Headerafbeelding
Foto van een man die buiten ontspanning vindt
Behandeling

Hartrevalidatie, ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen helpen bij het verminderen van stress en het omgaan met spanningen.

Stress of het ervaren van spanningen is een van de risicofactoren die invloed hebben op hart- en vaatziekten. Stress kan al langer een rol spelen in het leven. Stress kan ook ontstaan doordat er plots een probleem met het hart is ontstaan.

Lees meer

De hartrevalidatie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) ondersteunt u bij het zo goed mogelijk herstellen van uw hartklachten. Daarbij is het ook van belang aandacht te hebben voor factoren die invloed hebben op het hart en de bloedvaten. Denk hierbij aan bewegen, voeding en stress.

Ontspanningsoefeningen

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code PMD-215
Laatste revisie: 19 juli 2023 - 15:48
Ontspanningsoefeningen

Hartrevalidatie, ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen helpen u om stress te herkennen en te verminderen, en uw energie te herstellen. Het kan u ook helpen bij slaapproblemen.

Door de rust die ontstaat bij het doen van ontspanningsoefeningen kunt u gaan voelen dat het lichaam en de geest in het dagelijks leven erg actief zijn. Het herkennen daarvan helpt u om er meer invloed op te krijgen. 

Deze oefeningen zijn een training in het waarnemen van uw lichaam. Hierdoor kunt u beter lichamelijke en geestelijke signalen herkennen, en grenzen gaan aangeven.

  1. De oefeningen die u bij de hartrevalidatie krijgt, kunt u thuis herhalen. 
  2. Ook kunt u thuis de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis bezoeken, waar u de oefeningen terug kunt luisteren. U vindt hier 5 oefeningen; oefening 3 sluit goed aan bij wat u tijdens de hartrevalidatie getraind heeft. Als u deze aanklikt, opent Youtube de pagina en kunt u het afluisteren.
  3. Als u interesse heeft in andere vormen van ontspanningsoefeningen, dan kunt u op internet zoeken op ‘ontspanningsoefeningen’. Er zijn veel aanbieders van goede ontspanningsoefeningen. Kijk wat bij u past; veel succes gewenst!

Stel ze gerust aan een van de fysiotherapeuten van u trainingsgroep. We helpen u graag op weg naar de juiste oefenvorm voor ontspanning.