Aandoening

Pelvic Congestion Syndroom (PCS)

Een Pelvic Congestion Syndrome (PCS) ontstaat als gevolg van spataderen in de buik, die ontstaan zijn door een verhoogde druk in de aderen.

De verhoogde druk in de aderen kan één of meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het terugzakken van bloed in een ader van de eierstokken of de teelballen. Normaal houden de klepjes in de aderen het terugzakken van bloed tegen, maar soms zijn deze klepjes beschadigd.

Een andere oorzaken voor de verhoogde druk in de aderen kan een vernauwing in de bekkenader zijn, zoals bij een May-Thurner syndroom. Of er is een vernauwing in de linker nier ader, het zogenaamde Nutcrackersyndroom.

Lees meer

Mensen met het PCS syndroom hebben vaak last van:

  • pijn in de buik
  • pijn in de bekkenbodem
  • pijn bij het plassen
  • pijn tijdens of meestal na het vrijen
  • spataderen op - of rond - de geslachtsdelen of anus en aambeien

Vaak komen deze klachten voor bij vrouwen en hangen ze samen met de menstruatiecyclus of een zwangerschap. De klachten kunnen ook voorkomen bij mannen. Soms zijn er dan opgezette vaten voelbaar in de balzak. De verhoogde druk in de aderen kan ook spataderen op de benen veroorzaken. Deze bevinden zich dan meestal aan de binnen- en achterzijde van de bovenbenen.

Code CHI-174
Laatste revisie: 25 januari 2024 - 12:46