interne-geneeskunde-gesprek

Bloedverdunnende medicijnen bij een trombosebeen

Een trombosebeen wordt behandeld met bloedverdunnende middelen.

Bij een trombosebeen is het belangrijk dat de behandeling meteen start. Hierdoor kan worden voorkomen dat de trombose zich uitbreidt of dat het stolsel in uw longen terechtkomt.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code ALG-015
Laatste revisie: 22 juli 2020 - 12:55

Bloedverdunnende medicijnen bij een trombosebeen

Een trombosebeen wordt behandeld met bloedverdunnende middelen. Deze zijn er als:

• Tabletten, zoals rivaroxaban.
  • Onderhuidse injecties Fraxiparine® of Fraxodi®. Deze injecties worden nu alleen nog voorgeschreven bij patiënten met kanker of patiënten die binnenkort een ingreep of operatie ondergaan.

De injecties werken direct bloedverdunnend. De tabletten werken langzamer.

U krijgt van uw behandelend arts een recept voor de injecties of voor de tabletten en een machtiging voor een steunkous. Met het recept haalt u de medicijnen bij de apotheek. U kunt er dan op tijd mee starten.

Injecties

• Krijgt u het recept Fraxiparine® voorgeschreven? Spuit dan om de 12 uur. Dus 2 keer per dag.
  • Krijgt u het recept Fraxodi® voorgeschreven? Dan spuit u 1 keer per dag.
  • De eerste injectie krijgt u in het ziekenhuis. Daarna spuit u zelf de injecties, of doet een mantelzorger of wijkverpleegkundige dit. Als u of uw mantelzorger gaat spuiten, dan leren wij u of uw mantelzorger hoe dit moet.

• Als u Fraxiparine® of Fraxodi® gebruikt, dan komt u niet meer onder controle van de Trombosedienst. Uw behandelend arts draagt de behandeling over aan uw huisarts.

• De lege spuitjes levert u in bij de apotheek.

Tabletten

De tabletten moet u zeker 3 maanden gebruiken en misschien wel langer. Dit bepaalt uw behandelend arts.

Herstel thuis

Als uw klachten minder worden, mag u meer gaan lopen en bewegen. Het is belangrijk dat u bij klachten, zoals zwelling van het been of pijn, voldoende rust neemt. Neem contact op met uw huisarts als u klachten blijft houden, als deze erger worden of wanneer u het benauwd krijgt. Heeft u na een week geen klachten meer? Dan kunt u langzaam met uw gewone, dagelijkse activiteiten weer beginnen.

Mobilisatiekous

• U krijgt een TED-kous. Dit is een trombose preventie kous. U draagt deze kous alleen overdag. U trekt de kous ’s morgens voordat u opstaat aan. U mag pas lopen nadat u de kous heeft aangetrokken.
  • Ongeveer een week nadat uw been uw dunner is geworden, laat u een elastische kous aanmeten.
  • Kijk voor adressen in de telefoongids of op internet. Zoek in de telefoongids op 'medische hulpmiddelen' en op internet op 'elastische kous'.

Wanneer komt u op controle?

Na enkele weken komt u voor controle bij de arts. De secretaresse maakt hiervoor een afspraak voor u bij de polikliniek Interne Geneeskunde.

Heeft u nog vragen dan kunt u bellen naar de polikliniek Interne Geneeskunde.