Aandoening

Hartinfarct

Een hartinfarct is een beschadiging van de hartspier door te weinig zuurstof. Dat komt door een afgesloten of vernauwd bloedvat.

Door een verstopping van de bloedvaten krijgen de hartspiercellen even geen bloed en zuurstof. Als dat te lang duurt, gaan er hartspiercellen kapot. Dit noemen we dan een hartinfarct of hartaanval.

Lees meer

Niet alle hartinfarcten zijn even groot. Daarom kan de behandeling per patiënt verschillen. Ook de latere gevolgen kunnen voor iedereen weer anders zijn.

Meestal geldt: hoe groter het hartinfarct, hoe meer last u heeft. Bij een hartinfarct gaan hartspiercellen kapot, en die zijn niet meer te repareren. Als er veel hartspiercellen kapot zijn gegaan, levert het hart in op kracht. Dat kan uiteindelijk problemen geven zoals ‘hartfalen’.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat mogelijke schade aan het hart zo klein mogelijk blijft. Ook proberen we zo goed mogelijk te voorkomen dat u in de toekomst nog een keer een hartinfarct krijgt.

Icoon pagina Kanker

Zorg bij het acuut coronair syndroom

Als u klachten heeft die kunnen wijzen op een hartinfarct, wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Een hartinfarct noemen we ook wel een acuut coronair syndroom. Alles wat u tegenkomt tijdens en na uw opname vindt u op onze pagina 'Zorg bij ACS'.

Code car-909
Laatste revisie: 15 december 2023 - 10:33