Algemene informatie over een IVF/ICSI-behandeling

Wanneer u begint met een IVF/ICSI-behandeling zijn er een aantal zaken belangrijk om van tevoren te weten.

Stoppen met roken

Voordat u gaat beginnen met een IVF- of ICSI behandeling moet u beiden minimaal 3 maanden gestopt zijn met roken. Stoppen met roken vergroot de kans op een geslaagde behandeling.

Redenen voor een IVF/ICSI behandeling

De juiste voorwaarden waaraan een (echt)paar moet voldoen om voor een IVF/ICSI-behandeling in aanmerking te kunnen komen zijn in Nederland duidelijk vastgelegd.

Redenen voor een IVF/ICSI-behandeling  zijn:

  • Ernstige afwijkingen aan de eileiders.
  • Ernstige endometriose. Dit is weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt. Bij endometriose groeit dit op plaatsen buiten de baarmoeder.
  • Verminderde kwaliteit van het zaad (weinig zaadcellen en/of slechte beweeglijkheid).
  • Onverklaarde mindere vruchtbaarheid.
  • Hormonale stoornissen.

Wanneer is een IVF/ICSI-behandeling niet zinvol?

Soms zijn er ook redenen waarom een behandeling niet zinvol is:

  • De leeftijd van de vrouw. Hoe ouder de vrouw is, des te kleiner de kans is dat een IVF/ICSI-behandeling slaagt. Als een vrouw ouder wordt, is de kans groter dat de eierstokken niet goed op de medicijnen reageren. Dit kunnen we zien aan het aantal eiblaasjes in de eierstok aan het begin van de cyclus. Ook gaat de kwaliteit van de eicellen achteruit. Het risico op een miskraam is groter bij het stijgen van de leeftijd. Daarom komen vrouwen boven de 42 jaar meestal niet meer in aanmerking voor een IVF/ICSI-behandeling.
  • Bij ernstig overgewicht. Soms kan het zijn dat de vrouw moet afvallen voor een IVF/ICSI-behandeling. Overgewicht heeft namelijk invloed op de vruchtbaarheid. Ook geeft overgewicht risico's in de zwangerschap voor moeder en kind.  
  • Sterk afwijkende zaadkwaliteit.
  • Als een zwangerschap bij de vrouw een ernstig risico voor haar gezondheid zou kunnen zijn. 

Afspraken

Tijdens de behandelingen heeft u verschillende afspraken bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde.

Intakegesprek

Het intakegesprek bij de arts vindt meestal ‘s middags plaats. We verwachten u hier beiden voor.

Controles

Uw partner is natuurlijk welkom bij alle controles, maar dit is medisch niet noodzakelijk.

De (echo)controles tijdens de behandeling zijn meestal tussen 8.00 en 10.30 uur en gebeuren poliklinisch. Dit betekent dat u na afloop terug naar huis of werk kunt. Zowel de echocontroles als de punctie worden in de ochtend tijd gepland.

Punctie

De punctie wordt ook in de ochtend gepland. We verwachten uw partner dan ook. Na de punctie adviseren wij u geen vakanties of reizen naar het buitenland te plannen. Het is namelijk nog onzeker hoe de behandeling afloopt. Heeft u toch plannen voor deze periode, overleg dan met de arts of verpleegkundige.

Terugplaatsing embryo(‘s)

De terugplaatsing van de embryo(‘s) gebeurt meestal ‘s middags in het ETZ in Tilburg.

IVF/ICSI-behandeling kost veel tijd

De IVF/ICSI behandeling neemt veel tijd in beslag. Ook moet u op verschillende tijden in het ziekenhuis zijn. Het verloop en de duur van de behandeling is niet precies te voorspellen. Vervolgcontroles kunnen we daarom pas kort van tevoren plannen. Het is belangrijk dat u hier tijdens de behandelingsmaand rekening mee houdt. Bedenk van tevoren, hoe u bijvoorbeeld op uw werk uw afwezigheid kunt regelen.

Duur van een behandeling

Een IVF/ICSI-behandeling duurt gemiddeld 2 maanden. De voor- en nabehandeling meegeteld. Tussen 2 IVF/ICSI-behandelingen, moet u minimaal één maand rust nemen. Natuurlijk kunt u altijd een langere periode wachten tot de volgende behandeling. Soms heeft u geen keus in verband met een wachtlijst.

