Headerafbeelding
Baby onder de blauwe lamp krijgt fototherapie
Behandeling

Fototherapie in het ziekenhuis

Bij fototherapie ligt uw kindje met een heel klein luiertje om de fototherapielamp.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Betrokken afdelingen

Code KIN-164a
Laatste revisie: 30 mei 2023 - 11:20
Hoe verloopt de behandeling?

Fototherapie in het ziekenhuis

Fototherapielamp

De fototherapielamp geeft ultraviolet licht. Door dit licht wordt de onverwerkte opgeslagen bilirubine in de huid verwerkt. Hierdoor kan het bilirubine makkelijker via de ontlasting of urine het lichaam verlaten. 

Kind in de couveuse onder blauwe lamp

We behandelen uw kind tot de bilirubine in het bloed voldoende gedaald is. Dit is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de algehele toestand van uw kind. Wanneer uw kind onder de lamp ligt, nemen we regelmatig bloed af. Zo houden we de hoeveelheid bilirubine in het bloed in de gaten.

Biliblanket

Naast de behandeling van de fototherapielamp kunnen we ook gebruik maken van de Biliblanket. Dit is een lichtgevend matje waar uw kind op kan liggen. De lamp en biliblanket kunnen ook samen gebruikt worden. Welke methode voor uw kind het beste werkt, hangt van de situatie af. De verpleegkundige informeert u hierover. 

Hoe verzorgen we uw kindje?

Uw kindje ligt met een heel klein luiertje onder de lamp. Dit is om te zorgen dat er zo veel mogelijk huidoppervlak wordt blootgesteld aan het licht. Het licht van de fototherapie lamp is erg fel voor de ogen. Daarom schermen we de ogen af met een speciaal brilletje.

Ligt uw kind op de biliblanket, dan kan uw kind de eigen kleertjes aan. Bij onrust kunnen we gebruik maken van een dun lichtdoorlatend lakentje.

Fototherapie kan op de kraamsuite, couveuse-suite en op de kinderunit gegeven worden. In alle gevallen blijft u bij kind op de kamer. Tijdens de fototherapie kan uw kind in de couveuse, in een open bed of in een wiegje met warmtematras liggen.

Tijdens de behandeling geven we uw kind extra voeding en/of vocht. Dit zorgt ervoor dat de afbraakproducten sneller worden uitgeplast. Tijdens het voeden en de verzorging mag de lamp uit en kunt u uw kind gewoon oppakken. Bij de verzorging mag u géén lotion, vaseline, crèmes of olie gebruiken. In combinatie met fototherapie kunnen deze huidbeschadigingen geven.

Kunt u borstvoeding blijven geven?

Kindjes die een verhoogd bilirubinegehalte hebben en borstvoeding krijgen, blijven soms langer geel zien dan kindjes die flesvoeding krijgen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat u de borstvoeding tijdelijk moet stoppen. Het kan zijn dat uw kind door het verhoogde bilirubine slaperig of suf is. Hierdoor drinkt uw kind tijdelijk minder of moeizamer.