Aandoening

Uitzaaiingen in de lever (levermetastasen)

Uitzaaiingen ontstaan doordat er van een kwaadaardige tumor cellen losraken.

Via de bloedbaan of het lymfestelsel komen deze losse kankercellen ergens anders in het lichaam terecht. Uitzaaiingen ontstaan regelmatig in de lever, omdat er zoveel bloedvaten doorheen lopen. Uitzaaiingen in de lever worden ook wel levermetastasen genoemd.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Meer informatie? Kijk op Kanker.nl.

Lees meer

Uitzaaiingen in de lever komen bijvoorbeeld voor bij patiënten met darmkanker, maagkanker, borstkanker, alvleesklierkanker en longkanker. Maar eigenlijk kunnen alle vormen van kanker uitzaaien naar de lever. Uitzaaiingen in de lever kunnen tegelijkertijd met de primaire tumor worden ontdekt, maar ook pas veel later.

Primaire leverkanker

Soms ontstaat een kwaadaardige tumor in de lever zelf. Dit noemen we primaire leverkanker. Bij primaire leverkanker bestaat de tumor uit andere cellen dan bij een uitzaaiing in de lever. Primaire leverkanker bestaat uit levercellen, terwijl een uitzaaiing in de lever van bijvoorbeeld borstkanker uit borstkankercellen bestaat. De behandeling van primaire leverkanker is dan ook anders dan die van een uitzaaiing in de lever. Wilt u meer informatie over primaire leverkanker? Bekijk dan de pagina 'Primaire leverkanker'.

Centrum voor leverchirurgie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een centrum voor leverchirurgie binnen het oncologisch netwerk EMBRAZE in West-Brabant en Zeeland. Dat betekent dat patiënten in deze regio voor een leveroperatie worden doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op deze manier is alle kennis en ervaring op het gebied van leverchirurgie gebundeld. Zo kunnen wij de beste behandeling bieden aan patiënten met relatief zeldzame leveraandoeningen. Na de operatie worden patiënten altijd weer terugverwezen naar hun eigen ziekenhuis voor eventuele nazorg.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd op het gebied van minimaal invasieve leverchirurgie (laparoscopie, kijkoperatie). Hiermee bedoelen we operaties waarbij een zo klein mogelijke insnede wordt gemaakt (laparoscopie, kijkoperatie). Het Jeroen Bosch Ziekenhuis voldoet ruimschoots aan de landelijke norm voor het minimum aantal leveroperaties dat uitgevoerd moet worden.

Nazorg

Als u uitzaaiingen in de lever heeft gehad, blijft u altijd onder controle in het ziekenhuis. Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad en het stadium van uw ziekte, bespreekt de arts de verschillende vormen van controle met u.

Leefstijladviezen

Soms krijgt u na uw behandeling bepaalde leefstijladviezen. Deze kunnen helpen om uw lever zo goed mogelijk te laten werken en verdere schade te voorkomen. Of u zich moet houden aan bepaalde leefstijladviezen is onder meer afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad. Als er tijdens een operatie veel leverweefsel is weggehaald krijgt u vaak leefstijladviezen mee.

Code ONC-281
Laatste revisie: 23 januari 2023 - 11:35