Aantal behandelingen

Als u meer behandelingen krijgt, heeft u meer kans op een zwangerschap. Toch doen we meestal niet meer dan 3 IVF/ICSI-behandelingen. Soms heeft het geen nut om door te gaan omdat uit eerdere behandeling(en) is gebleken dat de kans op succes zeer klein is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er in uw eierstokken onvoldoende eiblaasjes groeien, terwijl u al de maximale dosering hormonen inspuit. Het kan ook zijn dat de kwaliteit van de eicellen en/of embryo’s slecht is.

Bent u na deze 3 pogingen niet zwanger, dan volgt een gesprek met de hoofdbehandelaar of u verder behandeld wilt en kunt worden. Of een volgende behandeling medisch gezien zinvol is, hangt af van verschillende zaken. U kunt zelf beslissen wanneer u wilt stoppen.

Samenwerking

Tijdens uw IVF/ICSI-behandeling werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Dit betekent dat een deel van uw behandeling ook in Tilburg plaatsvindt.

Uitwisseling van patiëntengegevens

Door deze samenwerking met het Elisabeth- Tweesteden Ziekenhuis is het noodzakelijk dat we de patiëntengegevens van u beiden uitwisselen. 

We doen dit digitaal. Dit voorkomt dat gegevens verwisseld worden of verloren gaan. U kunt bovendien altijd vragen wie uw gegevens heeft ingezien en voor welk doel. Voor deze digitale uitwisseling hebben wij uw uitdrukkelijke toestemming nodig. U krijgt van de arts een toestemmingsverklaring mee. Wij vragen u beiden om de verklaring in te vullen en deze mee te nemen naar het intakegesprek bij de verpleegkundige. Natuurlijk kunt u uw toestemming voor digitale uitwisseling altijd intrekken. De gegevensuitwisseling blijft dan doorgaan, maar dan wisselen wij uw gegevens niet meer digitaal uit, maar weer op papier.

Stoppen met de behandeling

Zoals eerder is uitgelegd, is het na elke stap mogelijk dat we moeten stoppen met de IVF/ICSI-behandeling. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

  • Er groeien geen of te weinig eiblaasjes.
  • Er groeien teveel eiblaasjes.
  • U heeft een voortijdige eisprong gehad. Hierdoor kan de punctie niet doorgaan.
  • Uit de punctie komen geen eicellen.
  • Er zijn onverwachts geen zaadcellen in het zaadmonster te vinden.
  • Er vindt geen bevruchting plaats van de eicellen.

Kosten

Op het moment dat een man en een vrouw op de polikliniek komen wegens een onvervulde kinderwens (zorgvraag fertiliteit), is in het begin vaak niet duidelijk of er vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw, de man, of beiden zijn. In die situatie worden man en vrouw beiden uitgenodigd op de polikliniek voor een kennismakingsgesprek. Er wordt dan bekeken of zowel de man als de vrouw een zorgvraag heeft ten aanzien van fertiliteit.

Daarna worden er verder onderzoek, afspraken of behandelingen ingepland voor vrouw en/of man. Dit betekent dat voor de vrouw als ook voor de man rekeningen kunnen volgen.

De kosten van de eerste 3 IVF/ICSI-behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket. Dit geldt ook voor de medicijnen. Na een aangetoonde zwangerschap van tenminste 12 weken wordt opnieuw geteld. 

Zolang u geen punctie heeft gehad, ziet de verzekering dit niet als een behandeling. Terugplaatsen van ingevroren embryo's hoort bij de IVF-behandeling en telt dus niet als extra behandeling.

Er zijn extra voorwaarden gesteld aan IVF/ICSI-behandelingen. Bij vrouwen tot 38 jaar wordt bij de eerste 2 behandelingen één embryo teruggeplaatst. Vrouwen t/m 42 jaar krijgen IVF/ICSI-behandelingen vergoed. 

Onderzoek

Binnen het Centrum Voortplantingsgeneeskunde doen we mee met een aantal wetenschappelijke onderzoeken. We doen dit omdat we het heel belangrijk vinden dat er steeds wordt onderzocht welke behandelingen wel aanslaan en welke niet. Daarom vragen we u ook om mee te doen met deze onderzoeken. U hoeft dit niet te doen. Wel of niet deelnemen heeft geen invloed op uw behandeling. De verpleegkundige geeft u hier meer informatie over.

Code GYN-031c
Laatste revisie: 11 januari 2023 - 14:11