of groenten.

IJzerverrijkte voedingsmiddelen/preparaten

Roosvicee Ferro

15 ml siroop = 15 mg ijzer

Floradix IJzer-Elixer met vitamines vanaf 3 jaar

20 ml = 15 mg ijzer

Floradix kruidentabletten vanaf 10 jaar

1 tablet = 7 mg ijzer

Superted Multi+ijzer

1 kauwtablet = 7 mg ijzer

Natures Aid Mini Drops Iron voor Baby's en Kinderen (50ml) vanaf 3 maanden t/m 5 jaar

1 ml = 10 mg ijzer

Vraag de diëtist om advies over het gebruik van deze voedingsmiddelen.

Vegetarisch eten

Dierlijke producten zoals vlees zijn een belangrijke leverancier van ijzer. Wanneer binnen het gezin vegetarisch wordt gegeten, is het extra belangrijk om voor voedingsmiddelen te kiezen waar ijzer in zit. In plaats van 100 gram vlees kunt u ook nemen:

  • 2 eieren (2,0 mg ijzer)
  • 100 gram peulvruchten (2,0 mg ijzer)
  • 100 gram Tempeh (2,5 mg ijzer)
  • 100 gram vleesvervanger (1 tot 2 mg ijzer)

In de tabel hieronder staan een aantal voedingsmiddelen met de hoeveelheid ijzer die in het voedingsmiddel zit.

Voedingsmiddel Hoeveelheid ijzer
Vlees (niet gekruid/gepaneerd) per 100 gram (= 75 gram gaar) 1.3 mg
Vis per 100 gram 1 mg
Vegetarisch gehakt, kipreepjes of hamburger per 100 gram 2.1 mg
Kip per 100 gram 0.8 mg
Spinazie per opscheplepel (= 70 gram) 1.7 mg

Peulvruchten per opscheplepel (= 50 gram)

1 mg
Bruinbrood per snee 0.7 mg
Volkorenbrood per snee 1 mg
Roggebrood per snee 0.8 mg
Aardappelen per stuk 0.5 mg

Volkoren macaroni per opscheplepel (= 50 gram)

0.2 mg

Zilvervliesrijst per opscheplepel (= 50 gram)

0.3 mg
Muesli per 50 gram 1.7 mg
Noten per eetlepel (= 20 gram) 0.6 mg
Groente (gemiddeld) per opscheplepel (= 50 gram) 0.6 mg

Appelstroop voor 1 snee brood (= 15 gram)

2.3 mg
1 doosje krenten 0.3 mg
1 plak ontbijtkoek met rozijnen 0.5 mg
1 Evergreen of Liga (continue) zoet/ hartig 1.3 tot 1.5 mg
1 Liga eerste stap 0.5 mg
1 Liga haverkick koekreep 2.6 mg
1 plakje vleeswaar 0.3 mg
1 schaaltje granen pap 0.4 mg
Abrikozen gedroogd 100 gram 4 mg
Augurken zoet-zuur (20 gram) 1 mg

Havermout voor 1 bord (=20 gram)

0.8 mg

Pindakaas voor 1 snee brood (=20 gram)

0.3 mg
Notenpasta voor 1 snee brood (=20 gram) 0.9 MG
Roosvicee Ferro per eetlepel (=15 gram) 15 MG

In de tabel hieronder staat wat de aanbevolen hoeveelheden zijn per leeftijdsgroep. Per leeftijdsgroep gelden de kleinste hoeveelheden voor de jongere kinderen, en de grootste hoeveelheden voor de oudere kinderen.

Kinderen van 1 tot 8 jaar

Basisvoeding 1 tot 3 jaar 4 tot 8 jaar
Brood 2 - 3 sneetjes 2 - 4 sneetjes

Aardappelen of rijst, pasta, peulvruchten

1 - 2 aardappelen of 1 - 2 opschep -lepels rijst/pasta/ peulvruchten 2 - 3 aardappelen of 2 - 3 opscheplepels rijst/pasta/peul- vruchten
Groente 1 - 2 opschep-lepels 2 - 3 opschep-lepels
Fruit 1.5 stuks 1.5 stuks
Zuivel 300 ml melk (producten) en een half plak kaas 300 ml melk (producten) en 20 gram kaas (= 1 plak)
Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers

50 gram vlees(waren), vis, kip, vleesvervangers of 1 - 2 eieren

60 - 80 gram
Halvarine, margarine 10 - 15 gram 15 - 20 gram
Bak en braadproducten 15 gram 15 gram
Drinken (vocht) 1 liter 1 liter

Kinderen van 9 tot 18 jaar

Basisvoeding 9 tot 13 jaar 13 tot 18 jaar
Brood 4 - 6 sneetjes 4 - 8 sneetjes

Aardappelen of rijst, pasta, peulvruchten

3 - 5 aardappelen of 3 - 5 opschep -lepels rijst/pasta/ peulvruchten 4 - 5 aardappelen of 4 - 5 opscheplepels rijst/pasta/peul- vruchten
Groente 3 - 4 opschep-lepels 4 opschep-lepels
Fruit 2 stuks 2 stuks
Zuivel 450 ml melk (producten) en 20 gram kaas (= 1 plak) 450 - 600 ml melk (producten) en 40 gram kaas (= 2 plakken)
Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers

80 - 100 gram vlees(waren), vis, kip, vleesvervangers of 1 - 2 eieren

100 gram
Halvarine, margarine 20 - 25 gram 30 - 35 gram
Bak en braadproducten 15 gram 15 gram
Drinken (vocht) 1 - 1.5 liter 1 - 1.5 liter

In deze informatie staan sommige voedingsmiddelen met merknaam genoemd. Dit is alleen om de herkenbaarheid te vergroten, u mag natuurlijk ook soortgelijke producten van andere merken gebruiken.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan naar het secretariaat van de afdeling Diëtetiek, telefoonnummer (073) 553 20 19.

Op verwijzing van een kinderarts kunt u hier ook een afspraak maken voor een gesprek met een kinderdiëtist.