afdelingen dialysecentrum patiënt verpleegkundige

Diabeteszorg in het Dialysecentrum

Dialysepatiënten met diabetes mellitus hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Daardoor kunt u sneller te maken krijgen met complicaties. Goede zorg voor uw diabetes is daarom belangrijk tijdens de dialysebehandeling. Ons doel is om complicaties te voorkomen of te beperken, op korte en lange termijn.

Daarom bied het Dialysecentrum het diabetesprogramma aan. U mag natuurlijk ook op de polikliniek bij de diabetesverpleegkundige blijven. Of bij uw huisarts en/of praktijkondersteuner als u daar al onder behandeling bent.

Het diabetesprogramma

Wie werken er in het diabetesteam?

Het diabetesteam bestaat uit dialyseverpleegkundigen. Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met diabetes die dialyse krijgen. Het doel van de diabetesbehandeling is om u zo goed mogelijk in te stellen. Zodat complicaties op korte en lange termijn voorkomen of uitgesteld kunnen worden.

Wat gebeurt er bij het diabetesprogramma?

1 keer per 3 maanden (kwartaal) bezoekt een dialyseverpleegkundige u. De verpleegkundige bezoekt u tijdens uw hemodialysebehandeling. Krijgt u een behandeling met peritoneaal dialyse? Dan heeft u voor uw afspraak met de nefroloog nog een afspraak met de dialyseverpleegkundige. Heeft u tussendoor problemen of vragen? Dan mag u altijd bellen naar de dialyseverpleegkundigen.

De kwartaalbezoeken

Bij de kwartaal bezoeken heeft de dialyse/diabetesverpleegkundige extra aandacht voor:

Bloedsuikerwaarden, dagcurves en geglycosileerd hemoglobine (HbA1c)

Wilt u 1 keer per kwartaal een dagcurve van uw bloedsuikerwaardes mee brengen naar de dialyse. Deze dagcurves zet de verpleegkundige in uw patiëntendossier. Als het nodig is, past uw arts de medicijnen aan. Uw bloedglucose en HbA1c controleren we 1 keer per kwartaal.

Medicijnen

Moeten de medicijnen die u gebruikt voor uw diabetes worden aangepast? Dan overlegt de verpleegkundige met de arts.

Controle van injectieplaats en spuittechniek

De verpleegkundige controleert de plaats waar u spuit en hoe u spuit. Als u lang op dezelfde plaats prikt kan dat zorgen voor schommelingen in de bloedsuiker. Daarom is het belangrijk om dat te controleren.

Gebruik van de insulinepen en glucosemeter

De verpleegkundige controleert uw diabeteshulpmiddelen. U blijft zelf verantwoordelijk voor het juiste gebruik van de materialen en de beoordeling van uw glucose uitslagen.

Gebruikt u een sensor die gegevens doorstuurt naar het ziekenhuis? Dan is het goed om te weten dat de verpleegkundige deze gegevens niet elke dag controleert. U blijft dus zelf verantwoordelijk.

Als u vragen heeft kunt u deze stellen aan de verpleegkundige en arts tijdens uw bezoek aan het dialysecentrum. In een acute situatie belt u naar uw huisarts.

Controle van uw voeten

Bij diabetes is voetverzorging heel belangrijk. U krijgt hier informatie en adviezen over.

  • De verpleegkundige bekijkt regelmatig uw voeten om te zien of er problemen zijn.
  • Een belangrijk advies hierbij is om uw voeten elke 6 weken te laten verzorgen door een pedicure met een diabetesaantekening.
  • Wij raden u aan om minimaal 1 keer per jaar naar een podotherapeut te gaan. De verpleegkundige kan hiervoor een verwijzing schrijven.
  • Heeft u voetproblemen? Geef dit dan meteen door.

Verwijzing naar een oogarts

Controle door de oogarts is nodig omdat bij diabetespatiënten vaak oogafwijkingen ontstaan. De oogarts controleert u hierop en behandelt u hiervoor als dat nodig is.

Hemodialyse: Waar moet u op letten?

  • Krijgt u een hemodialysebehandeling? Dan is het mogelijk dat u de ene dag wat actiever kunt zijn dan de andere. Dan kan het zijn dat uw arts de medicijnen voor diabetes moet aanpassen.
  • Eet u tijdens de dialysebehandeling? Neemt u dan hierbij ook uw medicijnen in. Als u insuline gebruikt, moet u ook altijd uw injectiepen meebrengen.
  • Doordat uw nierfunctie niet goed is, heeft u een vochtbeperking.
  • Hierdoor mag u bij een te hoge bloedsuiker (hyper) geen extra drinken nemen. Dit was u misschien eerder wel gewend. Nu moet uw arts de medicijnen voor diabetes misschien aanpassen.
  • Ook bij een lage bloedsuiker (hypo) is het verstandiger om dextrotabletten te nemen in plaats van een glas ranja.

Peritoneaaldialyse: Waar moet u op letten?

Krijgt u een peritoneaal dialysebehandeling? Dan heeft de vloeistof die u daarbij gebruikt invloed op uw bloedsuikers. In de peritoneaal dialysevloeistof zit namelijk glucose. Als u start met de peritoneaal dialysebehandeling moet u dus vaker een glucose dagcurve maken. Dit om te kijken wat de invloed van de vloeistof is op uw bloedsuiker. U kunt dan de insulinedosering hierop aanpassen. U kunt altijd bellen met ons om te overleggen.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u tijdens kantooruren bellen naar een van de dialyseverpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 91.

Code DIA-111
Laatste revisie: 28 april 2025 - 08:40