Medisch Maatschappelijk Werk Kindergeneeskunde

Als uw kind in het ziekenhuis behandeld of opgenomen wordt, kan dat veel losmaken en vragen oproepen. De medisch maatschappelijk werker kan u hierin begeleiden. Daarnaast kan de medisch maatschappelijk werker ondersteunen bij praktische vragen. Ook kan zij u doorverwijzen als dat nodig is.
 

Meer informatie over maatschappelijk werk

Wat kan maatschappelijk werk voor u doen?

Als u te maken krijgt met de opname van uw kind kan dit voor u als ouders en uw naasten veel teweeg brengen.


De maatschappelijk werker is er voor de begeleiding van de ouders. Het kan zijn dat u erg overvallen bent door de ziekte  of de vroeggeboorte van uw kind. De maatschappelijk werker kan  u ondersteunen en begeleiden bij de emoties rondom de opname en behandeling van uw kind .


Zij kan samen met u aan de hand van vragen kijken waar u behoefte aan heeft. De maatschappelijk werker kan een luisterend oor bieden en met u meedenken hoe u het beste om kunt gaan met deze stressvolle situatie. 


U kunt ook bij maatschappelijk werk terecht met vragen. Deze vragen kunnen gaan over zorgverlof, problemen op uw werk die door de zorg ontstaan. Het kan ook zijn dat u praktische vragen heeft over uw thuissituatie met mogelijke andere kinderen en familie. Op de kinder- en couveuseafdeling werken 2 maatschappelijk werkers.  Zij werken samen met artsen, verpleegkundigen, diëtisten, logopedisten, kinderfysiotherapeuten, psychologen, lactatieverpleegkundige en pedagogische hulpverleners.
 

Veel voorkomende vragen die we horen van ouders

  • Hoe kan dat nu? De zwangerschap verliep goed en nu gebeurt er dit?
  • Ik ben erg ziek geweest, hoe komt dat?
  • Hoe ga ik om met zoveel verschillende mensen op de afdeling?
  • Hoe gaan we om met soortgelijke informatie die op verschillende manieren wordt gegeven?
  • Er is zoveel gebeurd, hoe krijg ik het allemaal verwerkt?
  • Heel veel mensen bieden aan ons te helpen, maar ik wil het liefst alles zelf doen. Hoe vertel ik dit?
  • Hoe leg ik mijn (schoon)ouders en omgeving uit hoe kwetsbaar ons kindje is?
  • Het gaat beter gaat met ons kindje maar niet met mij, hoe leg ik dat de omgeving uit?We zijn erg blij met ons kindje maar ook soms zo verdrietig, hoe kan dat?
  • Hoe zit dat met mijn zwangerschapsverlof?
     

Verwijzing

Tijdens de opname van uw kind bekijken we of een verwijzing naar een andere hulpverlener buiten het ziekenhuis nodig is. De maatschappelijk werker regelt de verwijzing voor u.

Heeft u al contact met een hulpverlener? Dan overleggen wij daar graag mee als het nodig is. Natuurlijk overleggen we dit eerst met u.

Na het ontslag van uw kind kunt u nog enkele gesprekken met de maatschappelijk werker hebben. Deze gesprekken vinden dan plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde.

Privacy

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. De maatschappelijk werker heeft een beroepsgeheim. Soms is het nodig met andere zorgverleners te overleggen. Dit doen we altijd in overleg met u.

Hoe kunt u maatschappelijk werk bereiken?

Meestal verwijst de arts u door naar maatschappelijk werk. In een aantal situaties krijgt u standaard een gesprek met maatschappelijk werk aangeboden.

U kunt ook zelf een gesprek aanvragen met een maatschappelijk werker. Dit kunt u aangeven bij  de kinderarts of de verpleegkundige .Natuurlijk kunt u als ouder ook zelf contact opnemen met de maatschappelijk werker. Via het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde kunt u contact opnemen. Het telefoonnummer is (073) 553 2304.

Waar komt u ons tegen?

De maatschappelijk werkers van Kindergeneeskunde zijn verbonden aan verschillende teams:

 

Code KIN-960
Laatste revisie: 5 april 2024 - 16:01