Onderzoek

Duplexonderzoek van de bloedvaten in de buik

Bij een duplexonderzoek van uw buik brengt de vaatlaborant met geluidsgolven het bloedvat in beeld en meet de bloeddoorstroming in uw bloedvaten (snelheid en richting).

Met dit onderzoek kan de arts problemen in de bloedvaten van uw buik opsporen. Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplexonderzoek wordt gebruik gemaakt van 2 technieken, namelijk echografie en doppler. Beide werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn (ultrageluid). Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant in ‘het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm. Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code VTL-014
Laatste revisie: 19 oktober 2023 - 09:28
Hoe verloopt het onderzoek?

Duplexonderzoek van de bloedvaten in de buik

Op het aanvraagformulier kan een van de volgende namen voor dit onderzoek staan:

  • duplex buik aorta-iliacaal
  • duplex mesenteriale vaten
  • duplex arterieel controle EVAR
  • duplex arterieel controle centrale reconstructie
  • duplex aneurysma
  • duplex screening tbv niertransplantatie
  • duplex arteria renalis

Hoe bereidt u zich voor?

Het is belangrijk dat u vanaf één dag voor het onderzoek bepaalde voedingsmiddelen niet meer gebruikt. Dit is nodig om de vorming van gas in uw darmen te beperken, omdat dit het onderzoek kan bemoeilijken. Het gaat om voedingsmiddelen zoals uien, prei, koolsoorten, peulvruchten en koolzuurhoudende en/of alcoholische dranken.

De laatste 4 uur voor het onderzoek mag u helemaal niet meer eten, drinken of roken. U mag wel een slokje water drinken. Medicijnen kunt u gewoon innemen.

Als u suikerziekte heeft mag u een licht ontbijt nemen: een cracker of beschuit met een kop thee (geen koffie of melkproducten).

Waar meldt u zich?

Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Hoe verloopt het onderzoek?

Voor dit onderzoek is het nodig dat u de buik ontbloot. U gaat op uw rug op een onderzoektafel liggen. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant. Om goed contact te maken met de huid wordt (soms koude) gelei op de huid aangebracht. Daarna wordt een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (= transducer) tegen de huid gehouden. Daarmee worden op verschillende plaatsen de bloedvaten in de buik beoordeeld. Hierbij is het soms nodig om wat druk uit te oefenen op de buik. Dit kan onaangenaam aanvoelen. Tijdens het onderzoek hoort u soms uw hartslag. Van de beelden op het beeldscherm worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Van wie krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via telefoonnummer (073) 553 26 00. Als u aansluitend een afspraak heeft bij uw behandelend arts, moet u ook contact opnemen met de polikliniek van uw arts. Het telefoonnummer staat op uw afspraakbevestiging. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft. 

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5) is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.