Aandoening

Leverkanker (hepatocellulair carcinoom)

Bij leverkanker zit er een kwaadaardige tumor in de lever.

Kanker in de lever (primaire leverkanker) komt niet vaak voor. Primaire leverkanker komt twee keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De meest voorkomende vorm van primaire leverkanker is het zogenaamde hepatocellulair carcinoom (HCC).

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Meer informatie? Kijk op Kanker.nl.

Lees meer

Deze vorm van leverkanker ontstaat uit levercellen die we hepatocyten noemen. Dit zijn de meest voorkomende levercellen in de lever. Er zijn daarnaast nog andere vormen van primaire leverkanker, maar deze komen maar heel zelden voor.

Primaire leverkanker ontstaat meestal als gevolg van levercirrose. Levercirrose is een chronische beschadiging van de lever. Ongeveer 80 procent van de patiënten met primaire leverkanker heeft ook levercirrose.

Uitzaaiingen in de lever

Veel vaker is kanker in de lever een uitzaaiing van kanker die ergens anders in het lichaam is ontstaan. De behandeling van uitzaaiingen in de lever is anders dan die van primaire leverkanker.

Centrum voor leverchirurgie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een centrum voor leverchirurgie binnen het oncologisch netwerk EMBRAZE in West-Brabant en Zeeland. Dat betekent dat patiënten in deze regio voor een leveroperatie worden doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op deze manier is alle kennis en ervaring op het gebied van leverchirurgie gebundeld. Zo kunnen wij de beste behandeling bieden aan patiënten met relatief zeldzame leveraandoeningen. Na de operatie worden patiënten altijd weer terugverwezen naar hun eigen ziekenhuis voor eventuele nazorg.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd op het gebied van minimaal invasieve leverchirurgie (laparoscopie, kijkoperatie). Hiermee bedoelen we operaties waarbij een zo klein mogelijke insnede wordt gemaakt (laparoscopie, kijkoperatie).

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis voldoet ruimschoots aan de landelijke norm voor het minimum aantal leveroperaties dat uitgevoerd moet worden.

Nazorg

Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad en het stadium van uw ziekte, bespreekt de arts de verschillende vormen van controle met u.

Leefstijladviezen

Soms krijgt u na uw behandeling bepaalde leefstijladviezen. Deze kunnen helpen om uw lever zo goed mogelijk te laten werken en verdere schade te voorkomen. Of u zich moet houden aan bepaalde leefstijladviezen is onder meer afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad en de oorzaak van de kanker. Als er tijdens een operatie veel leverweefsel is weggehaald en/of de kanker is ontstaan door levercirrose (een chronische beschadiging van de lever), krijgt u vaak leefstijladviezen mee.

Code ONC-344
Laatste revisie: 23 januari 2023 - 11:35