Headerafbeelding
Een baby onder de blauwe lamp
Behandeling

Fototherapie in het ziekenhuis

Bij fototherapie ligt uw kindje met een heel klein luiertje om de fototherapielamp.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Betrokken afdelingen

Code KIN-164a
Laatste revisie: 28 november 2023 - 16:34
Hoe verloopt de behandeling?

Fototherapie in het ziekenhuis

De fototherapielamp geeft ultraviolet licht. Door dit licht wordt de onverwerkte opgeslagen bilirubine in de huid verwerkt. Hierdoor kan het bilirubine makkelijker via de ontlasting of urine het lichaam verlaten.

We behandelen uw kind tot de bilirubine in het bloed voldoende gedaald is. Dit is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de algehele toestand van uw kind. Wanneer uw kind onder de lamp ligt, nemen we af en toe bloed af. Zo houden we de hoeveelheid bilirubine in het bloed in de gaten.

Naast de behandeling met de fototherapielamp kunnen we ook gebruikmaken van de Biliblanket of de BiliCocoon. Dit zijn lichtgevende matjes waar uw kind op kan liggen. Welke methode voor uw kind het beste werkt, hangt van de situatie af. De verpleegkundige informeert u hierover. De BiliCocoon kan soms ook in de thuissituaties ingezet worden. Of uw kindje daarvoor in aanmerking komt, hoort u van de kinderarts.

Uw kindje ligt met een heel klein luiertje onder de lamp. Dit is om te zorgen dat er zo veel mogelijk huidoppervlak wordt blootgesteld aan het licht. Het licht van de fototherapie lamp is erg fel voor de ogen. Daarom schermen we de ogen af met een speciaal brilletje van stof. Omdat uw kindje tijdens de fototherapie geen kleertjes aan heeft, kunnen we voor het bieden van geborgenheid gebruikmaken van een lichtdoorlatend nestje of lakentje.

Fototherapie kan op de kraamsuite, couveuse-suite en op de kinderunit plaatsvinden. In alle gevallen blijft u bij uw kind op de kamer. Tijdens de fototherapie kan uw kind in een dichte couveuse, in een open couveuse of in een wiegje met warmtematras liggen.

Tijdens de behandeling geven we uw kind extra voeding en/of vocht. Dit zorgt ervoor dat de afbraakproducten sneller worden uitgeplast. Tijdens het voeden en de verzorging mag de lamp uit en kunt u uw kind gewoon oppakken. Bij de verzorging mag u géén lotion, vaseline, crèmes of olie gebruiken. In combinatie met fototherapie kunnen deze huidbeschadigingen geven.

Kindjes die een verhoogd bilirubinegehalte hebben en borstvoeding krijgen, blijven soms langer geel zien dan kindjes die flesvoeding krijgen. We streven ernaar om ook tijdens de fototherapie de borstvoeding te continueren. Het kan zijn dat uw kind door het verhoogde bilirubine slaperig of suf is. Hierdoor drinkt uw kind tijdelijk minder of moeizamer.