
Behandeling met vaatgroeiremmers in het oog
Vaatgroeiremmers zijn medicijnen die we gebruiken bij de behandeling van onder andere natte maculadegeneratie, maculaoedeem en neovasculair glaucoom.
Translate instructions
For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Op dit moment zijn er 3 verschillende vaatgroeiremmers: Avastin®, Eylea® en Lucentis®.
Het geneesmiddel Avastin® (Bevacizumab) is het middel van 1e keus in Nederland. Dit middel is geregistreerd voor de behandeling van bepaalde vormen van dikke darm- en borstkanker. Hier gaat het de vorming van nieuwe vaten tegen. Vanwege deze eigenschap wordt het medicijn in veel kleinere hoeveelheden gebruikt in het oog, met goed effect. Avastin® is veel gebruikt en getest. Er blijken weinig bijwerkingen en risico’s te bestaan. Avastin® is echter nooit officieel geregistreerd voor behandeling van oogaandoeningen. We noemen dit daarom een ‘off-label’ of ‘buiten-de-bijsluiter’ behandeling.
Heeft Avastin® niet het gewenste effect, dan kunnen we overgaan op Eylea® (Aflibercept) of Lucentis® (Ranibizumab). Deze medicijnen zijn wel voor gebruik in het oog geregistreerd. Er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van de verschillende vaatgroeiremmers. Er zijn geen bewijzen dat het ene medicijn beter werkt of minder bijwerkingen heeft dan het andere.
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:
- een geldig legitimatiebewijs
- uw JBZ-patiëntenpas
- uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).
Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.
Bekijk uw zorgverzekering
Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?