Headerafbeelding
Oog Project
Onderzoek

OCT-Onderzoek

De afkorting OCT staat voor Optical Coherence Tomography.

Met deze techniek kunnen we dwarsdoorsneden van het oog maken met een zeer duidelijk beeld. Het is te vergelijken met een echo. Bij OCT gebruiken we lichtgolven in plaats van geluidsgolven. 

Lees meer

Met OCT kunnen we verschillende onderdelen in het oog afbeelden. We gebruiken OCT-onderzoek meestal om het netvlies te onderzoeken, vooral de macula. De macula, ofwel gele vlek, is het centrale deel van netvlies. De macula zorgt ervoor dat u scherp kunt zien. Hierdoor kunt u lezen, gezichten herkennen en televisie kijken. Ook kunnen we een scan maken van de oogzenuw.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code OOG-073
Laatste revisie: 14 maart 2024 - 13:43
Hoe verloopt het onderzoek?

OCT-Onderzoek

Vervoer naar huis

Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelf auto te rijden. Uw ogen worden voor het onderzoek gedruppeld waardoor u wazig ziet. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Het is per patiënt en per onderzoek verschillend of oogdruppels nodig zijn. Twijfelt u of u iemand mee moet nemen voor het vervoer? Bel dan even naar de polikliniek Oogheelkunde.

Vaak laat uw oogarts een OCT maken als er problemen lijken te zijn in het centrale gedeelte van het netvlies. Dit noemen we ook wel de macula of gele vlek. Door het onderzoek kunnen we verschillende aandoeningen van deze macula ontdekken.

De belangrijkste aandoeningen

  • Maculaoedeem: Er zit vocht in de macula. Dit komt voor bij diabetes, vaatverstopping of ontstekingen.
  • Maculagat: Er zit een gat in uw centrale netvlies.
  • Maculapucker: Er ligt een vliesje op uw centrale netvlies en dit vervormt uw zicht.
  • Maculadegeneratie: Dit is slijtage van de macula. 

Daarnaast kunnen we de OCT gebruiken voor de beoordeling van de dikte van de zenuwvezellaag van de oogzenuw. Dit gebeurt bij mensen met glaucoom of MS.

OCT werkt met infrarood stralen. Het apparaat stuurt deze stralen via de pupil naar het netvlies. De verschillende lagen van het netvlies kaatsen de stralen terug naar het apparaat. Met deze informatie kan het apparaat een dwarsdoorsnede van het netvlies maken.

 

OCT-onderzoek, scan van het netvlies

De oogarts kan niet alleen zien dat er iets niet goed is, maar ook waar de afwijking precies zit. Met behulp van de OCT kan de oogarts ook de afwijking in de gaten houden en kijken of de behandeling goed werkt.

Het OCT onderzoek gebeurt in een aparte kamer op de polikliniek Oogheelkunde.

Soms krijgt u van tevoren druppels die uw pupil vergroten. De druppels werken na ongeveer 15 minuten. Het OCT onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. U neemt plaats op een stoel achter een apparaat en plaatst uw kin in een kinsteun. In het apparaat verschijnt een groen lampje waar u naar moet kijken. U voelt niks van het onderzoek. Er is namelijk geen contact nodig met uw oog. De laserstralen zijn ook niet schadelijk voor uw oog.

De  oogdruppels kunnen uw zicht gedurende 3 à 4 uur wazig maken. U kunt dus niet zelf rijden. 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 60.